Ξεκάθαρη θέση υπέρ της ενεργειακής «πράσινης» μετάβασης και υπέρ των ΑΠΕ πήρε ο πρόεδρος και CEO του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γιώργος Περιστέρης. Όπως είπε, δεν φταίει η ενεργειακή μετάβαση η οποία είναι φθηνή εξασφαλίζει βιώσιμη ευημερία και απαλλάσσει τη χώρα μας από την ενεργειακή και εθνική υποτέλεια.
Αναφερόμενος στην εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας ο κ. Περιστέρης τις απέδωσε σε γεωπολιτικά και οικονομικά συμφέροντα παραγωγών χωρών, που εκμεταλλεύονται το ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου. Θύμισε επίσης ανάλογες ενεργειακές κρίσεις με τα ορυκτά καύσιμα στο παρελθόν στις περασμένες δεκαετίες του ’70, ’80 και ’90.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήσεις ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ (ΕΣΗΑΠΕ) και επικεφαλής του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Γ. Περιστέρης στο πλαίσιο του συνεδρίου Renewable and Storage Forum, είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση γίνεται για το καλό της ανθρωπότητας και στην Ελλάδα για να μη μετατραπεί το εθνικό αγαθό μας, το κλίμα από παράδεισο σε εφιάλτη.
Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε τη διείσδυση των ΑΠΕ και τη διείσδυση της αποθήκευσης ενέργειας είπε, ενώ κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν σαφή θέση απέναντι σε υποκινητές αντιδράσεων εναντίον των ΑΠΕ που δεν είναι τεκμηριωμένες και οι οποίες μεταφέρονται ανά την Ελλάδα εναντίον κυρίως των αιολικών. Να υπάρξει σαφής πολιτική τοποθέτηση ότι δεν πρέπει να αγκαλιάζονται για λόγους ψηφοθηρίας τέτοιες κινήσεις, ζήτησε ο κ. Περιστέρης.
Όπως είπε, οι σωστές πολιτικές επιδότησης των ΑΠΕ τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε ένα κόστος αιολικής και φωτοβολταϊκής μεγαβατώρας στη χώρα μας για τις νέες εγκαταστάσεις κάτω από τα 55 ευρώ ανά MWh, κόστος που συνεχίζει να μειώνεται.
Αντίθετα πρόσθεσε, οι τεράστιες επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, λιγνίτης, πετρέλαιο, φυσικό αέριο) συνεχίζουν επί δεκαετίες να αυξάνουν, έχοντας φτάσει σήμερα σε απίστευτα νούμερα: στη νέα μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που κυκλοφόρησε μόλις πριν από λίγες ημέρες, οι επιδοτήσεις αυτές, μόνο για το 2020, ανέρχονται σε 5,9 τρισεκατομμύρια δολάρια ή σε 6,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Ο κ. Περιστέρης ανέφερε ότι αν δεν είχε υπάρξει η καθυστέρηση στην αυξημένη διείσδυση των ΑΠΕ και στο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ενέργειας, το πρόβλημα θα ήταν σήμερα πολύ μικρότερο.
Τέλος, επισήμανε ότι τα νοικοκυριά πρέπει να προστατευθούν από τη συγκυριακή ακρίβεια μέσα από την επιδότηση των τιμών. Η επιδότηση αυτή πρέπει να προέλθει από πόρους του κρατικού προϋπολογισμού όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους, σε καμία όμως περίπτωση δεν πρέπει να απογυμνώσει τον λογαριασμό ΕΛΑΠΕ από όπου πληρώνονται οι παραγωγοί ΑΠΕ, γιατί τότε θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή λιγότερες ΑΠΕ, υψηλότερες τιμές ενέργειας.
Το 2021 είναι μέχρι σήμερα το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί στον πλανήτη γη και ίσως είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε, είπε ο κ. Περιστέρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγαλύτερη απειλή ως παραθαλάσσια μεσογειακή χώρα, αφού η κλιματική κρίση την οδηγεί σε ταχύτατη ερημοποίηση.
Η μόνη πειστική απάντηση στη ραγδαία επιδείνωση της κλιματικής κρίσης, στις πλημμύρες και τους χιονιάδες, τους καύσωνες και τις πυρκαγιές είναι η απανθρακοποίηση, είπε, η οποία δεν μπορεί να γίνει χωρίς ΑΠΕ και Αποθήκευση.
Αναφερόμενος σε πρόσφατη έρευνα του ΙΟΒΕ, ο κ. Περιστέρης είπε ότι το 66,5% της ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από εισαγωγές σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και τόνισε πως όταν τα 2/3 της ενέργειας είναι εισαγόμενα ο όρος ενεργειακή εξάρτηση είναι μάλλον ήπιος και πιο ειλικρινές θα ήταν να μιλάμε για ενεργειακή – και τελικά εθνική – υποτέλεια.
Την χαρακτήρισε μάλιστα διπλή υποτέλεια: και στα ξένα συμφέροντα και στα ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αφού το 85% της ακαθάριστης διαθέσιμης ενέργειας στην Ελλάδα προέρχεται από πετρέλαιο, φυσικό αέριο και γαιάνθρακες. Ο λιγνίτης είναι βέβαια δικός μας, είπε, αλλά δυστυχώς ως κακής ποιότητας είναι ιδιαίτερα ρυπογόνος.
Δικές μας είναι όμως και η αιολική, η ηλιακή ενέργεια και η υδροηλεκτρική επισήμανε. Καθαρές, φθηνές και αστείρευτες.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είπε ο κ. Περιστέρης, το 27% των εισαγωγών προϊόντων της χώρας είναι ενεργειακά προϊόντα και φορτώνουν το ισοζύγιο πληρωμών κάθε χρόνο με ένα μεγάλο έλλειμμα, 4,4 δισ. ευρώ το 2019.
Η αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας
Αν η πολιτεία δεν είχε εμποδίσει, είπε ο κ. Περιστέρης, ακατανόητα για εμάς, την αποθήκευση ενέργειας μεγάλης κλίμακας, μη κατοχυρώνοντας έγκαιρα το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και κίνητρα για τις εμπροσθοβαρείς αυτές επενδύσεις, θα είχαμε αμέτρητα οφέλη:
*Πολύ μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ, αφού η αποθήκευση καθαρής ενέργειας μεγάλης κλίμακας δίνει την πλέον ενδεδειγμένη απάντηση στη στοχαστικότητα των ΑΠΕ
*Πολύ οικονομικότερη ηλεκτροπαραγωγή
*Ασφάλεια εφοδιασμού και συγκράτηση των ενεργειακών τιμών, αφού όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η αποθηκευμένη ενέργεια καλύπτει αμέσως το κενό και κρατά τις τιμές χαμηλά
Έδωσε μάλιστα, το εξής παράδειγμα: Αν τώρα ήταν σε λειτουργία η υποθαλάσσια αποθήκη αερίου της Νότιας Καβάλας, θα υπήρχε ένα σημαντικό όπλο έναντι των μεγάλων διακυμάνσεων των διεθνών τιμών του αερίου. Πριν από έναν μήνα, με τις τιμές του φυσικού αερίου των αρχών Σεπτεμβρίου, θα εξασφαλιζόταν έτσι ετήσια εξοικονόμηση, για τους τελικούς καταναλωτές αερίου, της τάξης των 120 εκατ. ευρώ κατ’ έτος, ενώ με τις σημερινές τιμές η εξοικονόμηση αυτή θα έφτανε στο αστρονομικό ποσό των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.
Η ελληνική κυβέρνηση, είναι μέλος της μεγάλης συμμαχίας για την προώθηση της αντλησιοταμίευσης μαζί με πολλές άλλες κυβερνήσεις, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες ενέργειας και ΜΚΟ, είπε σχετικά με αυτή τη μέθοδο αποθήκευσης την οποία μάλιστα ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (όπως και η ΔΕΗ και άλλες μικρότερες ιδιωτικές εταιρίες) προωθεί με δύο μεγάλα project στην Αμφιλοχία και στο Αμάρι της Κρήτης.