γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς
Στο τέλος του Ιουνίου 2019, η Apple αποφάσισε να «ανοίξει» το Apple Pay και για την Ελλάδα, το οποίο ξεκίνησαν να υποστηρίζουν άμεσα fintech startups, όπως η Revolut, η Ν26 και η Monese, αλλά και η Edenred για τις κάρτες Spendeo (αρχικά) και Ticket Restaurant (αργότερα). Στη σχετική λίστα προστέθηκαν αργότερα startups από το εξωτερικό όπως η Curve και η Transferwise, αλλά χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 10 μήνες μέχρι να δούμε ελληνική τράπεζα να ξεκινά να προσφέρει και αυτή τη δυνατότητα στους πελάτες της με iPhone, iPad ή/και Apple Watch να κάνουν ανέπαφες πληρωμές χρησιμοποιώντας απλά το κινητό τους.
Η Alpha Bank είναι, λοιπόν, εδώ και μερικές ημέρες η πρώτη εγχώρια τράπεζα που υποστηρίζει το Apple Pay. Και σε αυτή την περίπτωση, όμως, υπάρχουν περιορισμοί, καθώς προς το παρόν αφορά μόνο τις κάρτες Visa. Όσον αφορά τις υπόλοιπες τράπεζες, θα χρειαστεί να περιμένουμε μέχρι τουλάχιστον το φθινόπωρο για να δούμε και κάποιον από τους ανταγωνιστές της Alpha Bank να κάνει σχετική κίνηση.
Οι λόγοι της «καθυστέρησης» είναι δύο. Ο πρώτος σχετίζεται με το γεγονός ότι χρειάζεται από την πλευρά της τράπεζας η υλοποίηση της απαραίτητης υποδομής και πιο συγκεκριμένα εκείνης που σχετίζεται με το tokenization.
Η Alpha Bank έχει υλοποιήσει αυτή την υποδομή για τις κάρτες Visa εδώ και μερικούς μήνες από τότε που ξεκίνησε να υποστηρίζει το Garmin Pay (σ.σ. μέθοδος πληρωμών μέσω των smartwatches της Garmin), το οποίο, επίσης, αφορά, προς το παρόν, μόνο κάρτες Visa. Η αντίστοιχη υποδομή για κάρτες Mastercard υλοποιείται αυτή την περίοδο και οι πληροφορίες λένε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο τόσο το Apple Pay όσο και το Garmin Pay θα είναι διαθέσιμο για κατόχους καρτών Mastercard της Alpha Bank.
Οι υπόλοιπες τράπεζες δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τα σχετικά έργα. Σε ορισμένες περιπτώσεις τώρα είναι σε φάση επιλογής συνεργάτη, όπως λένε οι πληροφορίες μας. Και επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις θα πάνε μαζί όσον αφορά τη Visa και τη Mastercard. Αλλά θα χρειαστούν μερικούς μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες.
Γενικότερα, οι ελληνικές τράπεζες δεν δείχνουν να βιάζονται. Και ο δεύτερος λόγος γι’ αυτή τη «βραδυπορία» είναι, σύμφωνα με στελέχη της τραπεζικής αγοράς, οι υψηλές προμήθειες της Apple. Το αποτέλεσμα είναι το κόστος να καλύπτεται μόνο αν ο όγκος των συναλλαγών μέσω Apple Pay είναι αρκετά υψηλός.
- Κάτι που δεν είναι βέβαιο ότι θα δούμε παρά το γεγονός ότι πρόκειται για μία μέθοδο πληρωμών εξαιρετικά πρακτική, ιδίως την τρέχουσα περίοδο που προσπαθούμε να αποφεύγουμε την οποιαδήποτε επαφή. Το τελευταίο ήταν το βασικό κίνητρο πίσω από την απόφαση της Alpha Bank να προχωρήσει με το Apple Pay, έστω και μόνο με τις κάρτες Visa.
- Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως οι ανέπαφες πληρωμές με τη χρήση smartphones είναι κάτι που έχουμε μείνει πίσω ως χώρα, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα όσον αφορά τις υπηρεσίες digital banking.
- Μόνο η Alpha Bank έχει λανσάρει υπηρεσία για πληρωμές μέσω smartphone (σ.σ. Android συσκευές με NFC τεχνολογία), το Tap n’ Pay.
- Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα δούμε και τη Eurobank αλλά γενικώς είναι μία δυνατότητα που περιμέναμε ότι θα ήταν διαθέσιμη από όλες τις τράπεζες τουλάχιστον εδώ και δύο χρόνια.
- Έχουν γίνει και άλλες προσπάθειες, όπως το i-Bank της Εθνικής Τράπεζας που δίνει τη δυνατότητα για πληρωμές μέσω QR code, ενώ και η Τράπεζα Πειραιώς είχε κάνει μία αντίστοιχη προσπάθεια για τις χρεωστικές κάρτες της, αλλά γενικότερα υπάρχει καθυστέρηση σε αυτόν τον τομέα.
Ενδεχομένως, ένας λόγος είναι πως δεν έχει διευκρινιστεί κατά πόσον οι Έλληνες καταναλωτές θέλουν τέτοιου είδους δυνατότητες. Αν δηλαδή θέλουν να πληρώνουν με το smartphone τους ή προτιμούν την πλαστική κάρτα. Μία συζήτηση που υπάρχει και στο εξωτερικό όπου γενικώς δεν είναι και το πλέον συνηθισμένο φαινόμενο να βλέπεις κάποιον καταναλωτή να πληρώνει χρησιμοποιώντας το smartphone του ή το smartwatch του. Κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον θα αλλάξει και αυτό, αλλά προς το παρόν φαίνεται πως έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε.