Αρκετά απαιτητική χαρακτηρίζουν πηγές της αγοράς την εξίσωση του Φορέα Ακινήτων, τα σχόλια για τον οποίο υποβλήθηκαν από τους επενδυτές στα τέλη του προηγούμενου μήνα.
Όπως εξηγούν στο NPL Confidential, από τη μία πλευρά, πρόκειται για δάνεια, τα οποία είναι βαθιά sub-prime και άρα, απαιτούνται σημαντικές αποδόσεις προκειμένου οι επενδυτές να εκτεθούν στον κίνδυνο τους και από την άλλη, για τη χρηματοδότησή τους ο επενδυτής μπορεί να προσβλέπει σε ένα ενοίκιο λίγο έως πολύ σε όρους αγοράς (ή και χαμηλότερα), ένα μέρος μόνον του οποίου θα επιδοτείται από το ελληνικό Δημόσιο, με τις όποιες αποδόσεις, ουσιαστικά, να βασίζονται:
(α) στο ποσοστό των ακινήτων που δεν πρόκειται να επαναγοραστούν από τους δανειολήπτες και
(β) στη δυνητική αύξηση των αξιών real estate, αν και πρόκειται για ακίνητα με – κατά κανόνα – πολύ περιορισμένο εμπορικό ενδιαφέρον.
Άλλη σημαντική παράμετρος είναι η εξασφάλιση ικανού αριθμού δανειοληπτών / ακινήτων προς ένταξη στο Φορέα, ώστε αυτός να μπορεί να καταστεί βιώσιμος. «Η δημιουργία του Φορέα θα απαιτήσει κόστη setup που θα πρέπει με κάποιο τρόπο ο επενδυτής να έχει τη σιγουριά ότι δεν θα πάνε ‘χαμένα’, ενώ και σε λειτουργικό επίπεδο τα κόστη του απαιτούν μια κρίσιμη μάζα δανειοληπτών για να εξασφαλίζονται τα αντίστοιχα έσοδα», τονίζουν οι ίδιες πηγές, υπενθυμίζοντας ότι ο Ν. 5072/2023 ρύθμισε μία σειρά από θέματα που καθιστούν το εγχείρημα ελκυστικότερο προς τους επενδυτές (π.χ. ένταξη του Φορέα στο φορολογικό καθεστώς των ΑΕΕΑΠ, πρόβλεψη για υποχρεωτική συναίνεση του δανειολήπτη σε επιτόπιο τεχνικό έλεγχο του ακινήτου προ της ένταξης, εξαίρεση ακινήτων, των οποίων οι αυθαιρεσίες δεν δύνανται να τακτοποιηθούν). «Υπάρχει, ωστόσο, μία σειρά λοιπών θεμάτων που θα μπορούσαν να αποτρέψουν τους δυνητικούς επενδυτές. Αυτά παραμένει να δούμε εάν θα μπορέσουν να ξεπεραστούν από το Υπουργείο ή να αποτιμηθούν ως λιγότερο σημαντικά από τους επενδυτές ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στο εγχείρημα», καταλήγουν.