Από τον Ηλία Βυζά και τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο*
Ο κλάδος των ασφαλίσεων χαρακτηριζόταν πάντα ως ένας από τους πλέον παραδοσιακούς στον τρόπο λειτουργίας του. Σήμερα, όπως και για το σύνολο της οικονομίας, ο κλάδος βρίσκεται εν μέσω μιας επανάστασης, κυρίως χάρη στις δυνατότητες και τις προοπτικές που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη και, συγκεκριμένα, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (GenAI).
Τι διαφοροποιεί όμως την GenAI από καινοτόμες τεχνολογίες του παρελθόντος; Δεν πρόκειται για μια τεχνολογία που απλώς υπόσχεται να βελτιώσει τις επιχειρησιακές λειτουργίες, τα προϊόντα και την εμπειρία πελάτη. Η GenAI αναμένεται να μετασχηματίσει ριζικά τον ασφαλιστικό κλάδο, στον πυρήνα του.
Τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLMs) –οι αλγόριθμοι– που υποστηρίζουν τις τεχνολογίες GenAI έχουν εκπαιδευτεί σύμφωνα με έναν τεράστιο όγκο δεδομένων, που τους επιτρέπει να δημιουργήσουν περιεχόμενο, όπως κείμενο, εικόνες, ακόμη και ήχο, που προσομοιάζει σχεδόν απόλυτα με κάτι που θα δημιουργούσε ένας άνθρωπος. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 77% των συμμετεχόντων στην παγκόσμια έρευνα της EY, Impact of Generative AI on Financial Services εκτιμούν ότι τα εργαλεία GenAI επιφυλάσσουν περισσότερες ευκαιρίες παρά κινδύνους για τους οργανισμούς στον κλάδο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών –ανάμεσά τους και οι ασφαλιστικές.
Από την εμπειρία των ομάδων ασφαλιστικών υπηρεσιών της EY στην Ελλάδα και στο Κέντρο Αριστείας της EY για AI & Data στην Αθήνα –στο οποίο απασχολούνται πάνω από 300 επιστήμονες και επαγγελματίες που υποστηρίζουν καθημερινά επιχειρήσεις και οργανισμούς σε περισσότερες από 30 χώρες–, έχουμε δει ότι, για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες της GenAI και να μετασχηματιστούν, να καινοτομήσουν και να ηγηθούν της αλλαγής που φέρνει στον κλάδο, οι εταιρείες που εξετάζουν την υιοθέτησή της θα πρέπει να έχουν ένα σαφώς διατυπωμένο όραμα σχετικά με το τι θέλουν να επιτύχουν και με ποιους τρόπους.
Περισσότερα στο insuranceworld.gr