Η απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται κατ’ εξαίρεση ως ενέχυρα και τους ελληνικούς τίτλους για τη χορήγηση ρευστότητας από το ευρωσύστημα, δημιουργεί νέες συνθήκες στο Ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
- Οι πρώτοι υπολογισμοί μιλούν για μια ένεση ρευστότητας της τάξης των 10 δισ. ευρώ που μπορεί να αξιοποιηθεί άμεσα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ χθες επανέφερε την παρέκκλιση (waiver) για τα ελληνικά ομόλογα. Η Ελλάδα εξακολουυθεί να μην είναι σε επενδυτική βαθμίδα αλλά τα Ελληνικά ομόλογα -κρατικά και ιδιωτικά- θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ για την άντληση χρηματοδότησης από τις εμπορικές τράπεζες.
Τα ελληνικά ομόλογα γίνονται αποδεκτά χωρίς ουσιαστικό «κούρεμα» (haircut) δημιουργώντας μια νέα πηγή ρευστότητας της τάξης των 10 δισ €.
- Υπενθυμίζεται ότι τα ελληνικά ομόλογα γίνονται αποδεκτά ήδη ως ενέχυρο στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (Pandemic Emergency Purchase Programme – PEPP).
Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορούν πλέον να καταθέτουν τα κρατικά ομόλογα που έχουν στους ισολογισμούς τους στην ΕΚΤ αντί να αναζητούν δανειστές στην διατραπεζική αγορά για την άντληση ρευστότητας.
- Υπενθυμίζεται επίσης ότι πριν από 2 μήνες, τον Φεβρουάριο του 2020, καταργήθηκε ο περιορισμός που είχε επιβληθεί στις ελληνικές τράπεζες για το πόσα Ελληνικά Κρατικά Ομόλογα μπορούσαν να έχουν στους ισολογισμούς τους.
Σήμερα οι Ελληνικές συστημικές τράπεζες διαθέτουν στα χαρτοφυλάκιά τους κρατικά ομόλογα ύψους 21 δισ. ευρώ. Από αυτά επιλέξιμα για να κατατεθούν στο ευρωσύστημα είναι περί τα 15 δισ. ευρώ.
- Ταυτόχρονα, λειτουργεί και το νέο πρόγραμμα αγοράς TLTRO III, της ΕΚΤ μέσω του οποίου οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντλούν φθηνό χρήμα με αρνητικό επιτόκιο -0,75% από -0,50%, προκειμένου να διοχετεύσουν ρευστότητα στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.