Από την Αναΐδα Ρενούφ, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

Η άνοιξη είναι, πλέον, εδώ και εμείς την αγαπάμε για πολλούς λόγους: ο ήλιος λάμπει, οι μέρες είναι μεγαλύτερες και πιο ζεστές, τα λουλούδια ανθίζουν, τα πουλιά κελαηδούν… Πέρα από τα παραπάνω όμως, αγαπάμε την άνοιξη γιατί μαζί της φέρνει πολλά νόστιμα λαχανικά και φρούτα που μας προσφέρουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και φυτικές ίνες, με σημαντικό όφελος για την υγεία μας.

Φράουλες

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C (η οποία τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα), βιταμίνη Α, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και νάτριο. Περιέχουν και πολλές φυτικές ίνες, ενισχύοντας έτσι και το πεπτικό μας σύστημα. Επιπλέον, με την κατανάλωση μερικών μόνο φραουλών –που περιέχουν λιγότερες θερμίδες από ό,τι ένα γλυκό– χορταίνουμε γρηγορότερα. Να σημειώσουμε ότι είναι πλούσιες σε ανθοκυανίνες, αντιφλεγμονώδεις αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες έχει βρεθεί ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου και ορισμένων μορφών καρκίνου.

Διατροφικό tip: Καταναλώνουμε τις φράουλες είτε μόνες τους, ως σνακ, είτε με δημητριακά ή γιαούρτι, είτε σε smoothie.

Ακτινίδια

Τα ακτινίδια είναι πλούσια σε κάλιο, όπως η μπανάνα, αλλά με τις μισές θερμίδες. Το κάλιο βοηθά στη μείωση των πρηξιμάτων που, πολλές φορές, εμποδίζουν να δούμε αποτέλεσμα στη ζυγαριά. Ένα φλιτζάνι ακτινίδια περιέχει 5,4 γραμμάρια φυτικών ινών ή 22% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή τους έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι φυτικές ίνες αυξάνουν το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ποσότητα των θερμίδων που αποθηκεύει το σώμα.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ