Mε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο Divani Palace Acropolis Hotel, στο κέντρο της Αθήνας, η ενημερωτική ημερίδα στο πλαίσιο του προγράμματος «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», με διακριτικό τίτλο MEDITERRANEAN COMBO, το οποίο υλοποιείται από επτά Οργανώσεις Παραγωγών από την Ελλάδα και τον Spanish Association of Kaki από την Ισπανία.
- Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης το κοινό ενημερώθηκε αναφορικά με την ασφάλεια, την ποιότητα και τη διατροφική αξία των φρέσκων λαχανικών και του λωτού που παράγονται στην Ευρώπη, αλλά και για τα αυστηρά ευρωπαϊκά πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι παραγωγοί σε ό,τι αφορά την ποιότητα και την ασφάλεια των τροφίμων.
Παρουσιάστηκε ο σημαντικός ρόλος των φρέσκων προϊόντων, και ιδιαίτερα των κηπευτικών και του λωτού, σε μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.
Παράλληλα, τονίστηκε το γεγονός ότι τα υπό προώθηση προϊόντα επιλέγονται από τους ευρωπαίους καταναλωτές τόσο για τη διατροφική τους αξία και την ξεχωριστή τους γεύση, όσο και λόγω των άριστων ποιοτικών χαρακτηριστικών υγιεινής και ασφάλειας που επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση του διακεκριμένου διαιτολόγου- διατροφολόγου κ. Ευάγγελου Ζουμπανέα, ο οποίος υπερτόνισε την αξία των φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή διατροφή μας.
Στο πάνελ της εκδήλωσης συμμετείχαν α1πό την πλευρά των παραγωγικών φορέων, ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «Ανατολή» κ. Δουλούμης Ξενοφών, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας κ. Χαλκιάς Γεώργιος και ο εκπρόσωπος του Spanish Association of Kaki κ. Pascual Prats. Ενώ από την πλευρά της εταιρείας NOVACERT, που σε συνεργασία με την ιταλική BLANCDENOIR έχουν το ρόλο του εκτελεστικού οργανισμού, συμμετείχαν ο Γενικός Διευθυντής κ. Θανάσης Ταμπαρόπουλος και η Διευθύντρια προγραμμάτων Προβολής και Προώθησης κα. Μαρία Ναλμπάντη.
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό η κα Αποστολάκη Ελένη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προώθησης Γεωργικών Προϊόντων του ΥΠΑΑΤ. Επιπλέον, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η κα Γεωργιοπούλου Τάνια από τη Καθημερινή, ο κ Σουροβέλης Παύλος από τον Ελεύθερο Τύπο, ο κ Ορφανός Τάκης από τα Φρουτονέα, ο κ Πανάγος Γιάννης από την Agrenda, ο executive chef κ. Φωτιάδης Νίκος από το Slow Food, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι τύπου από τα μεγαλύτερα ελληνικά δίκτυα ενημέρωσης, δημοσιογράφοι περιοδικών γαστρονομίας, υγείας – ευεξίας και πολλοί επαγγελματίες του κλάδου της διατροφής.
Το πρόγραμμα Mediterranean Combo
Το τριετές πρόγραμμα «Ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης φρούτων και λαχανικών στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», με διακριτικό τίτλο MEDITERRANEAN COMBO υλοποιείται με επικεφαλής εταίρο τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κηπευτικών Δήμου Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ» και φορείς υλοποίησης τον Αγροτικό Οπωροκηπευτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμός Τυμπακίου, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής και Εμπορίας Κηπευτικών Ιεράπετρας «ΝΟΤΟΣ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας, τη Στ. Κομπογεννητάκης & ΣΙΑ Ο.Ε. – Ο.Π. «ΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εμπορίας Κηπευτικών «ΨΑΡΗΣ», τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγής και Εμπορίας Πρώιμων Κηπευτικών Ιεράπετρας Κάμιρος, και τον Ισπανικό Συνεταιρισμό Kaki (Asociacion Espanola Del Caqui), Εκτελεστικός οργανισμός είναι η NOVACERT EΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική εταιρεία BLANCDENOIR.
Το περιεχόμενο της παρούσας εκστρατείας προώθησης εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τις απόψεις της συντάκτριας, η οποία φέρει την αποκλειστική ευθύνη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Ευρωπαϊκός Εκτελεστικός Οργανισμός Έρευνας (REA) δεν φέρουν καμία ευθύνη για την ενδεχόμενη χρήση των πληροφοριών που περιέχονται στο παρόν έγγραφο.