Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε μια από τις σημαντικότερες ημερίδες της χρονιάς για την ενέργεια, από τον Σύνδεσμο Εταιριών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ).
Την ημερίδα με θέμα: “Φωτοβολταϊκά 2020: Ο ενεργειακός μετασχηματισμός ξεκίνησε”, παρακολούθησαν περισσότεροι από 400 σύνεδροι.
Ομιλίες και τοποθετήσεις για το θεσμικό πλαίσιο και τις τεχνολογικές καινοτομίες, ανοικτές συζητήσεις με κατασκευαστές φωτοβολταϊκού εξοπλισμού και παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και πολλές ενημερωτικές συνεδρίες, αναφέρθηκαν σε όλους τους τομείς της αγοράς η οποία μετασχηματίζεται με ραγδαίους ρυθμούς διεκδικώντας μια σημαντική συνεισφορά στο ενεργειακό μείγμα τα επόμενα χρόνια.
Η πρώτη ομιλία πραγματοποιήθηκε από την κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, Γ.Γ. Ενέργειας του ΥΠΕΝ
Η κ. Σδούκου ανέφερε ότι ο τομέας των ΑΠΕ βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης και των επενδυτών και το μέλλον του διαγράφεται εξαιρετικά αισιόδοξο. Αναφέρθηκε στην αξία της συνεργασίας μεταξύ της πολιτείας και της αγοράς στον τομέα των φωτοβολταϊκών, ενώ σημείωσε το ευρύ φάσμα της κλίμακας των έργων από τις εφαρμογές αυτοπαραγωγής μικρής ισχύος έως τα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Ανέφερε επίσης την υποστήριξη του Υπουργείου στα έργα αυτοπαραγωγής δίνοντας μεγαλύτερη προτεραιότητα στην αξιολόγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και σε αντίστοιχα έργα από τους ΟΤΑ.
Τόνισε επίσης τη δέσμευση της χώρας για τους ενεργειακούς της στόχους σε ότι αφορά την απολιγνιτοποίηση, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ και την ενεργειακή απόδοση, αλλά και των δράσεων του Υπουργείου για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες στην ανάπτυξη των φωτοβολταικών.
Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, η απλοποίηση της αδειοδότησης όπως θα περιγράφεται στο νέο νομοσχέδιο που θα τεθεί σε διαβούλευση σε λίγο καιρό, στοχεύει στην εξάλειψη της γραφειοκρατίας και στην επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων σε συνδυασμό με την απλοποίηση και για τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Επιπλέον σημείωσε ότι έως το καλοκαίρι στόχος του Υπουργείου είναι να απλοποιηθούν και τα επόμενα στάδια της αδειοδοτικής διαδικασίας. Σχετικά με τις τρεις υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται από το νόμο του Δεκεμβρίου, η κ. Σδούκου ανέφερε ότι θα υπογραφούν άμεσα. Αυτές αφορούν την προτεραιότητα των έργων κατά την αξιολόγηση από τον ΔΕΔΔΗΕ, τα θέματα που σχετίζονται με την πρόσβαση στη γη υψηλής παραγωγικότητας σε συνεργασία με το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και την αποζημίωση των έργων ΑΠΕ με ΣΕΔΠ.
Συνεχίζοντας, η Γενική Γραμματέας υπογράμμισε ότι η επίλυση των θεμάτων που σχετίζονται με τον κορεσμό των δικτύων αποτελεί επίσης μέριμνα του Υπουργείου, σημείωσε δε ότι εξετάζεται η δυνατότητα ομαδοποίησης αιτήσεων με υποβολή ενός κοινού αιτήματος στον ΑΔΜΗΕ. Τέλος, η κ. Σδούκου σχολίασε αναφορικά με τον κύκλο του Μαρτίου στη ΡΑΕ, ότι θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων μόνο για τροποποίηση υφιστάμενων αδειών παραγωγής και όχι για υποβολή νέων αιτήσεων.
Ο Πρόεδρος του ΣΕΦ, Δρ. Σωτήρης Καπέλλος, δήλωσε σχετικά: “Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία, επιβεβαιώνοντας την ουσιαστική είσοδο της αγοράς σε μια νέα φάση ανάπτυξης. Ευχαριστούμε πολύ την Γενική Γραμματέα Ενέργειας για την παρουσία της στην εκδήλωση, τους ομιλητές μας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και τους χορηγούς μας”. Συνεχίζοντας ο Δρ. Καπέλλος προσέθεσε “Ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών από την ίδρυσή του έως σήμερα έχει στόχο τη δημιουργία μιας υγιούς αγοράς στη χώρα μας και την προώθηση της παραγωγής ενέργειας από φωτοβολταϊκά με τρόπο που εναρμονίζεται με τους στόχους της χώρας μας για την ενίσχυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας”.
Το πρόγραμμα της ημερίδας περιείχε δύο ενότητες:
Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας με τίτλο “Αυτοπαραγωγή Ενέργειας” παρουσιάστηκαν από τον εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ κ. Φώτη Γάκη το θεσμικό πλαίσιο και η τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών, με έμφαση στα μικρά οικιακά και εμπορικά συστήματα αυτοπαραγωγής, ενώ διεξήχθη και συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την συμμετοχή παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, κατά την οποία μίλησαν για το ρόλο τους στην αγορά των φωτοβολταϊκών και μοιράστηκαν την εμπειρία τους από τη μέχρι τώρα εφαρμογή του net-metering. Συμμετείχαν οι κ. Στάθης Βωβός από την ELPEDISON, Γιώργος Δανιόλος από την ΗΡΩΝ και Σπύρος Λιαμαρκόπουλος από την PROTERGIA. Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, οι πάροχοι είναι πρόθυμοι να προσφέρουν στους καταναλωτές λύσεις (με το κλειδί στο χέρι) για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε στέγες για αυτοπαραγωγή και συμψηφισμό, ορισμένοι μάλιστα είναι πρόθυμοι να προσφέρουν και πακέτα χρηματοδότησης σε πελάτες τους. Στους αμέσως επόμενους μήνες θα υπάρξουν σχετικά προϊόντα διαθέσιμα στην αγορά.
Στην ίδια ενότητα υπήρξαν παρουσιάσεις για τις εφαρμογές συστημάτων αυτοπαραγωγής σε ΟΤΑ με συμμετοχή του δημάρχου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρη Κωνσταντέλλου και του εκπροσώπου του ΚΑΠΕ κ. Μηνά Ιατρίδη, ενώ ο εκπρόσωπος της Greenpeace κ. Τάκης Γρηγορίου μίλησε για τα συλλογικά σχήματα αυτοπαραγωγής και την ανάγκη θέσπισης ενός Πράσινου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.
Ακολούθησε η ενότητα “Τεχνολογικές εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά”, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν όλες οι νέες τεχνολογίες σε επίπεδο φωτοβολταϊκών πλαισίων, inverters και του υπόλοιπου τεχνολογικού εξοπλισμού, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο η εξέλιξη της τεχνολογίας επιδρά στην βιωσιμότητα των έργων.
Ανακοινώνοντας την έναρξη της δεύτερης ενότητας με τίτλο “Τεχνολογικές εξελίξεις στα φωτοβολταϊκά”, ο Σύμβουλος του ΣΕΦ, κ. Στέλιος Ψωμάς σημείωσε πως, ενώ η πολιτική βούληση και το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο ήταν και παραμένουν κινητήριες δυνάμεις της αγοράς, τα τελευταία δύο χρόνια, είναι οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις που δημιουργούν ένα νέο τοπίο στην αγορά φωτοβολταϊκών.
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Δρ. Finlay Colville, Head of Research, PV-Tech & Solar Media Ltd, ο οποίος μίλησε μεταξύ άλλων και για τις κυρίαρχες τεχνολογικές τάσεις σήμερα και την πορεία που προβλέπεται να σημειώσει ο κλάδος μελλοντικά σε όρους τεχνολογίας, απόδοσης και κόστους. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η τεχνολογία κινείται σταθερά μπροστά, ενώ η απόδοση και η ισχύς αυξάνονται ραγδαία. Αναφερόμενος στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των φωτοβολταϊκών, τόνισε πως υπάρχουν πολλές μικρές αλλαγές που κάνουν οι εταιρίες στην σημερινή γενιά των συνηθισμένων προϊόντων, επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, οι προμηθευτές προσφέρουν πλέον μεγάλες εκδόσεις φωτοβολταϊκών ή τοποθετούν περισσότερες κυψέλες στα προϊόντα, σε αντίθεση με το παρελθόν, παράγουν περισσότερα βατ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ η τιμή έχει υποχωρήσει σημαντικά, κάτι σημαντικό και για τον τελικό καταναλωτή.
Κατά την ομιλία του ο κύριος Colville αναφέρθηκε και στην τραπεζική αξιοπιστία, η οποία αποτελεί μια βασική προϋπόθεση που πρέπει να πληροί ένας προμηθευτής για να χαρακτηριστεί αξιόπιστος. Τόνισε τέλος, πως ο ηλιακός κλάδος κινείται πολύ γρήγορα και οι νικητές στην αγορά ωθούν πάντα το επόμενο επίπεδο απόδοσης.
Λεπτομέρειες για τις τεχνολογικές εξελίξεις στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πλαισίων έδωσε και ο κ. Roberto Murgioni, τεχνικός υπεύθυνος της Jinko Solar.
Στις συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησαν μεταξύ κατασκευαστών φωτοβολταϊκών πλαισίων (με συμμετοχή των κ. Θ. Σακκά – Aleo Solar-, Δ. Βαρλάμη –Jinko Solar-, Vartan Oskianan –RECOM-, S. Betka –SHARP- και Σ. Αντέλλη –SUNTECH-), inverter (με συμμετοχή των κ. Δ. Κυριακόπουλου –Huawei- και Κ. Φλώρου –Kostal-) και λοιπού εξοπλισμού (κ. Αrtun Şabciyan –Stäubli) υπήρξε σαφής η διαπίστωση πως η αγορά φωτοβολταϊκών θα συνεχίσει να βλέπει χαμηλότερες τιμές αν και με μικρότερους ρυθμούς μείωσης και πως ήδη έχει πετύχει να έχει το μικρότερο κόστος από όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής.