Σε εφαρμογή η λειτουργία της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Περίπου 180.000 ιδιοκτήτες θα δοκιμάσουν την τύχη τους αλλά τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα τα μάθουν μετά τις εκλογές της Κυριακής. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η δυνατότητα επιδότησης έως και 50% της δόσης από το Δημόσιο. Πρώτη και βασική προϋπόθεση, η αντικειμενική αξία του σπιτιού να μην ξεπερνά τα 250.000 ευρώ και το ετήσιο εισόδημα τα 36.000 ευρώ, για τα υπόλοιπα ισχύουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.
Ένα μήνα, μετά την υποβολή της αίτησης στην πλατφόρμα, οι τράπεζες στην οποία υπάρχουν τα «κόκκινα δάνεια» θα καταθέτουν πρόταση ευνοϊκής ρύθμισης. Κατόπιν ο δανειολήπτης θα έχει ένα μήνα να αποφασίσει το κατά πόσο επιθυμεί να υπαχθεί στη ρύθμιση. Στη συνέχεια υπογράφει τη σχετική σύμβαση και ξεκινά η διαδικασία της επιδότησης.
Μέσα σε ένα μήνα θα ξεκινά η καταβολή της επιδότησης των μηνιαίων δόσεων έως 25 χρόνια. Μέχρι το τέλος του έτους θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
- Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σήμερα ξεπερνούν τα 80 δισ. ευρώ. Το ποσοστό τους παραμένει εξαιρετικά υψηλό σε σχέση με το σύνολο των δανείων, 45,2%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών δανείων ανέρχεται σε 53%, των στεγαστικών σε 44,5% και των επιχειρηματικών δανείων επίσης σε 44,5%.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων φθάνουν το 67%, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις είναι 25% και το μικρότερο ποσοστό αφορά τη ναυτιλία που είναι στο 23%.
Το 2018 το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε κατά 12% ή κατά 7,7 δισ. ευρώ ενώ 5,6 δισ. ευρώ πωλήθηκαν και 5,6 δισ. ευρώ διαγράφηκαν.