Του Χρήστου Κώνστα
Ο άνεμος αισιοδοξίας που πνέει στο Μέγαρο Μαξίμου, από τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, πρέπει να μας προκαλεί φόβο και δέος. Κάτι δεν πάει καλά.
Τέτοια αισιοδοξία δεν απέπνεαν τα κυβερνητικά στελέχη ούτε πριν από 10 χρόνια, την εποχή της αλαζονικής υπεροψίας, τότε που ο πλανήτης ολόκληρος συγκλονίζονταν από την μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση στην ιστορία του, κι εμείς εδώ στην Ελλάδα θεωρούσαμε ότι η «οικονομία μας είναι θωρακισμένη».
Είναι αλήθεια. H Ελλάδα κινείται αργά και ράθυμα προς το τέλος του Μνημονίου ΙΙΙ φέτος το καλοκαίρι, οι πολίτες όμως πρέπει πάλι να προετοιμάζονται για τα δύσκολα που έρχονται.
Έτσι πρέπει να γίνεται πάντα. Την εποχή της ευδαιμονίας, οι προσεκτικοί, οι φρόνιμοι, οι προνοητικοί, παίρνουν τα μέτρα τους, για να είναι ασφαλείς την περίοδο των θλιβερών εκπλήξεων.
Φέτος, είναι η πρώτη φορά -μετά από πολλά χρόνια- που οι ξένοι αναλυτές εμφανίζονται τόσο εντυπωσιακά αισιόδοξοι για τις προοπτικές της ελληνική οικονομίας.
Το διεθνές περιβάλλον είναι ενθουσιώδες. Η κυβέρνηση επιτέλους δείχνει ή δηλώνει ότι βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα, οι αναλυτές συμφωνούν ότι «υπάρχουν σοβαρές ευκαιρίες» στην ελληνική πραγματική οικονομία.
Όλοι μας χαϊδεύουν τ’ αυτιά με ενθαρρυντικά γλυκόλογα, μας χτυπούν με συμπόνια φιλικά τον ώμο για την 8ετή υπερπροσπάθεια και μας …περιμένουν …μας κλείνουν… ραντεβού …στα γουναράδικα των αγορών…
Είναι φέτος η χρονιά που οι Έλληνες πρέπει να πάρουν τα μέτρα τους. Να κινηθούν προσεκτικά, να πάρουν επιπλέον εξασφαλίσεις… γιατί αυτή η υπεροπτική αισιοδοξία είναι πιθανό να μας βγει σε κακό.
Όπως ακριβώς συμβαίνει στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε υψηλά 5μήνου, όμως μόνον η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται σε τιμή λίγο υψηλότερη, από την τιμή της πιο πρόσφατης αύξησης κεφαλαίου.
Τα τελευταία 4 χρόνια οι τραπεζικές μετοχές στην Αθήνα έχουν χάσει το 90% της αξίας τους, τις τελευταίες εβδομάδες ανακάμπτουν σημαντικά –κυρίως εξαιτίας της πτώσης των επιτοκίων των ομολόγων- αλλά ακόμη βρίσκονται πολύ μακριά από αυτό που οι αναλυτές αποκαλούν μια «δίκαιη αποτίμηση».
Την ακριβώς εποχή που ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει ψηλότερα, οι αποδόσεις των ομολόγων πέφτουν και η αισιοδοξία ξεχειλίζει, οι επαγγελματικές τοποθετήσεις short αυξάνονται.
Οι επενδυτές που πιστεύουν σε μια κατακρήμνιση των τιμών ιδιαίτερα στις τράπεζες ή σε βαριές μετοχές όπως η ΔΕΗ βάζουν ολοένα και περισσότερα χρήματα.
Φέτος είναι η χρονιά που όλοι πρέπει να ασφαλιστούμε διπλά. Να κάνουμε hedging, να αντισταθμίσουμε τους κινδύνους που προκαλεί ο άμετρος προεκλογικός ενθουσιασμός που κάποιοι τεχνηέντως καλλιεργούν …