Ο τομέας του Φαρμάκου είναι εκείνος, στον οποίο εφαρμόστηκαν τα περισσότερα Μνημονιακά μέτρα και όχι άδικα.
Την περίοδο 2004-2009, υπήρχε ανεξέλεγκτη αύξηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης και των δαπανών του ΕΣΥ για φάρμακα. Όμως, παρά τη λήψη σειράς μέτρων, η κατανάλωση φαρμάκων δεν έχει μειωθεί και πρακτικά οι δαπάνες παραμένουν εκτός ελέγχου. Βέβαια, ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι «κλειστός» και αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται τα ποσά, που καλούνται να «επιστρέψουν» οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, γεγονός που έχει καταστήσει μη βιώσιμο το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Για το 2018, εκτιμάται ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα «επιστρέψουν» περίπου 1,1 δις ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι 2 δις και άλλα 700 εκατ. ευρώ αφορούν τη συμμετοχή των ασθενών στο κόστος. Δηλαδή, ως χώρα καταναλώνουμε σε ετήσια βάση φάρμακα αξίας περίπου 3,8 δις ευρώ, από τα οποία το Κράτος καλύπτει μόλις 2 δις!
Η σημερινή κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει ότι το όριο των 2 δις ευρώ είναι τελείως ανεπαρκές για να καλύψει τις υφιστάμενες ανάγκες και έχει θεσμοθετήσει αύξηση του ορίου, ανάλογα με την οικονομική ανάπτυξη. Παράλληλα, έχει λάβει δύο σημαντικές πρωτοβουλίες: 1) τη δημιουργία Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας και 2) τη σύστημα διακομματικής επιτροπής για τη φαρμακευτική πολιτική. Ωστόσο, δέχεται σφοδρή κριτική για το γεγονός ότι λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την αναγκαία διαβούλευση και τη συμμετοχή των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων.
Η φαρμακευτική πολιτική στη μεταμνημονιακή «εποχή» θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, στο 9th Pharma & Health Conference (PHC 2018), το μεγαλύτερο συνέδριο για την πολιτική υγείας και φαρμάκου, που διοργανώνει η Ethos Events σε συνεργασία με το πόρταλ virus.com.gr, το περιοδικό Pharma & Health Business και το portal banks.com.gr.
Τα κύρια θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της προαναφερόμενης ενότητας είναι τα ακόλουθα:
Όρια κλειστών προϋπολογισμών εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης
Έλεγχος φαρμακευτικής δαπάνης
Αξιολόγηση Τεχνολογιών Υγείας – Διαπραγματεύσεις
Κίνητρα για γενόσημα
Κάλυψη ανασφαλίστων πολιτών
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα.