To Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, είναι το ετήσιο θεσμικό φόρουμ της αγοράς επαγγελματικής διαχείρισης συλλογικών επενδύσεων και επενδύσεων χαρτοφυλακίου. Επιδιώκει να αποτελέσει σημείο συνάντησης και αναφοράς της ελληνικής θεσμικής κοινότητας, αναδεικνύοντας περαιτέρω τον σημαντικό θεσμικό ρόλο της Ε.Θ.Ε. και αναβαθμίζοντας την παρουσία της ως Ηγέτη Σκέψης (thought leader) στην αγορά αλλά και ως θεσμικού συμβούλου κυβερνητικών και επιχειρηματικών αποφάσεων και πολιτικών.
Αιολ
Εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν το FIRESIDE CHAT με θέμα “Οι προοπτικές των κλάδων ενέργειας σε Ελλάδα και εξωτερικό” του συνεδρίου. Σε αυτό συμμετείχαν ο κ. Κρις Αίσωπος, Πρόεδρος Δ.Σ., Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Διευθύνων Σύμβουλος, ALPHA TRUST και ο Δρ. Δημήτριος – Βασίλειος Κόκκινος, Καθηγητής Γεωπολιτικής της Ενέργειας και Διευθύνων
Σύμβουλος, DVK Consultants LLC-Dubai.
Μια εξαιρετική σύνοψη του ενεργειακού status αλλά και των γεωπολιτικών εξελλίξεων παρέθεσε ο Δρ. Κόκκινος αναφέροντας τα εξής:
O Homo Evectus ζει 10.000 αιώνες, εξ αυτών οι 6000 αιώνες χρησιμοποιεί τη φωτιά τους τελευταίους 50 έμαθε να χρησιμοποιεί αέρα και ροή του νερού. Τους τελυταίους 2 αιώνες χρησιμοποιεί τον άνθρακα και πριν 1 αιώνα άφησε τον άνθρακα και πήγαμε στο πετρέλαιο. Τώρα φεύγουμε από πετρελαιο και πάμε σε ΑΠΕ.
Η ενέργεια είναι κομβικό κομμάτι της ζωής μας. Παρατηρούμε ότι είναι ελάχιστη προς το παρόν η συμβολή της πράσινης ενέργειας στην συνολική παραγωγή. Για να μιλάμε για πράσινη ενέργεια είναι καλο να καταλάβουμε ότι η χρήση της δεν συμβαίνει μαζικά. Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η ζήτηση αυξάνει πάρα πολύ επόμενα χρόνια, οι εκτιμήσεις λένε κατά 50% αλλά εγώ πιστεύω ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο.
Είναι γεγονός ότι η πράσινη ενέργεια είναι φθηνότερη . Η αιολική είναι η πιο φθηνή και παραπάνω τα solar panels. Σε όλη αυτή την αλλαγή, οδηγός είναι η Κίνα καθώς δεν έχει υδρογονάνθρακες και έτσι πάει ολοταχώς προς την πράσινη ενέργεια. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η Κινα είναι η Νο1 υπεύθυνη χώρα για τη ρύπανση του πλανήτη. Στις ΗΠΑ το λόμπι των υδρογονανθράκων στηρίζει τον Τραμπ καθώς φοβάται ότι το πετρέλαιο θα απαξιωθί όπως τα ορυχεία άνθρακα.
Ο Δρ. Κόκκινος απαρίθμησε τα προβλήματα που προκύπτουν με την έλευση της πράσινης ενέργεια λέγοντας χαρακτηριστικά:
Πρώτο πρόβλημα για να πάμε στην πράσινη ενέργεια είναι η αποθήκευση. Ακόμη η αποθηκευση είναι ακριβή και μπορεί να γίνει με οικονομικό τρόπο μόνο 4 ώρες από τη στιγμη που θα γίνει τροφοδοσία της. Η αποθήκευση γίνεται με μπαταρίες, πλέον όχι λιθίου που κοστίζουν ακριβά, αλλα τώρα παράγονται μπαταρίες ασβεστίου και άλλων μορφών για πιο οικονμική αποθήκευση. Υπάρχουν επίσης οι υγροί ταμιευτήρες, και στην ελλάδα έχουμε ένα πλεονέκτημα καθώς διαθέτουμε υδροηλεκτρικούς σταθμούς ωστόσο κατά τη διαδικασία αποθήκευσης υπάρχει μια απώλεια της τάξης του 50%.
Δεύτερο πρόβλημα είναι μεταφορά ενέργειας από τα δίκτυα. Το δίκτυο μεταφοράς δημιουργήθηκε τη του ’50 με ’60. Είναι ένα παλαιό σύστημα που δεν έχει επαρκή χωρητικότητα να πάρει όση ενέργεια διοχετεύεται ξαφνικά.Χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις στη διανομή και τον χειρισμό της, με συστήματα ΑΙ και νέες τεχνολογίες.
Σχετικά με τις γεωπολιτικές προκλήσεις ανέφερε μεταξύ άλλων:
Έχουμε την αύξηση στη ζήτηση της πράσινης ενέργειας και μια σειρά γεωπολιτικών δυσκολιών. Αναρρωτηθείτε τι θα γινόταν εάν όλη η Μέση Ανατολή φλεγόταν και δεν μπορούσε να δώσει πετρέλαιο; Η Κίνα θα αναγκαστεί να ζητιανεύει πετρέλαιο από τις ΗΠΑ. Προς το παρόν το μεγαλύτερο ποσοστό το παίρνει από το Ιράν και το αγοράζει φθηνά. Η Ουκρανία είναι τυπική περίπτωση της κατάρρευσης ενός συστήματος ενέργειας. Όταν κάναμε την συνθήκη του Κιέβου για την ελεύθερη διέλευση των αγωγών λέγαμε ότι δε υπάρχει πλέον λόγος έναρξης πολέμων. Αποδείχθηκε πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι, η Γερμανία είχε δημιουργήσει μαζί με τη Ρωσία έναν άξονα, μέσω του οποίου θα έφτιαχναν μια ενότητα που θα ήταν η ισχυρότερη στον κόσμο. Οι Αμερικανοί είπαν ότι αυτό δεν γίνεται παρόλ’ αυτά οι Γερμανοι συνέχισαν με αυτό το πρότζεκτ. Προχώρησαν επί Μέρκελ σε έναν αυτόματο ευνουχισμό, σταμάτησαν τα πυρηνικά τους και η μοναδική πηγή ενέργειας ήταν το αέριο από τη Ρωσία. Τότε οι Αμερικανοί τους έβαλαν ένα δόλωμα, τους είπαν “θέλετε να πάρετε την Ουκρανία που έχει πόρους;” και οι Γερμανοί είπαν ναι.
Εξωθώντας τη Ρωσία να επιτεθεί στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί έφεραν την Ευρώπη σε δύσκολη θέση. Ακόμα και όταν οι ρώσοι έμπειναν στην Κριμαία οι Γερμανοι έφτιαχναν το Νordstream , τον οποίο τελικά τίναξαν στον αέρα. Πλέον είναι δεδομένο ότι η Ουκρανία θα καταρρεύσει. Οι Αμερικανοι έσπασαν τον άξονα Βερολινου-Μόσχας, έφεραν στο ΝΑΤΟ Φινλανδία και Σουηδία κι έκλεισαντη Βαλτική για τους Ρώσους, φέρνοντας πιο κοντά τους το ΝΑΤΟ. Το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι “η Ουκρανία θα καταρρεύσει, η Ευρώπη τι θα κάνει;”.
Στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση τη Χαμάς στο Ισραήλ ο Νετανιάχου βρίσκει την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει λογαριασμούς. Ξεκαθάρισε πρώτα λογαρισμούς με τη Χαμάς και τη Γάζα. Ένας δεύτερος λογαριασμός είναι η σύγκρουση με τη Χεσμπολά. Τρίτος είναι η σύγκρουση με το Ιράν. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε περιφερειακό πόλεμο. Θα δούμε πώς θα αντιδράσει το Ισραήλ, σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη ζημιά στο Ιράν. Γίνεται ένας εντοιχισμός του Ιράν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τους Άραβες του Κόλπου, την Ιορδανία. Θα συνεχίσει έντονα η αντιπαράθεση και το Ιράν θα επιταχύνει την παραγωγή ατομικής βόμβας. Αυτό που μαγειρεύεται τώρα στο Ισραήλ είναι η δημιουργία ενός παλαιστινικού κράτους μόνο στην Δυτική Όχθη. Η Γάζα θα γίνει εξ ολοκλήρου ισραηλινή, η επίθεση σε Χεσμπολά Συρία και Ιράν θα συνεχιστεί.
Στην ερώτηση του κ. Αίσωπου, για την ανησυχία που υπάρχει το πώς αυτές οι εξελιξεις θα έχουν αντίκτυπο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Δρ. Κόκκινος απάντησε:
Οι Tούρκοι δεν θα κάνουν κάτι ανοικτά επιθετικό σε εμάς. Έχουν υπεροπλία σε σχέση με εμάς, έχουν δυνάμεις που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Οι Αμερικανοι δεν θα τους επιτρέψουν να κάνουν κάτι επιθετικό. Προβαίνουν στην προβολή δυνάμεων, στην απειλή. Φέτος δεν βλέπω να γίνεται κάτι βίαιο στο Αιγαίο στο μέλλον πρέπει να δώσουν απαντήσεις σε αυτό το θέμα. Έχουμε τώρα τα 6 μίλια χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, εάν δεν κανουμε κάτι οι Τουρκοι στα 7 μιλια μπορουν να εγκαταστήσουν αιολική. Η κυβέρνηση έχει επιλεξει τη συνεννόηση και όχι την αντπαράθεση προσπαθεί να βρει έναν τρόπο συνεννόησης.
©Ελένη Παπαδάκη/PHOTOPRESS Θ&Α Αναγνωστόπουλοι