Δημήτρης Μαλλάς
Η παροχή μίας ολοκληρωμένης δέσμης χρηματοδοτικών επιλογών αποτελεί μία από τις βασικές αλλαγές του 6ου κύκλου του προγράμματος στήριξης της νεανικής επιχειρηματικότητας egg, το οποίο έχει υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia.
Η προσθήκη των χρηματοδοτικών επιλογών ήταν ένα σημείο στο οποίο στάθηκε ιδιαίτερα στην ομιλία κατά τη διάρκεια της σχετικής συνέντευξης Τύπου, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου. «Η Eurobank, αναγνωρίζοντας ότι η χρηματοδότηση είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες που κρατούν στη χώρα επαγγελματικά φιλόδοξους και ικανούς νέους και νέες, με τη συνεργασία και του Corallia, προχώρησε στο σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου προγράμματος χρηματοδοτικών επιλογών που θα εμπλουτίζεται όσο θα σταθεροποιείται η κατάσταση στην οικονομία. Τώρα είναι η ευκαιρία να παρέχουμε ουσιαστική στήριξη στη νεανική επιχειρηματικότητα, όχι μόνο μέσα από οργανωμένα προγράμματα όπως το egg, αλλά και ως επένδυση ευρύτερα του επιχειρηματικού κόσμου στο μέλλον» επεσήμανε ο κ. Ιωάννου.
Πρακτικά, υπάρχουν 5 κανάλια χρηματοδότησης που θα είναι διαθέσιμα στις ομάδες του egg, όπως πιθανότατα και σε άλλες νεοφυείς επιχειρήσεις. Το ένα είναι τα δύο funds του Equifund, στα οποία θα συμμετέχει η Eurobank και είναι τα Velocity Partners και BigPi. Όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, υπάρχει συμφωνία για τη συμμετοχή στα δύο funds, απλώς προς το παρόν δεν έχουν πέσει οι τελικές υπογραφές. Μέσω των δύο funds θα μπορούν να υποστηριχθούν χρηματοδοτικά επιχειρηματικές ομάδες με καινοτόμες ιδέες στο ξεκίνημά τους και εταιρείες που «γεννιούνται» μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα.
Επίσης, η Eurobank έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη δημιουργία ενός Equity Crowd Funding Portal, το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε ενδιαφερόμενες startups από τον Μάιο και κάθε εταιρεία θα μπορεί να ζητήσει κεφάλαια ύψους έως 500.000 ευρώ ετησίως.
Ακόμη, παρέχεται δυνατότητα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος EASI και σε συνεργασία με την AFI (Action Finance Initiative) στα στάδια «εκκόλαψης» εντός του προγράμματος, όπως επίσης και δάνεια κεφαλαίου κίνησης και μακροπρόθεσμα δάνεια. Ήδη η τράπεζα έχει χρηματοδοτήσει 15 εταιρείες, ενώ 9 βρίσκονται στον προθάλαμο για να πάρουν έγκριση. Τέλος, οι επιχειρηματικές ομάδες υποστηρίζονται περαιτέρω μέσω των χρηματικών βραβείων Eurobank.
Η προθεσμία για την κατάθεση αιτήσεων για τη συμμετοχή στον 6ο κύκλο λήγει στις 23 Απριλίου, ενώ φέτος υπάρχουν αρκετές αλλαγές σε σχέση με το παρελθόν. Συγκεκριμένα, διευρύνεται στα 3 χρόνια από 2 που ίσχυε έως τώρα, ο χρόνος ζωής που μπορεί να έχει μια εταιρεία για να συμμετάσχει στο egg και παράλληλα αυξάνεται στα 6 άτομα ο μέγιστος αριθμός των ατόμων ανά συμμετοχή (επιχειρηματική ομάδα) από τα 4 άτομα που ίσχυε στους προηγούμενους κύκλους.
Στον 6ο κύκλο του egg μπορούν να υποβληθούν προτάσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οι οποίες πληρούν τα απαιτούμενα χαρακτηριστικά. Ενθαρρύνονται ιδιαίτερα επιχειρηματικά σχέδια τα οποία συμβαδίζουν με τις τρέχουσες και αναδυόμενες επιχειρηματικές τάσεις της οικονομίας σε εθνικό και διεθνές επίπεδο (π.χ. χρηματοοικονομικές τεχνολογίες και εφαρμογές), κάνουν ευρεία χρήση καινοτομιών και νέων τεχνολογιών και διακρίνονται από σημαντικής έκτασης εφαρμογή στην καθημερινή ζωή, ή/και συμβάλλουν στην εξωστρέφεια και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Η διάρκεια παραμονής φθάνει στον 1 χρόνο.
Όσον αφορά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, 355 νέοι επιχειρηματίες δημιούργησαν 132 επιχειρηματικές ομάδες, εκ των οποίων 86 έχουν νομική μορφή με συνολικό αριθμό προσωπικού 211 άτομα. Το 2016 33 εταιρείες είχαν συνολικό τζίρο 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ 22 εταιρείες έχουν λάβει συνολική χρηματοδότηση της τάξεως των 2,1 εκατ. ευρώ και 15 εταιρείες έχουν λάβει χρηματοδότηση 0,5 εκατ. ευρώ από τη Eurobank. Επίσης, 6 έχουν καταθέσει αιτήσεις για πατέντα και 17 εταιρείες έχουν κατοχυρώσει ευρεσιτεχνίες.