Ως “ένα στοιχείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής” (όχι τόσο για τα αποτελέσματα των εθνικών λογαριασμών του 1ου τριμήνου 2018, αλλά κυρίως για εκείνα του 2ου), χαρακτηρίζει, η Eurobank στην τελευταία έκδοση της ανάλυσης “7 Ημέρες Οικονομία”, τη σημαντική μηνιαία πτώση που υπέστη το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα τον Μάρτιο.
Πάντως, η Eurobank αναμένει αύξηση της μεταβλητότητας του δείκτη στο 2ο και 3ο τρίμηνο 2018, εν μέσω μιας σειράς από κρίσιμα ζητήματα που θα εξεταστούν το προσεχές διάστημα: αποτελέσματα των stress tests, ο καθορισμός των δυνητικών μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, η μεταπρογραμματική σχέση με τους πιστωτές και η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος.
Αναλυτικότερα, όσον αφορά στον δείκτη οικονομικού κλίματος, η μείωση του Μαρτίου είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο 2015 (από τις 104,3 στις 99,8 μονάδες δείκτη). Παρόμοια ποιοτικά χαρακτηριστικά παρουσίασε και ο δείκτης οικονομικού κλίματος για το σύνολο της Ευρωζώνης, γνωρίζοντας τη μεγαλύτερη πτώση που έχει σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο 2014 και εικάζουμε ότι συνδέεται με τον κίνδυνο που υπάρχει για το ξέσπασμα μιας παγκόσμιας εμπορικής διαμάχης (global trade war).
Στην περίπτωση της Ελλάδος, όπως λένε οι αναλυτές, δεν έχουμε λόγους ή ισχυρές ενδείξεις ώστε να εκτιμούμε ότι η παρατήρηση του Μαρτίου 2018 σηματοδοτεί την αντιστροφή της ανοδικής τάσης των προηγούμενων μηνών. Σημειώνουμε ότι από τον Σεπτέμβριο 2015 μέχρι τον Μάρτιο 2018, 8 μήνες έκλεισαν με αρνητική μηνιαία μεταβολή και 23 με θετική. Εντούτοις, τα κρίσιμα ζητήματα που αναμένεται να εξεταστούν στο αμέσως επόμενο διάστημα (2ο και 3ο τρίμηνο 2018) όπως είναι τα αποτελέσματα των ασκήσεων προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ο καθορισμός των δυνητικών μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους, η ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης του 3ου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, η μεταπρογραμματική σχέση ανάμεσα στην Ελληνική Δημοκρατία και τους επίσημους δανειστές και η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, ίσως συνοδευτούν από αύξηση της μεταβλητότητας του δείκτη οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα. Θετικές εξελίξεις στα προαναφερθέντα ζητήματα θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ενίσχυση της ήδη διαμορφωθείσας από το περασμένο έτος δυναμικής (έστω και ήπιας).