Μου ψιθύρισε καλά ενημερωμένη τραπεζική πηγή, πως τα 4 συστημικά μαγαζιά, προκειμένου να μειώσουν δραστικά τα στεγαστικά NPLs, θα επιταχύνουν την διαδικασία ευνοικών ρυθμίσεων.
Οι διοικήσεις εκτιμούν που έχει δημιουργηθεί αρκετή “μαγιά” ώστε από τα 21,1 μείον 4 δισ. “κόκκινα δάνεια”, να ρυθμιστούν -ενημερωθούν αρκετά.
Συγκεκριμένα: Από τα στεγαστικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα 4 δισ. θεωρείται ότι αφορούν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές και γι’ αυτούς θα εφαρμοστούν όλα τα διαθέσιμα θεσμικά και νομικά μέσα.
Για τα υπόλοιπα όμως στεγαστικά δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετούνται και φθάνουν το 40%, θα παρέχεται η δυνατότητα ρυθμίσεων πιο ευνοικών ώστε να εξυπηρετηθούν σε μεγαλύτερη έκταση.
Προς αυτή την κατεύθυνση θα προσφέρεται η εξής δυνατότητα:
- επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής έως και 40 έτη και μικρότερη μηνιαία δόση,
- μείωση του επιτοκίου σε εύρος 0,5%-0,8%,
- ετήσιο κούρεμα με βάση την αξία της περιουσίας του δανειολήπτη.
Αυτό θα γίνεται με βάση τον διαχωρισμό της οφειλής σε δύο τμήματα. Αν, για παράδειγμα, το δάνειο φτάνει τις 150 χιλιάδες και η περιουσία του δανειολήπτη αποτιμηθεί στα 100 χιλ. η δανειακή σύμβαση θα σπάει σε 2 μέρη:
- Τα 100 θα μπαίνουν σε ρύθμιση 15ετίας και
- τα υπόλοιπα 50 “παγώνουν” για 15 έτη και “κουρεύονται” κάθε χρόνο κατά 4% έως 5%.
Στο τέλος θα έχει διαγραφεί ένα συνολικά 25%-26% .
Μου ξεκαθάρισε, πως και οι 4 συστημικοί όμιλοι έχουν διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ρύθμισης στεγαστικών που αφορούν σε ανέργους και ευάλωτες ομάδες, που δεν έχουν περιουσιακά στοιχεία πλην της κατοικίας που αγοράστηκε με το συγκεκριμένο δάνειο.
Σε αυτό δίνεται η δυνατότητα αποπληρωμής του σε μεγαλύτερη διάρκεια, υπό προυποθέσεις μειώνεται το επιτόκιο και επέρχεται ένα “κούρεμα” γύρω στο 40%.
Ειδικά η τελευταία πρόνοια, επειδή έχει εύλογο κοινωνικό χρώμα θα επιδιωχθεί να υλοποιηθεί στο μέγιστο εφικτό βαθμό, ώστε να περιοριστούν τα περιστατικά που θα μπορούσαν να έχουν πολιτικό κόστος.
Εάν μάλιστα η κυβέρνηση επιδιώξει να πάει σε εκλογές (όποτε πάει), θα περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ανέργων, ευπαθών κοινωνικών ομάδων.