του Νίκου Σακελλαρίου
Το ενδεχόμενο να στηθεί ξανά νέος διαγωνισμός για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, φαντάζει ως το πιο πιθανό σενάριο για το μέλλον της εταιρείας παρά το γεγονός ότι πολλοί θεωρούν ότι μετά την αποτυχημένη εξέλιξη του προηγούμενου διαγωνισμού ίσως θα έπρεπε να γίνει ακόμη μία προσπάθεια προς τους ευρωπαικούς θεσμούς (ιδιαίτερα την DG Com και τον SSM) να παγώσει η διαδικασία.
Η ΕΤΕ ουσιαστικά από το φθινόπωρο 2017 έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την διαδικασία του ELA αφού έχει αποδείξει μία κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτό το γεγονός επιτρέπει να μπορεί να εκφέρει μία διαφορετική άποψη και να εισηγηθεί την διατήρηση της μεγαλύτερης θυγατρικής της η οποία συνεισφέρει και αυτή τα μέγιστα και στην κερδοφορία του ομίλου αλλά και στην κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας αφού τα στοιχεία του ενεργητικού της ασφαλιστικής συμπεριλαμβάνονται (σε ένα επιμέρους ποσοστό αφού ενσωματώνονται με συντελεστή περίπου 35-40%) στα δεδομένα κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας.
Eπειδή όμως οι ευρωπαικοί θεσμοί δεν μπορούν να διαφοροποιούνται κατά το δοκούν και επειδή έχει υπάρξει και το προηγούμενο στην Ολλανδία (με την ING) , στη Γερμανία , στη Γαλλία και στην Ιταλία με άλλες τράπεζες και θυγατρικές ασφαλιστικές τους, οι πιθανότητες να κάνουν πίσω στην απόφαση για την Εθνική Ασφαλιστική είναι μικρές.
Το ενδεχόμενο να στηθεί διαδικασία νέου διαγωνισμού από το δεύτερο εξάμηνο 2018 είναι πιθανότερο αυτή τη φορά. Και εδώ όμως υπήρχαν άλλες απόψεις που φαίνεται ότι δεν είχαν μεγάλες πιθανότητες εφαρμογής. Μία εξ’ αυτών ήταν να επιλεχθεί άνευ διαγωνισμού η επόμενη επιλογή δηλαδή ο όμιλος Fosun. Mόνο που δεν υπήρχε τέτοιος όρος στον διαγωνισμό και εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα υπάρχουν πάλι διαφωνίες από τους ευρωπαικούς θεσμούς.
Εάν στηθεί ο νέος διαγωνισμός, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν νέες διαδικασίες επιλογής και συμβούλων πώλησης αλλά και να μπεί ξανά ο πήχυς του τιμήματος σε (πιθανότατα) χαμηλότερα επίπεδα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διεθνείς αγορές έχουν εισέλθει σε περίοδο έντονης μεταβλητότητας και οι προθέσεις για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής (το 75% αυτής) στα επίπεδα του προηγούμενου διαγωνισμού μάλλον θα μοιάζουν ανέφικτες.
Πηγή: www.insuranceworld.gr