Μετά από ένα έτος με χρηματοδοτήσεις προς την χώρα μας που έφθασαν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) σχεδιάζει και υλοποιεί ήδη τα επόμενα βήματα της στην Ελλάδα, σε συνεργασία με την Πολιτεία, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις.
«Τα επόμενα έργα μας πρόκειται να οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Σκοπεύουμε να ανακοινώσουμε υποστήριξη-ρεκόρ για την πρωτοποριακή ενεργειακή απόδοση και τις βιώσιμες αστικές επενδύσεις σε όλη την Ελλάδα», επισημαίνει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ /ΜΠΕ ο Δανός αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν.
Αναφερόμενος, ειδικότερα στη μελλοντική συμμετοχή του Ομίλου της ΕΤΕπ στην Ελλάδα, ο Κρίστιαν Κέττελ Τόμσεν, που ανέλαβε καθήκοντα τον Σεπτέμβριο του 2020, επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «θα δείτε τους ειδικούς της ΕΤΕπ να εργάζονται πιο σκληρά και πιο στενά από ποτέ με τους Έλληνες τεχνικούς, οικονομικούς και περιβαλλοντικούς ειδικούς για να ενισχύσουμε τον αντίκτυπο των μελλοντικών επενδύσεων που υποστηρίζονται από την ΕΤΕπ στη χώρα από το 2021 και μετά».
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το ευρύ φάσμα των πρωτοβουλιών της ΕΤΕπ και του European Investment Fund (EIF, Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων-ΕΤαΕ) που προετοιμάζονται θα επιτρέψει ακόμη μεγαλύτερη υποστήριξη για τις ελληνικές επιχειρήσεις, την καινοτομία και την παροχή βελτιωμένων υπηρεσιών σε ολόκληρη τη χώρα. Και το πιο σημαντικό από όλα, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων Ελλήνων», προσθέτει.
Μιλώντας για τον ρόλο της ΕΤΕπ στην αξιοποίηση των 33 δισ. ευρώ, περίπου, από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, επισημαίνει ότι η ΕΤΕπ από την πλευρά της ανυπομονεί πραγματικά να συνεργαστεί στενά με τους Έλληνες εταίρους της, υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για να αξιοποιήσει σωστά τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μεταξύ του 2021 και του 2026.
«Ο ρόλος μας θα είναι εκείνος του ισχυρού υποστηρικτικού εταίρου, παρέχοντας χρηματοδότηση και τεχνογνωσία για να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις επενδύσεις υψηλού αντίκτυπου που θα διασφαλίσουν τη βελτίωση της υγείας και της εκπαίδευσης και θα ενισχύσουν τις οικονομικές ευκαιρίες και τις δράσεις για το κλίμα».