Σκηνικό μονιμότερης κίνησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες διαμορφώνεται στις τελευταίες συνεδριάσεις, με αισθητή αύξηση της αξίας των συναλλαγών, χωρίς ωστόσο να φτάσει ακόμη τριψήφιο αριθμό ημερησίως και αδιάλειπτης ενδοσυνεδριακής επικράτησης των αγοραστών έναντι των πωλητών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εμφάνισης θετικών καταλυτών στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με τη θετική επιρροή της κίνησης των διεθνών αγορών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Έτσι, στο εσωτερικό αναμένεται τις επόμενες ημέρες να γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για τα stress tests των συστημικών τραπεζών, με την προσδοκία να μην υπάρξουν κεφαλαιακές ανάγκες για καμία από αυτές, στοιχείο που επιβεβαίωσε και η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Πυροδοτήθηκε έτσι αγοραστικό ενδιαφέρον για τις μετοχές του πολύπαθου κλάδου, ενώ είναι πιθανή ακόμη και η μετάπτωση της χρόνιας αρνητικής πιστωτικής επέκτασης σε θετική εντός του β’ εξαμήνου του έτους, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις επαναφοράς της τραπεζοκεντρικής δομής του ελληνικού χρηματιστηρίου στα ραντάρ των επενδυτών, με τους επενδυτικούς οίκους να σπεύδουν να αναβαθμίσουν τις τιμές-στόχους!

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι πρέπει να τηρηθεί μια πιο επιφυλακτική στάση γύρω από τον τραπεζικό κλάδο, καθώς η απομείωση των κόκκινων δανείων θα απαιτήσει σημαντικό βάθος χρόνου, διαβρώνοντας τα υφιστάμενα «μαξιλάρια» και επαναφέροντας σε μελλοντικό χρόνο το ζήτημα των κεφαλαιακών αναγκών, ενώ δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί η στάση του ΔΝΤ επί του θέματος, η σύνοδος του οποίου ξεκινά στις 22 Απριλίου.

Από την άλλη πλευρά, θετική έκπληξη ήρθε από το προσφερόμενο τίμημα για το ΔΕΣΦΑ, διαμορφώνοντας θετικές προσδοκίες για την εξέλιξη του αφηγήματος των αποκρατικοποιήσεων ενεργειακού ενδιαφέροντος, στον βαθμό που η εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος θα κλιμακωθεί για το 51% των ΕΛΠΕ, τις μονάδες της ΔΕΗ και το μειοψηφικό ποσοστό που θα προσφερθεί.

Θα πρόκειται για έναν ιδιαίτερο ισχυρό καταλύτη, που θα διαμορφώσει προϋποθέσεις αγοραστικού ενδιαφέροντος και για άλλους κλάδους, επιδρώντας ευεργετικά και στο επιχειρηματικό περιβάλλον, που συνεχίζει να παραμένει δυσμενές, ελέω της υπερφορολόγησης αλλά και των άλλων παθογενειών της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, στο εξωτερικό περιβάλλον, το σκηνικό της Συρίας συντηρεί τη γεωπολιτική ένταση και σκιάζει τις υψηλές επιδόσεις των αποτελεσμάτων των τραπεζών του α’ τριμήνου, που δημοσιοποιήθηκαν. Με την απειλή του εμπορικού πολέμου να παραμένει και τον τεχνολογικό κλάδο ευάλωτο, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές θα παραμείνει, καθώς μάλιστα η εποχή του φθηνού χρήματος θα δώσει σταδιακά τη θέση στην εποχή του ακριβού.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο, δείχνει να επιδιώκει την αυτονόμησή του, καθοδηγούμενο από τους θετικούς εσωτερικούς καταλύτες που το κινούν τις τελευταίες ημέρες. Θα χρειασθεί, ωστόσο, να διατηρηθεί η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό χωρίς παλινωδίες, σε συνδυασμό με την αποφυγή της επέλευσης «μαύρων κύκνων» από το εξωτερικό περιβάλλον, για να συνεχίσει την ανοδική πτήση του ο Γενικός Δείκτης προς τις 900 μονάδες, απευχόμενοι δυσάρεστες εκπλήξεις από παρορμητικούς ηγέτες, όπως ο Αμερικανός και ο Τούρκος πρόεδρος, και όχι μόνο.

Το βέβαιο είναι ότι η πορεία των αγορών θα συνεχίσει να είναι ένα συναρπαστικό αφήγημα και το επόμενο διάστημα γεμάτο απρόβλεπτες εξελίξεις, κατάλληλο για επενδυτές που αρέσκονται στον υψηλό επενδυτικό κίνδυνο.

 

Δημήτρης Τζάνας

Διευθυντής Επενδύσεων, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ