Το συμβούλιο των διοικητών του ESM και του EFSF συμφώνησε να παραιτηθεί από την υποχρεωτική πληρωμή του ώστεε να υλοποιηθεί χωρίς προβλήματα η η απόφαση της Ελλάδας να προχωρήσει σε πρόωρη αποπληρωμή των υψηλότοκων δανείων που έχει λάβει από το ΔΝΤ.
Με απλά λόγια, η Ελλάδα θα εξοφλήσει τα ακριβά δάνεια του ΔΝΤ χωρίς να χρειάζεται ταυτόχρονα να αποπληρώσει κατ’ αναλογία τον ESM/EFSF, όπως προβλέπει η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράψει η χώρας μας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Τα οφέλη, σύμφωνα με την ανάλυση του ESM, εντοπίζονται κυρίως στη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους μακροπρόθεσμα και λιγότερο στην άμεση εξοικονόμηση για την Ελλάδα, που την υπολογίζει στα 33,08 εκατ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2021. Επίσης, δίνει σημασία στην αναμενόμενη θετική ανταπόκριση από την αγορά.
Ο Μηχανισμός, εξάλλου, σπεύδει να επισημάνει στα κράτη-μέλη ότι η προεξόφληση δεν σημαίνει ότι θα παύσει να ασχολείται με την Ελλάδα το ΔΝΤ που θα παραμείνει ενεργό έως τον Ιούνιο του 2024.
Η προεξόφληση αφορά ποσό 2,7 δισ. ευρώ δανείων του ΔΝΤ που λήγουν έως τις αρχές του 2021. Θα απομένουν δάνεια 5,6 δισ. ευρώ.
- «Η πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων του ΔΝΤ θα είναι επωφελής τόσο για την Ελλάδα, όσο και για τον ESM», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Κλάους Ρέγκλινγκ.
«Θα δημιουργήσει εξοικονόμηση για την Ελλάδα καθώς η χώρα μπορεί να δανειστεί τώρα με χαμηλότερο κόστος από αυτό που έχει η δόση που θα εξοφληθεί στο ΔΝΤ. Αυτό θα βελτιώσει την βιωσιμότητα χρέους της χώρας και θα αντιμετωπιστεί θετικά από τις διεθνείς αγορές. Αυτά τα οφέλη, τα οποία θα γίνονταν πραγματικότητα με την παραίτηση του ESM και του EFSF από τα δικαιώματα πρόωρης αποπληρωμής, θα βελτιώσουν τη θέση των ESM και EFSF ως κύριων πιστωτών της Ελλάδας».