του Βάιου Κρόκου
Στοιχεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος γύρω από τις επιπτώσεις της μακροζωίας που σχετίζονται με μια σειρά θεμάτων παρουσίασε κατά την ομιλία του ο κ. Νικόλαος Φίλιππας, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Επιστημονικός Διευθυντής, Interamerican Research Center & Πρόεδρος, Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, μιλώντας στο1ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργάνωσε η Ethos Media με την ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α
Διαβάστε επίσης: Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Η αξιόπιστη λύση για συμπληρωματική σύνταξη
«Μετά και την κρίση του 2008 όλοι κατάλαβαν πως κάτι δεν πάει καλά και η μεγάλη εικόνα πλέον είναι η ανάγκη για ποιοτικότερο τρόπο ζωής – well being – και τα Επαγγελματικά Ταμεία μπορούν να συνεισφέρουν θετικά σε κοινωνία και οικονομία», σημείωσε.
Εξάλλου οι προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου είναι πολυσύνθετες, όπως είπε, ξεχωρίζοντας πληθώρα παραγόντων που διαμορφώνουν το πλαίσιο της ζωής των ανθρώπων: Χρηματοοικονομικούς, ψυχολογικούς, βιολογικούς, μακροοικονομικούς και τεχνολογικούς.
Μίλησε επίσης για τις δεξιότητες που πρέπει να συνεχώς να αποκτούν οι άνθρωποι και κυρίως τα παιδιά στις μέρες μας καθώς οι νέες τεχνολογίες, το διαδίκτυο και οι δυνατότητες που προσφέρουν επιτάσσουν και προσφέρουν παράλληλα συνεχής επανεκπαίδευση.
Αναφέρθηκε επίσης και στην σημαντικότητα που έχει η ποιότητα στη ζωή μέσα από την σωματική και πνευματική ευεξία και την χρηματοοικονομική ευημερία.
Στο επίκεντρο της ομιλίας του, μεταξύ άλλων, βρέθηκε η έννοια του «financial stress», δηλαδή οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες από χρέος, κάτι που ταλανίζει ως γνωστόν την Ελλάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό επίπεδο. Μόνο για τις ΗΠΑ υπολογίζεται πως οι συνέπειες αποτυπώνονται στο ιλιγγιώδες ποσό των 500 δις δολαρίων.
Παράλληλα, υπό το πρίσμα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης η είσοδος της τεχνολογίας πλέον αποτυπώνεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.
Στο επίκεντρο των προκλήσεων βρίσκονται επίσης κλιματική αλλαγή και φυσικές καταστροφές , το Disruption, η τεχνητή νοημοσύνη και η εικονική πραγματικότητα. «Όλα όμως πρέπει να έχουν ως στόχο το WellBeing των πολιτών» σημείωσε ο κ. Φίλιππας.
Στον αντίποδα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το μεγάλο ζήτημα της γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το 2050 η ηλικιακή ομάδα των +65 θα αποτελούν περίπου το 34% του συνολικού πληθυσμού, έναντι 26,1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Μιλώντας για την μακροζωϊα, ο κ. Φίλιππας σημείωσε πως σε παγκόσμιο επίπεδο το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 40 έτη στις αρχές του 19ου αιώνα σε 75 έτη το 2017. Ειδικότερα, στην Ελλάδα, το προσδόκιμο ζωής αυξήθηκε από 36 έτη σε 81,4 το 2017. Οι προκλήσεις; Θα υπάρχει ποιότητα ζωής, συστήματα υγείας και σύνταξη για τα επιπλέον χρόνια ζωής;
Τέλος, αναφερόμενος στην έννοια της αποταμίευσης στηλίτευσε το γεγονός πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με αρνητική αποταμίευση ως ποσοστό του ΑΕΠ. Στους παράγοντες που επηρεάζουν την αποταμίευση περιλαμβάνονται: Εγχώρια και διεθνής πολιτική και οικονομία, μακροοικονομικοί λόγοι, συμπεριφορικοί λόγοι, βιολογικοί και γενετικοί.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου του Greighton, Ted Klentz: «Η αποταμίευση σαν ενέργεια δεν έχει περάσει στο DNA του ανθρώπου», καθώς μόνο 14%-17% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι αποταμιευτές από τη φύση τους.
Σχολίασε σκωπτικά δε το γεγονός πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι Έλληνες καταναλώνουν 17 δις σε τζόγο την ώρα που δεν μεριμνούν για το μέλλον το δικό τους ή των παιδιών τους μέσω κάποιας μορφής αποταμίευσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Φίλιππας τόνισε πως τα ΤΕΑ αποτελούν μέρος της λύσης των παραπάνω προβλημάτων, δημιουργώντας μια ποιότητα ζωής στην μετασυνταξιοδοτική περίοδο. Απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η χρηματοοικονομική εκπαίδευση των πολιτών από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση όπως συνιστούν παγκόσμιοι οργανισμοί (ΟΟΣΑ, Unicef)