Έντονες διεργασίες, με τις ευλογίες της ελληνικής κυβέρνησης, κορυφώνονται τις τελευταίες μέρες, από επιχειρηματικούς ομίλους που ασχολούνται στον χώρο της Ενέργειας, για να μην κηρυχθούν άγονοι οι διαγωνισμοί για τις μονάδες λιγνίτη της ΔΕΗ.
Σε οριακό σημείο βρίσκεται ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη, με το πέπλο ανησυχίας να απλώνεται ολοένα και περισσότερο για το προσφερόμενο τίμημα καθώς και τη στάση που θα κρατήσουν οι επενδυτές.
Η αμφιβολία των υποψηφίων προκύπτει από τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν για παράταση στο διαγωνισμό κατά ένα μήνα – η νέα προθεσμία είναι η 7η Νοεμβρίου– προκειμένου να υπάρξει ενδελεχέστερη αξιολόγηση των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί ώστε να μην πιστωθεί η διαδικασία ως κυβερνητική αποτυχία.
Στη ΔΕΗ ελπίζουν να δοθεί περισσότερος χρόνος στους επενδυτές προκειμένου να διευθετηθεί και η αβεβαιότητα των ΑΔΙ (πιστοποιητικά διαθεσιμότητας) που είναι ένας μηχανισμός αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ο οποίος μπορεί να φανεί ως δέλεαρ στους επενδυτές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με τις επικρατούσες συνθήκες αναφορικά με τα κόστη των ρύπων, (το κόστος έχει εκτιναχθεί στα 26 ευρώ από 6 ευρώ που ήταν πέρσι και με το ύψος των ζημιών που εμφανίζουν οι υπό πώληση μονάδε), οι υποψήφιοι “ρίχνουν” στο χαμηλότερο επίπεδο τον πήχη του τιμήματος.
Τα σενάρια που μελετούν οι επενδυτές
Η Κινεζική CHN Energy με τον όμιλο Κοπελούζο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τους Τσέχους της Seven Energy φαίνεται να εξετάζουν διάφορα σενάρια και εκδοχές για να δοθεί λύση στο θέμα του λιγνίτη, προκειμένου να μην υπάρξουν εξελίξεις που θα φέρουν αρνητικές επιπτώσεις στο σήνολο της αγοράς ενέργειας.
Η κλεψύδρα του χρόνου για την ΔΕΗ “αδειάζει” με τους υποψήφιους να στέλνουν μήνυμα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι θα χρειαστεί να πάρει σοβαρές αποφάσεκις προκειμένου να επιτευχθεί η βιωσιμότητα των μονάδων.
Σε 7 εκατομμύρια ευρώ το μήνα εκτιμούν οι σύμβουλοι των Τσέχων επενδυτών τις ζημιές της ΔΕΗ από τη συλλογή των οικονομικών στοιχείων.
Με μέσο όρο κόστους για την αγορά των ρύπων (CO2) 15 ευρώ τον τόνο, στο πεντάμηνο ανεβάζουν την ζημιά της ΔΕΗ σε 35 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες που δεν έχει καταστεί δυνατόν να διασταυρωθεί η ακρίβειά τους, αναφέρουν ότι στην άσκηση των συμβούλων, υπάρχει και μία πρόβλεψη για συσσωρευμένες ζημιές συνολικού ύψους 200-300 εκατομμυρίων ευρώ των μονάδων για όλο την διάρκεια ζωής τους. Υπό αυτές τις συνθήκες κάθε προσδοκία για επίτευξη εύλογου τιμήματος ακυρώνεται.
Από τα δημοσιευμένα στοιχεία εξαμήνου, η ΔΕΗ φαίνεται να έχει επιβαρυνθεί με 240 εκ. ευρώ από την απομείωση της αξίας των δύο εταιρειών που έχουν αποσχιστεί (Λιγνιτική Μελίτης και Λιγνιτική Μεγαλόπολης) με βάση την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων από ανεξάρτητο εκτιμητή.
Στελέχη της ΔΕΗ αμφισβητούν τις εκτιμήσεις και τα στοιχεία των επενδυτών, υποστηρίζοντας το επιχείρημα ότι οι μονάδες θα έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος στα χέρια των ιδιωτών.
Τονίζουν επίσης ότι υπάρχει προφορική συμφωνία με την Κομισιόν για να δοθεί αποζημίωση για ΑΔΙ, εξέλιξη που είναι μεν θετική αλλά εάν ισχύσει το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού, οι προσφορές θα υποβληθούν χωρίς να υπολογίζουν την αποζημίωση των ΑΔΙ. Στην ΔΕΗ εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι ο διαγωνισμός θα έχει θετική κατάληξη και επισημαίνουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά των Κινέζων για να κατασκευαστεί η Μελίτη ΙΙ. Πρόκειται για την άδεια που δίνεται πακέτο σε ιδιώτες με την πώληση της μονάδα της Φλώρινας.