Το επενδυτικό κενό στις υποδομές και η χώρα μας ως μαγνήτης για τα funds υποδομών επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια του πάνελ με συντονιστή τον κ. Γιάννη Κουρνιώτη, Partner Lambadarios Law Firm, στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 10- 13 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
O Group Chief Strategy and IR Officer του Ομίλου Intrakat, κ. Λουκάς Καραλής, ανέφερε ότι υπάρχει ένα μεγάλο κενό στις υποδομές με έργα που θα απαιτήσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια κυρίως στην ενέργεια και τις μεταφορές.
Για τη χώρα μας, ανέφερε ότι βρίσκεται σε ένα θετικό μομέντουμ και ότι σύντομα θα «τρέχουν» ή θα παραδοθούν έργα αξίας 4 δισ. ευρώ, όπως ο ΒΟΑΚ, ο Ε65, και το Πάτρα-Πύργος. Τόνισε, δε, ότι ανεκτέλεστο έργων των μεγάλων ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών έχει ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ και θα φτάσει τα 20 δισ. ευρώ εάν απορροφηθούν σωστά οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο είναι ένα σημαντικό εργαλείο για τις υποδομές, που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της συμμετοχής των υποδομών στο ΑΕΠ κατά 8%.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες προκλήσεις στον κλάδο, όπως το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες περιορίζονται από τον SSM, γεγονός και το οποίο δημιουργεί χρηματοδοτικόκενό που έχει ως αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις πληρωμών στην εκτέλεση των projects.
Άλλο ένα σημαντικό ζήτημα είναι η απουσία εργατικού δυναμικού, ενώ και ο ρυθμός απορρόφησης των πόρων του Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται να έχει μειωθεί και χρειάζεται επιτάχυνση. Για τη δραστηριότητα του Ομίλου Intrakat στη Ρουμανία, ο κ. Καραλής, ανέφερε ότι οι κατασκευαστικές πρέπει να διαφοροποιήσουν τον χώρο δράσης τους και η χώρα αποτελεί μία καλή ευκαιρία, καθώς την επόμενη τετραετία θα «τρέξουν» έργα αξίας 60 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αρκετές κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αποχωρήσει.
Ο Senior Banker, Managing Director at UniCredit, Advisory & Capital Markets, κ. Θάνος Μπαμπανίκας, επισήμανε ότι χρειάζεται ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών για να καλύψουν το κενό των υποδομών, το οποίο παγκόσμια έχει εκτιμηθεί στα 1,2 τρισ. ευρώ όσον αφορά στα funds υποδομών, τα οποία υπολογίζονται σε 500 σε όλο τον κόσμο.
Για τη χώρα μας ανέφερε ότι επιστρέφει σαν επενδυτικός προορισμός και οι τομείς επενδύσεων αφορούν στην απανθρακοποίηση, την ενεργειακή μετάβαση, την ψηφιοποίηση και τις μεταφορές. Για τους παράγοντες που θα κάνουν πιο ελκυστική την Ελλάδα να προσελκύσει ξένα funds, θα χρειαστεί το κράτος να διευκολύνει τις επενδύσεις, οι αγορές να είναι ανοικτές και σταθερές, να δοθεί βαρύτητα σε data centers και υποδομές fiber, ενώ θα χρειαστεί να υπάρξει ένα καλύτερο ρυθμιστικό πλαίσιο.
Ο Managing Director-Country Executive for Greece, Bank of America, κ. Ιωσήφ Κιουρούκογλου, ανέφερε ότι η τελευταία χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη για τα funds υποδομών, αλλά η κατάσταση θα βελτιωθεί το 2024.
Για τα funds, ανέφερε ότι αυτά είναι αρκετά μεγάλα και διαθέτουν κεφάλαια προς επένδυση. Ωστόσο, το κόστος απόκτησης κεφαλαίου αυξάνεται και για αυτό το λόγο οι επενδύσεις θα πρέπει να αποδίδουν σε διψήφια ποσοστά. Για τους επενδυτές, ανέφερε, ότι αυτοί θα είναι αρκετά προσεκτικοί, αλλά τομείς, όπως οι μεταφορές και η ενέργεια αποτελούν καλές επενδυτικές ευκαιρίες καθώς προστατεύονται από τον πληθωρισμό.
Ο Director Athens International Airport SA, United Kingdom, κ. Ian Andrews, δήλωσε ότι η ελληνική αγορά έχει γίνει ενδιαφέρουσα καθώς εξήλθε τις κρίσεις. Για τις υποδομές ανέφερε ότι αρκετοί τις θεωρούν ασφαλείς ως επενδύσεις, αλλά χρειάζονται ρυθμιστικά πλαίσια έτσι ως να δημιουργηθούν χρηματοδοτικές ροές. Τόνισε, δε, ότι στην Ευρώπη υπάρχει πλέον χαμηλότερο έλεγχος στο project finance, γεγονός και το οποίο κάνει πιο ελκυστικές τις επενδύσεις.
Ο Managing Director- Country Head of Greece and CEE Coverage, Europe, κ. Αντώνης Τιμπλαλέξης, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει επιστρέψει από την κρίση και ότι υπάρχει μεγάλη ώθηση στο πεδίο των υποδομών. Κυρίως παρατηρούνται σημαντικές επενδύσεις στις ΑΠΕ, από Ομίλους, όπως οι Mytilineos και Motor Oil. Επιπλέον, εταιρείες όπως ο ΑΚΤΩΡ του Ομίλου Intrakat, επενδύουν στο εξωτερικό με την επέκταση στη Ρουμανία.
Για τις ελληνικές, τράπεζες ανέφερε, ότι μπορούν πλέον να βοηθήσουν και πλέον «κοιτάνε» τις γειτονικές χώρες, καθώς η Eurobank έχει παρουσία στη Βουλγαρία και η Alpha Bank επεκτάθηκε σε συνεργασία με τη Uni Credit στη ΡουμανίαOld.
Μάλιστα, τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν διανύσει μία μεγάλη απόσταση, η ποιότητα των assets έχει βελτιωθεί, υπάρχει ρευστότητα και χαμηλά επιτόκια. Ωστόσο, η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν σημαντικές επιπτώσεις, καθώς δημιουργούν εκτίναξη του πληθωρισμού και υψηλά επιτόκια.