του Βάιου Κρόκου
Πάνω από τα μισά συμβόλαια που αφορούν επαγγελματική ασφαλιστική ευθύνη αφορούν τον ιατρικό κλάδο (55,1%), δείγμα της σημαντικότητας και των κινδύνων που ελλοχεύουν. Αυτό αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, από την σχετική μελέτη στην ετήσια έκθεση της ΕΑΕΕ για τον ασφαλιστικό κλάδο το 2018.
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός πως ακολουθούν οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές με ποσοστό 19,4% στο σύνολο των εν λόγω ασφαλιστηρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η συχνότητα ζημιών εκτιμάται στο 1,6% έναντι 1% για τους γιατρούς και στο 0,3% για τους διαμεσολαβητές έναντι 0,1% την περσινή αντίστοιχη περίοδο.
Αισθητά μειωμένες εμφανίζονται οι μέσες ζημιές για τους ιατρούς το 2018 καθώς διαμορφώνονται στις 13,5 χιλ. ευρώ έναντι 29,2 χιλ. ευρώ προηγουμένως. Στα ίδια επίπεδα κυμαίνονται οι ζημιές κατά μέσο όρο για τους διαμεσολαβητές (3,3 χιλ. έναντι 3,2 χιλ. ευρώ)
Γενικότερα, η ασφάλιση επαγγελματικής αστικής ευθύνης αποτελεί εχέγγυο που θωρακίσει ουσιαστικά την επιχείρηση, τη φήμη και την περιουσία του. Να διασφαλίσει δηλαδή ότι σε κάθε περίπτωση θα αποζημιωθεί και ότι την κρίσιμη ώρα θα έχει δίπλα του έναν εξειδικευμένο επαγγελματία που θα φροντίσει την επιχειρησιακή του συνέχεια σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιείται. Είτε είναι γιατρός, φαρμακοποιός, δικηγόρος, μηχανικός, αρχιτέκτονας κλπ.
Υπό αυτό το πρίσμα, το εν λόγω ασφαλιστικά προγράμματα διαμορφώνονται ανάλογα με τις ιδιομορφίες και την φύση του επαγγέλματος, προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες, και τα ανώτατα ποσά που μπορεί να καταβάλει σε τρίτους η ασφαλιστική αναφέρονται στους όρους του συμβολαίου. Η ασφαλιστική αγορά καλείται να εμπλουτίσει τη γκάμα των προϊόντων της για τις σύγχρονες επαγγελματικές προκλήσεις…
+16,1% η ασφάλιση γενικής αστικής ευθύνης
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί η άνοδος κατά 16,1% στην ασφάλιση γενικής αστικής ευθύνης σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για το 2018 με τον κλάδο να συγκεντρώνει παραγωγή από πρωτασφαλίσεις 89,3 εκ. ευρώ.
Η συχνότητα ζημιών του κλάδου της Γενικής Αστικής Ευθύνης εκτιμάται στο 6,6% για το 2018 έναντι 5,7%, η μέση ζημιά στα 2,988 χιλ.
Μεγάλη μείωση προκύπτει στην μέση ζημιά (2,988 χιλ έναντι 5,498 χιλ. ευρώ το 2017) ενώ το μέσο κόστος κάλυψης του κινδύνου διαμορφώθηκε στα 199 ευρώ έναντι 314 ευρώ το 2017.