Απάντηση καλείται να δώσει η Κομισιόν φέτος και σε αυτό το πρακτικό θέμα. Πρόκειται για μία απόφαση που θα επηρεάσει τους πάντες. Βέβαια, υπάρχουν και αρκετά επιχειρήματα που στρέφονται κατά του συγκεκριμένου μέτρου.
Η Κομισιον εξετάζει μια απόφαση σχετικά με την αγορά ηλεκτρονικών ειδών με παγκόσμιο αντίκτυπο και ενδεχόμενες επιπτώσεις σε όλα τα νοικοκυριά: Πρέπει να θέσει έναν αυστηρό περιορισμό για έναν ενιαίο φορτιστή smartphone; Ή θα ήταν προτιμότερο να επιλέξει μια μέση λύση;
Μια σκληρή γραμμή θα είχε δύο βασικές συνέπειες: Την άμεση κυριαρχία του βύσματος USB-C, το οποίο εξαπλώνεται ήδη στα νέα τηλέφωνα με λογισμικό Android – και μια σύγκρουση με την Apple.
Το ζήτημα των φορτιστών απασχολεί εδώ και πολύ καιρό στα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η Κομισιόν έθεσε το ζήτημα ήδη πριν από μία δεκαετία. 14 κατασκευαστές – συμπεριλαμβανομένης της Apple – συμφώνησαν σε ένα ενιαίο πρότυπο για τους φορτιστές της κινητής τηλεφωνίας. Οι υποδοχές σε smartphones και tablet μειώθηκαν έτσι σε τρεις: USB-C, Lightning της Apple και Micro-USB.
“Πολιτική απόφαση”… για τους φορτιστές
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε τώρα από την Κομισιόν να καθορίσει τις προδιαγραφές για την ενιαία τεχνολογία φόρτισης σε κινητά τηλέφωνα, tablet, ηλεκτρονικούς αναγνώστες τύπου Kindle, καθώς και άλλες, παρόμοιες συσκευές μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Αυτό πρόκειται να εξασφαλίζει λιγότερα ηλεκτρικά απορρίμματα και ταυτόχρονα να διευκολύνει τη ζωή των χρηστών. Σύμφωνα με την Επιτροπή, η μέχρι τώρα προσέγγιση να λυθεί το ζήτημα εθελοντικά δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Ως εκ τούτου, θέλει τώρα να λάβει πιο σκληρά μέτρα.
Αρχικά, δημοσίευσε μια μελέτη που αναλύει λεπτομερώς τα διάφορα δυνατά σενάρια: μία ενιαία υποδοχή φόρτισης, δυο υποδοχές με μετασχηματιστές και την υποχρέωση για συμβατούς φορτιστές. “Δεν υπάρχει μία σωστή λύση, όλες οι επιλογές έχουν τα μειονεκτήματά τους”, αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. Εν τέλει πρέπει να παρθεί μία “πολιτική απόφαση”.
Η μελέτη αναφέρει επίσης ότι ένας συνδυασμός θα προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στους χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών. Ωστόσο, η έκταση των θετικών επιπτώσεων στο περιβάλλον είναι ακόμη ασαφής.
Τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή; Μία πρόταση από τις Βρυξέλλες πρόκειται να υποβληθεί κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου του 2020. Και, εφόσον η Κομισιόν μέχρι τότε δεν θέλει να δεσμευτεί, θα πρέπει να περιμένουμε…
Αντρέι Σοκολοφ, Μίκελ Βίντε
Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου
Πηγή: Deutsche Welle