Του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ
Θα ήταν καλύτερα, αν οι διαδικασίες είχαν ξεκινήσει μήνες νωρίτερα. Θα ήταν ασφαλέστερο για το σύνολο της οικονομίας, αν οι διοικήσεις των τραπεζών είχαν περισσότερες της μιας επιλογές για το πως θα μεταφέρουν το τοξικό χαρτοφυλάκιο των κόκκινων δανείων στους ώμους άλλων φορέων ώστε οι τράπεζες να κάνουν επιτέλους τη δουλειά τους, τη χρηματοδότηση της υγιούς πραγματικής οικονομίας.
Σήμερα δεν υπάρχουν ΑΝ. Υπάρχει μόνο το σχέδιο «Ηρακλής». Η προηγούμενη κυβέρνηση «έθαψε» στα συρτάρια του Υπουργείου Οικονομικών, το ολιστικό σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος που θα αξιοποιούσε ταυτόχρονα και τον Γόρδιο Δεσμό της αναβαλλόμενης φορολογίας.
Ο Υφυπουργός, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργος Ζαββός, κινήθηκε γρήγορα, όσο βιαστικά επέβαλαν οι συνθήκες και προώθησε το σχέδιο του Asset Protection Scheme. Από σήμερα ξεκινά η συγγραφή του σχετικού νομοσχεδίου το οποίο στηρίζεται εν πολλοίς στις παρατηρήσεις και τις παρεμβάσεις της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που σε λίγες μέρες θα δώσει επισήμως την έγκρισή της.
O Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας συναντά σήμερα τους διευθύνοντες συμβούλους ( CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Ζαββού για να εξηγήσει τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.
Το «μυστικό» το ξέρουν όλοι πλέον:
- Σήμερα που οι αποδόσεις των ομολόγων γκρεμίζονται τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, είναι η καταλληλότερη στιγμή για μια χώρα που δεν έχει πιστοληπτική αξιοπιστία investment grade, να αποκτήσει φθηνή και μαζική πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με στόχο να απαλλάξει τους ισολογισμούς των τραπεζών από 30 δις Ευρώ κόκκινων δανείων.
Το σχέδιο “Ηρακλής” είναι απλό στη σύλληψή του:
- Οι ελληνικές τράπεζες θα τιτλοποιούν προβληματικά δάνεια που δεν μπορούν να ανακτήσουν και θα τα πωλούν σε επενδυτές.
- Το ελληνικό Κράτος θα εγγυάται ότι τα senior bonds, τα κύρια ομόλογα που εκδίδουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια, θα αποπληρωθούν στο σύνολό τους.
- Είναι εγγύηση και όχι κρατική βοήθεια.
- Οι υπόλοιπες εκδόσεις ομολόγων, τα μεσαία ομόλογα και τα μικρά ή χαμηλής βαθμίδας ουδεμίας εγγύησης απολαμβάνουν από το ελληνικό κράτος.
- Για την παροχή αυτής της εγγύησης, οι τράπεζες πρέπει να πληρώνουν ένα επιτόκιο στο κράτος.
- Ως βάση υπολογισμού του επιτοκίου αυτού θεωρούνται τα περιβόητα CDS, “Credit Default Swaps” για 3 ή 5 χρόνια, ανάλογα με τον χρόνο διακράτησης των ομολόγων.
O Μάριο Ντράγκι ήρθε στην Αθήνα και συζήτησε με λεπτομέρειες για το πως αυτά τα ομόλογα μπορούν να συμπεριληφθούν στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκινά το Νοέμβριο.
Βασική προϋπόθεση επιτυχίας ολόκληρου του σχεδίου να συνεχίσει η κυβέρνηση τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το επίπεδο εμπιστοσύνης των αγορών προς τις προοπτικές της οικονομίας.
Ο “Ηρακλής” καλείται να σηκώσει στους ώμους του τα βάρη της απόλυτης, βάναυσης, καταστροφικής αδράνειας της περασμένης 5ετίας.
Με βάσει το σχέδιο Asset Protection Scheme οι τράπεζες θα εκδόσουν 3 τύπους ομολόγων:
- Senior (που θα εγγυάται το ελληνικό δημόσιο)
- Mezzanine ( θα μεταβιβάζονται στην ονομαστική αξία)
- junior (η πώληση θα καταγράφεται λογιστικά ως ζημιά)
Πρέπει να βιαστούμε…