Η Ελλάδα κέρδισε το … «brand» του ασφαλούς προορισμού, αλλά δεν είναι σίγουρο, ότι θα μπορέσει να το αξιοποιήσει τουριστικά από φέτος και μάλλον θα πρέπει να περιμένει την «κεφαλαιοποίηση» την επόμενη χρονιά.

Όπως παραδέχθηκε μιλώντας στον FOCUS FM 103.6 και στην εκπομπή «Σχολιάζοντας την επικαιρότητα» με τη Δέσποινα Μποτίτση και το Γιάννη Πηλίδη, ο Υπουργός Τουρισμού, «φέτος θα είναι μία δύσκολη χρονιά» και «του χρόνου η Ελλάδα θα κερδίσει «πόντους» αν αξιοποιήσει επικοινωνιακά τη σημασία του «ασφαλούς προορισμού».

Ο κ.Χάρης Θεοχάρης επεσήμανε πως «λόγω μειωμένης ζήτησης δεν μπορούν να ανοίξουν όλες οι μονάδες φέτος» και πρόσθεσε, ότι «θα έχουμε επιπτώσεις στο τζίρο και την απασχόληση».

 

Δεν είναι δυνατόν να έχουμε ταξίδια όπως τα είχαμε συνηθίσει

Για τους όρους, που θα ισχύσουν σε όσους έρθουν για τουρισμό στην Ελλάδα από το εξωτερικό, τόνισε πως δεν έχουν καθοριστεί ακόμη, καθώς αναμένεται το «πράσινο φως» στις προτάσεις, που έχει καταθέσει το Υπουργείο Τουρισμού, από επιστημονική επιτροπή σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΕΟΔΥ και την ομάδα του κ.Τσιόδρα. «Αν δε βρεθεί κάτι τέτοιο δυστυχώς δε θα μπορέσουμε να μιλάμε για τουρισμό φέτος. Να περιμένουμε την επιτροπή για το ποιο σενάριο από όλα, που θα πέσουν στο τραπέζι είναι το σωστό», τόνισε ο κ.Θεοχάρης.

Συμπλήρωσε πάντως πως «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε τρόπο ταξιδιού με την ίδια μεθοδολογία, που είχαμε συνηθίσει» και συμπλήρωσε, ότι «θα θέσουμε τις προδιαγραφές όλων των περιπτώσεων, ανάλογα με τον προορισμό και τις δομές, που έχει ο καθένας. Είναι διαφορετικές για παράδειγμα οι δομές υγείας, που έχουν ένα μικρό νησί, η Κρήτη ή η Αθήνα». «Στόχος είναι να φτιάξουμε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο για το πώς πρέπει να λειτουργούν οι επιχειρήσεις σε ασφαλές πλαίσιο, μη θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τους φιλοξενούμενους, όσο και τον τοπικό πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι πανάκεια

Ο κ.Θεοχάρης μίλησε για προσδοκίες «με ερωτηματικό» από τον εσωτερικό τουρισμό, λέγοντας πως «ο εσωτερικός τουρισμός δεν είναι πανάκεια και δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον εξωτερικό τουρισμό, γιατί δε φέρνει συνάλλαγμα» και πρόσθεσε, ότι «είναι πολύς κόσμος σε αναστολή σύμβασης, πρέπει να κατανοήσουμε και τον Έλληνα, που περνάει δύσκολες στιγμές και δεν είναι εύκολο να σκεφτεί διακοπές».
Στην κατεύθυνση αυτή, για τη στήριξη του Έλληνα τουρίστα, ο κ.Θεοχάρης δήλωσε, ότι «αναβιώνουμε προγράμματα, που έχουμε κάνει στο παρελθόν, διευρυμένα σε σχέση με τα κριτήριά τους και κοιτάμε την επιλεξιμότητα τους από το ΕΣΠΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης», υπογράμμισε ο κ.Θεοχάρης.

Απαντώντας για το ενδεχόμενο να ανέβουν οι τιμές για τους Έλληνες τουρίστες, λόγω μειωμένης πληρότητα και αυξημένου λειτουργικού κόστους των ξενοδοχειακών μονάδων, ο κ.Θεοχάρης είπε «Δεν έχω την αίσθηση, ότι θα ανέβουν οι τιμές. Σε χαμηλή ζήτηση δεν μπορούν να κινηθούν μέσω το τι κόστος έχει κάποιος, αλλά μέσω της ζήτησης και η ζήτηση είναι μειωμένη, άρα οι τιμές θα είναι μειωμένες για τους Έλληνες. Όσοι ανοίξουν δεν θα έχουν δυνατότητα να αυξήσουν τιμές τους».

«Η προβολή του ασφαλούς προορισμού θα έχει σημασία και του χρόνου, κερδίζει πόντους η Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία και θα το αξιοποιήσουμε και επικοινωνιακά», κατέληξε ο κ.Θεοχάρης.