Πλάνο ελεγχόμενων πλειστηριασμών καταστρώνει η κυβέρνηση με στόχο τη μείωση τους στο μισό, συγκριτικά με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν θέσει τα πιστωτικά ιδρύματα και οι εταιρείες διαχείρισης.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται νέος κύκλος επαφών του ΥΠΟΙΚ, Χρ. Σταϊκούρα με εκπροσώπους των τραπεζών και των εταιρειών διαχείρισης, εν όψει και της εκπνοής του νόμου για την προστασία α’ κατοικίας στα τέλη Απριλίου.
Η κυβέρνηση επιδιώκει να βρει λύσεις έτσι ώστε τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης να είναι ελεγχόμενα, από τη στιγμή που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τις τράπεζες θα περάσουν στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης που θα λειτουργούν για λογαριασμό των funds.
Ως εκ τούτου στο ζήτημα των κόκκινων δανείων καθοριστικής σημασίας θα είναι ο ρόλος των εταιρειών διαχείρισης. Η κυβέρνηση επιδιώκει οι εταιρείες αυτές να “πείσουν” τα funds για την επικινδυνότητα, που ενέχει, οικονομικά και κοινωνικά, ένα σχέδιο μαζικών πλειστηριασμών.
Στο πλαίσιο του σχεδίου “Ηρακλής”, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει ακόμη να ζητήσει από τις εταιρείες διαχείρισης business plans που θα περιέχουν όσο το δυνατόν πιο μειωμένο στόχο πλειστηριασμών.
Οι εταιρείες διαχείρισης από την πλευρά τους ξεκινούν ήδη σειρά δράσεων προκειμένου να γίνει ρύθμιση των κόκκινων δανείων.
Πρώτο βήμα είναι η «κρούση» προς οφειλέτες οι οποίοι έκαναν τα πρώτα βήματα στο πλαίσιο του νόμου 4605/2019 για την προστασία α΄ κατοικίας (άρση φορολογικού-τραπεζικού απορρήτου στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους) ωστόσο δεν προέβησαν στις επόμενες κινήσεις.
Στόχος των επαφών αυτών είναι αφενός να διαπιστωθούν οι λόγοι για τους οποίους διέκοψαν τις περαιτέρω ενέργειες και αφετέρου να προτρέψουν τους οφειλέτες να προχωρήσουν τη διαδικασία, απαριθμώντας τους τα οφέλη.