18.7 C
Athens
5 Νοεμβρίου 2024, Τρίτη
Αρχική Πρόσωπα Έξι λόγοι για να εισαγάγετε την εταιρεία σας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

Έξι λόγοι για να εισαγάγετε την εταιρεία σας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο

0
της Andreea Moraru 
Το 2019, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησε το πρόγραμμα Υποστήριξης Προ-Εισαγωγής ΜΜΕ, το οποίο στοχεύει στην προετοιμασία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για άντληση κεφαλαίων μέσω της τοπικής κεφαλαιαγοράς.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των αιτήσεων, η EBRD παρέτεινε το
πρόγραμμα ώστε περισσότερες εταιρείες να μπορέσουν να επωφεληθούν από αυτό.

Στην παρούσα συγκυρία η είσοδος στο χρηματιστήριο μπορεί να μη μοιάζει με ελκυστική προοπτική.

Υπάρχουν όμως συγκεκριμένοι λόγοι που συνηγορούν για το αντίθετο:

1. Αυξημένη πρόσβαση στο κεφάλαιο

Ένας από τους κύριους λόγους για να εισάγετε την εταιρεία σας είναι να αποκτήσετε πρόσβαση σε μια διαφοροποιημένη ομάδα επενδυτών –τόσο εθνικών όσο και από το εξωτερικό. Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσφέρει στις εισηγμένες εταιρείες ένα αποτελεσματικό διεθνές δίκτυο άντλησης
κεφαλαίου. Μόνο το 2021, οι εισηγμένες άντλησαν κεφάλαια €8,1 δισ. ενώ το συνολικό ποσό που αντλήθηκε από το 2012 ανέρχεται σε €65 δισεκατομμύρια.

2. Οικονομική ευελιξία

Πηγαίνοντας για μια Αρχική Δημόσια Προσφορά (IPO) ή όταν η εταιρεία εισαχθεί στο χρηματιστήριο, οι ιδιοκτήτες της εταιρείας και οι αρχικοί μέτοχοι μπορούν να πουλήσουν τον αριθμό των μετοχών που επιθυμούν και τη χρονική στιγμή που το επιθυμούν.

3. Βελτιωμένη εταιρική διακυβέρνηση

Οι εισηγμένες εταιρείες πρέπει να διαθέτουν μια κατάλληλη δομή διακυβέρνησης. Η διεύθυνση της εταιρείας και το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να ενσωματώσουν βέλτιστες πρακτικές και διαφάνεια στον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία.

Επιπλέον, η συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ESG έχει καταστεί απαραίτητη για όλες τις εταιρείες. Τα επίπεδα υιοθέτησης της κουλτούρας ESG μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών αναμένεται να αυξηθούν γρήγορα. Για να βοηθήσει τις εισηγμένες εταιρείες να υιοθετήσουν την κουλτούρα ESG, το Χ.Α έχει λάβει αρκετές σημαντικές πρωτοβουλίες τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων η δημοσίευση του Οδηγού Αναφοράς ESG και η λειτουργία του Δείκτη ESG του ΧΑ.

4. Εταιρική προβολή και εμπιστοσύνη

Η είσοδος στο χρηματιστήριο σημαίνει ότι η εταιρεία μπαίνει «στο ραντάρ» μίας ευρείας ομάδας επενδυτών, δυνητικών πελατών, προμηθευτών και διοκήσεων άλλων εταιρειών. Οι εισηγμένες εταιρείες περνούν από έναν αυστηρό έλεγχο δέουσας επιμέλειας (due diligence) και αυτό
βελτιώνει την εικόνα του κοινού για την εταιρεία.

5. Ευκαιρίες ανάπτυξης

Το άνοιγμα σε νέους επενδυτές μπορεί να οδηγήσει σε νέα τεχνογνωσία, αυξημένη έκθεση και δίκτυο, νέες ευκαιρίες ανάπτυξης χωρίς συσσώρευση νέου χρέους.
Οι εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών επωφελούνται από αυξημένη προβολή και άμεση πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο επενδυτών. Οι διεθνείς επενδυτές δείχνουν με συνέπεια υψηλή εμπιστοσύνη στην αγορά του ΧΑ, αφού προσφέρουν το 64% της συνολικής κεφαλαιοποίησης και το 55% της ρευστότητας της αγοράς.

6. Παγκοσμιοποίηση

Με βελτιωμένη πρόσβαση σε κεφάλαια, καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση, εκτεταμένη τεχνογνωσία και υψηλό επίπεδο εργαζομένων, τα θεμέλια για παγκόσμια μετάβαση έχουν τεθεί όπως και οι πιθανότητες.

Φυσικά, ο δρόμος για την είσοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών δεν είναι εύκολος. Για αυτό, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ώστε να έχουν όλες οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις τη δυνατότητα να τον διανύσουν.
Μέσω του προγράμματος Υποστήριξης Προκαταχώρισης ΜΜΕ (SME Pre-Listing Support), οι εταιρείες λαμβάνουν εξατομικευμένες συμβουλές, υπηρεσίες και τεχνική υποστήριξη σε θέματα διαχείρισης, λειτουργίας και ανάπτυξης, καθώς και σε θέματα που σχετίζονται με την IPO, όπως οι επικοινωνίες, οι επενδυτικές σχέσεις, η εταιρική διακυβέρνηση και η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας, έως και 18 μήνες με σκοπό την αναβάθμιση της επενδυτικής τους ικανότητας σε διεθνή
πρότυπα.

Μάλιστα, η EBRD καλύπτει το 85% του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους CEO και τα ανώτερα στελέχη να αναθεωρήσουν την ανάπτυξη της εταιρείας τους, το όραμα και τους στόχους αλλά και τη στρατηγική της για τα επόμενα χρόνια.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση μέσω της Ελληνικής Δημοκρατίας και του EBRD Technical Cooperation Fund– TCF και παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος Συμβουλών για μικρές επιχειρήσεις της EBRD.

Οι αιτήσεις είναι ανοιχτές και επιπλέον πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ιστοσελίδες www.ebrd.com/knowhow/greece και EBRD – athexgroup.gr.

{H κ. Andreea Moraru είναι επικεφαλής της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο.}