Έκπληξη μεγατόνων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

0

του ΧΡΗΣΤΟΥ Ν. ΚΩΝΣΤΑ

Τα περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης αλλά και οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη σημασία της φετινής διοργάνωσης, με τιμώμενη χώρα τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός, οι στενοί του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Geoffrey Payatt αλλά και δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου στην Ουάσινγκτον, ετοιμάζουν μια έκπληξη πρώτου μεγέθους όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη αλλά για την Βαλκανική χερσόνησο.

Το όνειρο του Αλέξη Τσίπρα, να εκφωνεί την εναρκτήρια ομιλία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ανάμεσα στον Αμερικανό Υπουργό Εμπορίου Wilbur Ross (έχει ήδη επιβεβαιώσει την παρουσία του) αλλά και -αυτή είναι η πρώτη έκπληξη- τον ίδιο τον Αντιπρόεδρο της Αμερικανικής Κυβέρνησης Mike Pence έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν οι Νίκος Παππάς, Γιάννης Δραγασάκης και φυσικά το σύνολο της ελληνικής διπλωματίας.

Έκπληξη επίσης αποτελεί η θέρμη με την οποία ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση Τράμπ. Στη Θεσσαλονίκη εκτός από τους υπουργούς θα έρθουν πολλοί Γερουσιαστές για πολιτικές διαβουλεύσεις.

Εταιρείες κολοσσοί της αμερικανικής οικονομίας, ξεπέρασαν τους αρχικούς τους δισταγμούς και αντιρρήσεις και υπό την διακριτική πίεση της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν πεισθεί να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ όχι μόνο με περίπτερα και εκθέματα αλλά με εντυπωσιακές εκδηλώσεις και ανακοινώσεις πανευρωπαϊκού βεληνεκούς.

Η CISCO θα ανακοινώσει για πρώτη φορά ένα νέο πρόγραμμα για την Υγεία το οποίο ονομάζει smart cities.

H Microsoft, η IBM, η Procter & Gamble, η Hewlett Packard ετοιμάζουν φαντασμαγορικές εκδηλώσεις για να παρουσιάσουν παν-βαλκανικές δράσεις. Η Google θα ανακοινώσει για πρώτη φορά ένα ειδικό πρόγραμμα για Μουσεία και την Πολιτιστική Κληρονομία της Ευρώπης. Το Facebook θα παρουσιάσει ένα ειδικό πρόγραμμα για επιχειρήσεις. Η Coca Cola ξεκίνησε ήδη το δικό της πρόγραμμα “Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα ιδεών” , με ειδικά προϊόντα για τη Θεσσαλονίκη κι ένα φιλόδοξο πρόγραμμα στήριξης των δήμων στην προσπάθεια ανακύκλωσης.

Άμυνα και Διπλωματία

Ειδικό ρόλο στην -πρωτοφανούς μεγέθους- παρουσία της αμερικανικής οικονομίας στην ΔΕΘ θα έχει η αμυντική βιομηχανία.

Η οργάνωση A-USA που είναι ένας πανίσχυρος σύνδεσμος αμυντικών βιομηχανιών, με άμεση πρόσβαση στον Λευκό Οίκο όχι μόνο θα παρουσιάσουν νέα πρωτοποριακά προϊόντα αλλά επιπλέον θα ανακοινώσουν συνεργασίες συμπαραγωγής με μικρές ελληνικές βιομηχανικές μονάδες με στόχο την βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά. Ειδική εκδήλωση έχει προγραμματίσει η Lokheed Martin.

Εκτός από τα περίπτερα και τις εντυπωσιακές παρουσιάσεις στη ΔΕΘ θα υπάρχουν σημαντικές παράλληλες εκδηλώσεις, συνέδρια, σεμινάρια και ειδικά προγράμματα.

Την Παρασκευή πριν τα εγκαίνια της Έκθεσης, θα πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο ενεργειακό συνέδριο, το Southeast Europe Εnergy Forum στο οποίο πολλά έχει επενδύσει η ΔΕΗ για τη διαμόρφωση στρατηγικών συμμαχιών της επόμενης δεκαετίας.

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα των επίσημων εγκαινίων της ΔΕΘ, η Microsoft θα αποκαλύψει νέες τεχνολογίες και προϊόντα Τεχνητής Νοημοσύνης.

Την Κυριακή, έχει προγραμματιστεί υπάρχει ένα εξαιρετικό TEDEX με εξαιρετικούς ομιλητές που για πρώτη φορά έρχονται στην Ελλάδα.

Θα υπάρχουν ημερίδες και συνέδρια για τη σύνδεση της Εκπαίδευσης με τα Ερευνητικά Κέντρα και τις επιχειρήσεις παρά τις αντιρρήσεις και τις δυσκολίες αντίληψης που εμφανίζει το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας.

Ειδικό συνέδριο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο cyber security έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, με επιστημονικές ανακοινώσεις για τα fake news αλλά και τη προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR).

Λεφτά για μικρομεσαίους

Ο στρατηγικός χαρακτήρας της αμερικανικής παρουσίας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα αναδειχθεί το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου με το Southeast European Investment Entrepreneurship Conferrence που στόχο έχει αναδείξει το ρόλο της Βόρειας Ελλάδας στην ανάπτυξη της Νότιας Ευρώπης και να προγραμματίσει όλες τις επόμενες δράσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Έχουν προγραμματισθεί ήδη μεγάλες επιχειρηματικές συναντήσεις business to business b2b και θα υπογραφούν σημαντικές συμφωνίες.

Τον Σεπτέμβριο, η Θεσσαλονίκη θα μετατραπεί σε πόλη φρούριο. Τα μέτρα ασφαλείας που θα γνωρίσει η συμπρωτεύουσα θα θυμίζουν αυτά που έζησε η Αθήνα στους Ολυμπιακούς αγώνες και ήδη εκφράζονται ανησυχίες για το μεγάλο κόστος.

Αυτή είναι μία ακόμη ιδιαιτερότητα της αμερικανικής συμμετοχής. Πέρυσι τιμώμενη χώρα ήταν η Κίνα. Κρατική συμμετοχή. Πρόπερσι ήταν η Ρωσία. Κρατική Συμμετοχή. Του χρόνου θα είναι η Ινδία. Φέτος είναι η πρώτη φορά που οι Η.Π.Α. πέραν της επίσημης συμμετοχής θα κινητοποιήσουν τις μεγαλύτερες αμερικανικές πολυεθνικές επιχειρήσεις οι οποίες θα αναλάβουν ένα μεγάλο μέρος του κόστους αλλά θα διευρύνουν τους ορίζοντες της ίδιας της έκθεσης.

Πολιτικοί σχεδιασμοί

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί οργανωτικός πυρετός.

Για τον Αλέξη Τσίπρα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης θα πάρει διαστάσεις μεγαλύτερες από μία επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον.

Δεν συμμερίζονται όλοι οι υπουργοί τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Αρκετοί δημιουργούν και συντηρούν τα γνωστά προβλήματα και τις αγκυλώσεις της ελληνικής γραφειοκρατίας, καθημερινά ανακύπτουν απίθανα προβλήματα στην υλοποίηση σχεδίων που για τους αμερικανικούς επιχειρηματικούς ομίλους θεωρούνται αδιανόητα.

Για το Μέγαρο Μαξίμου, η ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου έρχεται ως το αμέσως επόμενο μεγάλο και σημαντικό γεγονός από την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια 20 Αυγούστου και συμπίπτει για φέτος με την ευνοϊκή συγκυρία τιμώμενη χώρα να είναι στην έκθεση οι Η.Π.Α., η πιο ισχυρή οικονομία στον πλανήτη.

Ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Τζέφρι Πάιατ, δεν κρύβει ότι έχει ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στην Ελλάδα δύο στρατηγικούς στόχους με την συμμετοχή των ΗΠΑ φέτος στην ΔΕΘ.

  1. Ο πρώτος είναι «να γιορτάσουμε τα επιτεύγματα της Αμερικανικής τεχνολογίας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας».
  2. Ο δεύτερος να αποσταλεί διεθνώς το μήνυμα πως η Ελλάδα επέστρεψε, είναι ανοιχτή σε επενδύσεις και η οικονομία της ανακάμπτει.

Ο κ. Geoffrey Payatt  το λέει καθαρά: Οι ΗΠΑ θέλουν να σηματοδοτήσουν τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως βασικής πύλης στα Δυτικά Βαλκάνια και τη Ν.Α. Ευρώπη. Μάλιστα ανέφερε ότι ο ίδιος έχει κάνει ρεκόρ επισκέψεων στη Βόρειο Ελλάδα, οχτώ μέχρι σήμερα, ενώ αναμένονται άλλες δύο επισκέψεις μέχρι το Σεπτέμβριο.

Ενισχυτικό της σημασίας που αποδίδουν οι ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ είναι η μεγάλη επιστροφή του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου μετά από 10ετή απουσία. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος έχει αναλάβει ειδικό ρόλο για να προσελκύσει στην έκθεση πολλά διμερή Αμερικανικά Επιμελητήρια από γειτονικές Βαλκανικές χώρες.