Αναμφισβήτητα οι ελληνικές εξαγωγές πάνε από ρεκόρ σε ρεκόρ, ενώ η οικονομική διπλωματία και τα Γραφεία ΟΕΥ επιτελούν -και με το παραπάνω- το έργο τους, στηρίζοντας εμπράκτως -παρά την υποστελέχωση- την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.
Και ενώ αναγνωρίστηκε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο η προσφορά του Κλάδου και των Γραφείων ΟΕΥ, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Αποστολή, διάρθρωση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ» που προωθείται προς υπογραφή, σαφώς και δεν συνάδει με τα… εύσημα.
Η ΟΕΥ σε επιστολή της, που υπογράφουν ο πρόεδρος κ. Δούκας Μαρινόπουλος και ο Γ.Γ. Βασίλης Γκατζάρας, καταγγέλλει ότι το εν λόγω σχέδιο προωθείται χωρίς την παραμικρή διαβούλευση, τονίζοντας παράλληλα ότι “διακόπτεται απότομα η υπηρεσιακά επιβεβλημένη απευθείας επικοινωνία και συνεργασία των Γραφείων ΟΕΥ με την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και το σύνολο των οργανικών μονάδων της Β ́ Γενικής Διεύθυνσης”.
ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΥΤΟΥΣΙΑ Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ:
Ως γνωστόν, την τελευταία δεκαετία οι ελληνικές εξαγωγές έχουν υπερδιπλασιασθεί, οι επενδύσεις πολυεθνικών Ομίλων στη χώρα μας έχουν αυξηθεί σημαντικά ενώ ο τουρισμός έχει απογειωθεί. Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης της οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, το κυβερνητικό πρόγραμμα (2023-2027) έχει σαν πρωταρχικό στόχο την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, ώστε αυτές να φθάσουν το 60% του ΑΕΠ εντός της τρέχουσας τετραετίας και το 70% έως το 2030 καθώς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
Μόλις χθες, ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, στην ετήσια διαδικτυακή συνάντηση με τους επικεφαλής των Αρχών Εξωτερικού, έθεσαν ως πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου Εξωτερικών για το 2024 την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών και την ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας. Έκαναν, δε, συγκεκριμένη αναφορά στο ρόλο και την σημασία των Γραφείων ΟΕΥ και απένειμαν τα εύσημα στον αρμόδιο Υφυπουργό για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια.
Και ενώ δια στόματος Υπουργού Εξωτερικών αλλά και των θεσμικών εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, αναγνωρίζεται η προσφορά του Κλάδου και των Γραφείων ΟΕΥ που είναι τα εξειδικευμένα Τμήματα της κάθε Διπλωματικής Αρχής στο εξωτερικό και τα οποία, παρά την υποστελέχωσή τους, συνεχίζουν να στηρίζουν αποτελεσματικά, βάσει αντικειμενικών στοιχείων, την εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας υποστηρίζοντας την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με τίτλο: «Αποστολή, διάρθρωση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ» που προωθείται προς υπογραφή, σαφώς και δεν συνάδει με τα προαναφερόμενα.
Ειδικότερα, με το εν λόγω σχέδιο, χωρίς την παραμικρή διαβούλευση και χωρίς συμφωνία με τις πρόνοιες του πρόσφατου Οργανισμού (Ν. 4781/2021), ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή μόλις προ τριετίας, αφαιρείται οποιαδήποτε αναφορά σε Γραφεία ΟΕΥ, στο πλαίσιο λειτουργίας τους ως Τμήματα των Αρχών Εξωτερικού και διακόπτεται απότομα η υπηρεσιακά επιβεβλημένη απευθείας επικοινωνία και συνεργασία των Γραφείων ΟΕΥ με την Γενική Γραμματεία Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και το σύνολο των οργανικών μονάδων της Β ́ Γενικής Διεύθυνσης.
Η μη ορθολογική αυτή προσέγγιση, που υποδηλώνει την άρνηση και την απροθυμία ουσιαστικής υποστήριξης των εξωστρεφών ελληνικών επιχειρήσεων, όχι μόνο είναι αντίθετη προς τις επιταγές της κυβερνητικής πολιτικής, αλλά είναι και σαφώς κατακριτέα από το σύνολο των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων που συμμετέχουν ενεργά στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας.
Στο πλαίσιο της διαφάνειας και της ουσιαστικής στήριξης της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας η Ένωσή μας, χωρίς συντεχνιακές παρωπίδες και αγκυλώσεις, έχει ήδη αναλάβει συγκεκριμένες δράσεις προκειμένου, σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, να ενημερωθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι για την από κοινού χάραξη της στρατηγικής τόνωσης των εξαγωγών και προσέλκυσης επενδύσεων, σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο χρονικό σημείο για την ελληνική οικονομία που ήδη κινείται σε σταθερή ανοδική πορεία.