- «Για πρώτη φορά, ύστερα από χρόνια, η οικονομία κάνει πάρτι στη Μεσόγειο…»
O Economist την Ελλάδα στην κορυφή της λίστας ως την αδιαφιλονίκητη οικονομική νικήτρια για το 2022.
H ανάλυση του Economist επισημαίνει ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε μια χρονιά με τον πληθωρισμό (10% σε ετήσια βάση), σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο να έχει περικόψει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, ορισμένες χώρες τα έχουν πάει αρκετά καλά.
Υψηλές βαθμολογίες έχουν και χώρες που 12 χρόνια πριν αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η Πορτογαλία και η Ισπανία, ενώ παρά το πολιτικό χάος και το Ισραήλ καταγράφει πολύ καλές επιδόσεις.
Αντίθετα στη Γερμανία, η πολιτική σταθερότητα δεν την «έσωσε» από τις χαμηλές επιδόσεις, ενώ η Εσθονία και η Λετονία που συγκέντρωναν «επαίνους» το 2010 λόγω των ταχύτατων μεταρρυθμίσεων, στις οποίες προχωρούσαν, πλέον εμφανίζουν πτωτικά σημάδια.
Τα κριτήρια
Προκειμένου να αξιολογήσει αυτές τις διαφορές, ο Economist συγκέντρωσε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες – ΑΕΠ, πληθωρισμό, εύρος πληθωρισμού, απόδοση της χρηματιστηριακής αγοράς και δημόσιο χρέος σε 34, κυρίως πλούσιες, χώρες.
Όπως αναφέρει, κατέταξε κάθε οικονομία ανάλογα με το πόσο καλά τα πήγε σε κάθε μέτρο, δημιουργώντας μια συνολική βαθμολογία.
Σύμφωνα με τον Economist για πρώτη φορά εδώ και καιρό γίνεται οικονομικό πάρτι στη Μεσόγειο, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας.
Αντίθετα, όπως αναφέρει ο Economist, οι χώρες που εξαρτώνται από τον Βλαντιμίρ Πούτιν «έχουν πραγματικά υποφέρει».
Ενώ η Ελβετία και η Ισπανία έχουν δει μικρή αύξηση στις τιμές καταναλωτή φέτος, άλλες χώρες όπως η Λετονία είδαν τη μέση τιμή καταναλωτή να αυξάνεται κατά 20% φέτος.
Ο Economist θέτει το ερώτημα αν θα παραμείνει το χάσμα μεταξύ των νικητών και των ηττημένων του 2022 και μέσα στο επόμενο έτος.
Σημειώνει ότι οι διαφορές θα συνεχίσουν να υπάρχουν συνδέοντας αυτή την πρόβλεψη με τα ενεργειακά αποθέματα.
- «Με τις προμήθειες πλέον σε μεγάλο βαθμό κομμένες, το 2023 θα γίνει να είναι πολύ πιο δύσκολο, για τις χώρες με εξάρτηση από τη Ρωσία να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους, όπως έκαναν σε μεγάλο βαθμό φέτος»