του Ιωάννη Ρουκά*
Με αφορμή τις ομιλίες, τοποθετήσεις, εξαγγελίες των κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ με διαφορά μιας, ως είθισται, εβδομάδος, ο ένας από τον άλλο, έχουμε διαβάσει πολλά τις τελευταίες μέρες.
Πολλοί προσπάθησαν, παλαιοκομματικά ίσως, να συγκρίνουν τις δυο ομιλίες, κάνοντας μια σύγκριση με το ποιος δίνει πιο πολλά.
Το σημαντικό όμως, στις ομιλίες, κατά την άποψη μου, ήταν η ξεκάθαρη στόχευση του ενός και του άλλου σε δυο διαφορετικούς κόσμους.
Σε δυο διαφορετικές κοσμοθεωρίες.
Ο κ. Τσίπρας, αν και μετά από τις «αυταπάτες» του 2015 και την περήφανη διαπραγμάτευση, τελικά προσγειώθηκε στην πεζή, κυνική πραγματικότητα (τον ακούσαμε άλλωστε να μιλάει για τους άνω των 70 ετών συμπολίτες μας, πατέρες μας, παππούδες μας, με απίστευτη «καπιταλιστική» ψυχραιμία), υπέγραψε το επόμενο Μνημόνιο από το οποίο βγήκαμε τον Αύγουστο για να μας δεσμεύσει σε μια σκληρή Εποπτεία έως το 2060 και μάλιστα με ελέγχους κάθε τρίμηνο.
Το πως «περνάει» αυτή την Εποπτεία στο εκλογικό του ακροατήριο είναι ένα θέμα. Το πως όμως το πλασάρει σε όλους τους υπόλοιπους είναι το σημαντικότερο.
Έτσι, μας λέει, ότι ΠΑΛΙ «θα το παλέψει» με τις περικοπές των συντάξεων, του αφορολόγητου, με τους Θεσμούς, με τους οποίους τα συμφώνησε πριν μόλις μερικούς μήνες. Μας λέει μάλιστα ότι θα προσλάβει και κάποιες χιλιάδες (έξτρα από αυτούς που έχει προσλάβει ήδη) ακόμα, αλλά σε χρήσιμες θέσεις.
Θα προσπαθήσει να μειώσει επέμβει σε μεγέθη όπως η φορολογία των χαμηλότερων εισοδημάτων, στον ΕΝΦΙΑ των χαμηλότερων εισοδημάτων, και λίγο στον ΦΠΑ, στα εισοδήματα των «υψηλότερων» εισοδημάτων κλπ. Και εάν δεν συμβούν κάποια από αυτά, θα μας δώσει ένα κομμάτι από το μαξιλάρι που έχει από τη συμφωνία (για κάλυψη δανείων), για να τα «βολέψουμε» και φέτος.
Και φυσικά, εάν δεν μας βγει ο λογαριασμός, θα πάμε στις κακές και αχόρταγες Αγορές να πάρει χρήματα με επιτόκιο πολύ μεγαλύτερο από τους κακούς Θεσμούς διότι οι Αγορές, μας είπε, δεν μας ελέγχουν και δεν απαιτούν μεταρρυθμίσεις κλπ.
Έτσι λοιπόν το Κράτος – Πατερούλης θα μας φροντίσει πάλι. Θα είναι εδώ για μας. Οι Αγορές όμως, όπως αποδείχτηκε προχθές από το Road show στο Λονδίνο, δεν εμπιστεύονται και τόσο, ακόμα την Ελλάδα, διότι δεν αποπνέει ακόμα πολιτική σταθερότητα. Φοβούνται δηλαδή ότι μπορεί να έχουν να αντιμετωπίσουν πάλι ένα μπατακτσή που θα τους τα γυρίσει πάλι και θα ζητήσει κούρεμα, ρύθμιση κλπ χωρίς να κάνει τίποτα από τα συμφωνηθέντα. Και κάτι άλλο. Ακόμα η Ελλάδα θεωρείται «μη εμπορεύσιμη» δηλαδή όλοι όσοι αγοράζουν από το εξωτερικό πρέπει να προ – πληρώνουν cash τους προμηθευτές τους, ακριβώς λόγω της αστάθειας που αποπνέει η σημερινή κατάσταση. Ο «άλλος» τι προτείνει;
Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, προτείνει μια έξοδο προς τα εμπρός. Μια επενδυτική καταιγίδα στη χώρα λόγω του ότι οι επενδυτές ακόμα και οι Έλληνες, οι Αγορές, οι Θεσμοί, θα εμπιστευτούν αυτόν περισσότερο στη διακυβέρνηση της Χώρας διότι δεν θα έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις.
Ο κ. Μητσοτάκης , μας είπε ότι το σωστό, το υγιές, το με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και αποτελέσματα, είναι το να δημιουργηθούν επιχειρήσεις, αυτές να παράξουν κέρδη, θα προσλάβουν κόσμο, θα δώσουν εισόδημα μέσω μισθών, ΦΠΑ, εισφορών, φόρου εισοδήματος, τζίρου στους προμηθευτές των επενδυτών που θα έχουν με τη σειρά τους τον κύκλο του χρήματος που αναφέραμε πιο πριν και έτσι, αφού τους μειώσουμε τους φόρους θα μπορούν να τους πληρώσουν, τις εισφορές θα μπορούν να τις πληρώνουν και αυτές και οι εργαζόμενοι να ξοδέψουν πάλι στην αγορά και βεβαίως να βοηθήσουν ΑΥΤΟΙ πια τους συνταξιούχους γονείς τους όπως κάνουν αυτοί τόσα χρόνια που τα παιδιά τους είναι άνεργα. Έχουμε λοιπόν να «επιλέξουμε» μεταξύ δυο Κοσμοθεωριών.
Την Κοσμοθεωρία του Κράτους που μέσω δανεισμού, προσλήψεων, επιδομάτων, ανακυκλώνει μια αρρωστημένη κατάσταση που μας έφερε έως τη Χρεοκοπία και την Κοσμοθεωρία της Ανάπτυξης, της αναδιανομής του Εισοδήματος μέσω επενδύσεων, πληρωμής των υποχρεώσεων προς όλους (και του Κράτους των υποχρεώσεων και όχι της δημιουργίας πλασματικών πλεονασμάτων), της δημιουργίας, της αισιοδοξίας.
Της Κοσμοθεωρίας όπου θα δίνονται ευκαιρίες σε όλους μέσα από Θεσμούς και Πλαίσια που προστατεύουν τη Νομιμότητα, να δημιουργήσουν και να πετύχουν.
Μετά από δέκα χρόνια Κρίσης, πίεσης, χρεοκοπίας και απαισιοδοξίας, προσωπικά πιστεύω ότι οι συμπολίτες μας, έχουν πια μάθει το μάθημα τους.
Έχουν καταλάβει πια Κοσμοθεωρία, εντός της ΕΕ θα δώσει πάλι, με σωστές βάσεις όμως, την ευκαρια στη Χώρα μας και τους πολίτες της να πάει μπροστά. Το βέβαιο είναι ότι μπορούμε.
{ο κ. Ιωαννης Ρουκάς είναι Οικονομολόγος Πρόεδρος ΕΙΟΔ της ΕΕΔΕ Μακεδονίας}