Η “κόντρα” μεταξύ των δύο εκ των πλουσιότερων ανθρώπων παγκοσμίως, του ιδρυτή της Amazon, Jeff Bezos και του ιδρυτή της Tesla, Elon Musk για την διαστημική κούρσα καλά κρατεί…
Ο Bezos κατέθεσε αγωγή κατά της διαστημικής υπηρεσίας NASA για την απόφασή της να αναθέσει εξ ολοκλήρου στην αντίπαλη εταιρεία SpaceX του Musk τη σύμβαση για την κατασκευή συστήματος προσσελήνωσης.
Έπειτα από πολλές δεκαετίες, η NASA δρομολόγησε ένα πρόγραμμα για την εκ νέου αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη, για πρώτη φορά μετά το 1972. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, αναζήτησε προσφορές από εταιρείες για την κατασκευή διαστημοπλοίου με το απαιτούμενο σύστημα προσσελήνωσης, με χρονικό ορίζοντα το 2024.
Η SpaceX του Μασκ και η Blue Origin του Μπέζος, σε συνεργασία με την εταιρεία όπλων Dynetics ήταν οι δύο προτάσεις που επικράτησαν. Τελικά τον Απρίλιο, η NASA αποφάσισε να επιλέξει την πρόταση του Μασκ, με τον Μπέζος να καταθέτει ενστάσεις στο ομοσπονδιακό Γραφείο Ελέγχου της Κυβέρνησης (GAO), χωρίς ωστόσο να έχουν αντίκρισμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Μπέζος ήταν διατεθειμένος να προσφέρει δύο δισ. δολάρια για να καλυφθούν τα έξοδα της NASA στην περίπτωση που θα έπαιρνε τη σύμβαση η εταιρεία του.
Στην αγωγή που κατέθεσε η Blue Origin κάνει λόγο για «λανθασμένη και εκτός νόμου» απόφαση της NASA, υποστηρίζοντας ότι χρειάζονταν όχι ένας, αλλά δύο πάροχοι για την κατασκευή του συστήματος προσσελήνωσης, ώστε να διασφαλιστεί ο καλώς νοούμενος ανταγωνισμός και η ασφάλεια των διαστημικών πτήσεων. Η αγωγή παραμένει σφραγισμένη από τις δικαστικές αρχές και η NASA καλείται να απαντήσει στις αιτιάσεις της Blue Origin μέχρι τις 12 Οκτωβρίου.
Στην πρώτη, λακωνική της ανακοίνωση μετά τη γνωστοποίηση της αγωγής, η NASA αναφέρει ότι στελέχη της «κάνουν ενδελεχή επισκόπηση της υπόθεσης» και προσθέτει: «Σε συνεργασία με τους εταίρους μας, θα πάμε στη Σελήνη και θα μείνουμε εκεί για να δρομολογήσουμε επιστημονικές έρευνες, να αναπτύξουμε νέα τεχνολογία και να δημιουργήσουμε ακριβοπληρωμένες θέσεις εργασίας, υπηρετώντας το δημόσιο συμφέρον και προετοιμαζόμενοι για να στείλουμε αστροναύτες στον Άρη».