Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης με τίτλο: «Σε σταυροδρόμι το μέλλον της Επαγγελματικής Ασφάλισης: Αναγκαιότητα άμεσων μεταρρυθμίσεων για αναπτυξιακή ώθηση» αποσκοπεί στην καταγραφή των εξελίξεων που έλαβαν χώρα τον τελευταίο χρόνο σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, στον θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και του συνταξιοδοτικού-ασφαλιστικού συστήματος γενικότερα.
Το 4o Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης #ocin23 διοργανώνεται από την Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και την ethosEVENTS, σε συνεργασία με το οικονομικό & επιχειρηματικό portal banks.com.gr, το ασφαλιστικό περιοδικό InsuranceWorld και το portal insuranceworld.gr.
Εναρκτήρια ομιλία παρέθεσε ο Δρ. Χρήστος Νούνης (Πρόεδρος, Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) & Πρόεδρος, Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ-ΥΠΟΙΚ) καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, αναφέροντας παράλληλα ότι το συνέδριο καθιερώθηκε ως θεσμός και το φετινό φέρει ένα πολυσχιδές πρόγραμμα.
Τα ΤΕΑ βρίσκονται σε σημείο καμπής. Το τρέχον έτος είναι κομβικό για το μέλλον του θεσμού για πρόοδο ή στασιμότητα με τις όποιες αστοχίες από πλευράς πολιτείας. Τα προβλήματα παραμένουν στάσιμα. Το υπουργείο διαθέτει όλα τα εργαλεία για να συνδράμει με την γνώση και την τεχνική βοήθεια μέσω της EIOPA, όσο και από την αξιοποίηση της μελέτης του ΙΟΒΕ.
Η ηγεσία του υπουργείου εργασίας προσηλώθηκε στο ΤΕΚΑ και τον πρώτο πυλώνα, ενώ κάποιες αποφάσεις ανέστειλαν την ανάπτυξη του κλάδου. Η παρατεταμένη φορολογική παραφιλολογία ήταν καταλυτική για αναστολή της ανάπτυξης.
Η χώρα μας παραμένει ουραγός με συμβολή 0,1% του ΑΕΠ έναντι άλλων χωρών του Ο.Ο.Σ.Α. Περί τα 150.000 ταμεία λειτουργούν στην Ευρώπη, 31 στην Ελλάδα με 51.000 ασφαλισμένους. Φέτος βρίσκονται καθοδόν για αδειοδότηση 4 επαγγελματικά ταμεία, εκ των οποίων το ένα της Alpha Bank. Το συνολικό ενεργητικό ανέρχεται στο 1,81 δισ. ευρώ.
Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι την τελευταία πενταετία ότι ο 2ος πυλώνας βρίσκεται σε ανοδική πορεία και συγκεντρώνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ ο 2ος πυλώνας και η ένταξη εργαζομένων σε αυτόν μπορεί να παίξει ρόλο και να συμβάλλει στην πρωτογενή οικονομία.
Οι βασικές προτάσεις – πάγιες θέσεις ενίσχυσης του θεσμού, που πρέπει να υλοποιηθούν άμεσα από την πολιτεία:
Ενοποίηση του καθεστώτος αδειοδότησης και εποπτείας του κλάδου
Θεσμοθέτηση κατοχυρωμένων κανόνων
Θεσμοθέτηση πολυεργοδοτικών ταμείων
Ενίσχυση φορολογικών κινήτρων
Άρση βαθμού ελευθερίας στην διαχείριση
H αγορά και οι κοινωνικοί εταίροι είναι έτοιμοι για να αγκαλιάσουν τον θεσμό. Χρειάζεται το έναυσμα για να περάσουν τα ΤΕΑ στην νέα εποχή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ/PHOTOPRESS Θ&Α ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΙ