Η τρέχουσα επικαιρότητα γύρω από την επαγγελματική ασφάλιση και οι αναπτυξιακές προοπτικές των φορέων της κυριαρχούν στην ατζέντα του 2oυ Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης (#ocin21), που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α) και η ethosEVENTS, μέσα από τη LiveOn, την ολοκληρωμένη ψηφιακή τεχνολογία επιχειρηματικής επικοινωνίας του ethosGROUP.
Το Συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού, του Ερευνητικού Εργαστηρίου Κοινωνικής Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με την Ευγενική Υποστήριξη του European Association of Paritarian Institutions – AEIP.
Για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://ethosevents.eu/event/2o-synedrio-epaggelmatikis-asfalisis/#schedule
Μετά την έναρξη των εργασιών του διήμερου συνεδρίου από τον CEO του eThosGroup, Κωνσταντίνο Ουζούνη, τον πρώτο χαιρετισμό έκανε ο Δρ. Χρήστος Νούνης, πρόεδρος ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.
Ο Χαιρετισμός του κ. Νούνη
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της ΑΕΙP, αξιότιμοι Πρόεδροι των εποπτικών αρχών και των θεσμικών φορέων, υψηλοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι,
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης θα ήθελα να σας καλωσορίσω στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης που έχουμε την χαρά να διοργανώνουμε φέτος για 2η συνεχή χρονιά με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό, πολύ μεράκι και θέληση για παροχή προστιθέμενης αξίας στο θεσμό που υπηρετούμε.
Όπως έχετε διαπιστώσει, το φετινό μας συνέδριο καταλαμβάνει 2 ημέρες εργασίας, πρόγραμμα 6 πάνελ διαφορετικών θεματικών, 9 αυτόνομες ομιλίες και συνολικά 55 καταξιωμένους ομιλητές που εκπροσωπούν το σύνολο των εμπλεκόμενων φορέων του Ασφαλιστικού μας Συστήματος και από τους 3 πυλώνες καθώς και την ακαδημαϊκή, επιχειρηματική και πολιτική κοινότητα.
Ξεχωριστή τιμή για το Συνέδριο αποτελεί ασφαλώς η παρουσία του Νομπελίστα Καθηγητή Οικονομικών κου Χριστόφορου Πισσαρίδη ο οποίος ως κεντρικός ομιλητής θα μας παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του σχεδίου ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που περιλαμβάνονται στην ομώνυμη Έκθεση της Ομάδας Εργασίας και Σύνταξης του σχεδίου.
Πάγια επιδίωξη της καθιερωμένης πλέον ετήσιας διεξαγωγής του Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι αυτό να αποτελεί ουσιαστική πηγή ενημέρωσης των κοινωνικών εταίρων, της πολιτείας και της κοινής γνώμης για το ρόλο και τη λειτουργία του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης στη χώρα μας καθώς επίσης και για την ανάδειξη των αποτελεσμάτων αλλά και των προβληματικών του 2ου πυλώνα ασφάλισης και των επαγγελματικών ταμείων.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να απονείμω θερμές ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς του Συνεδρίου μας, που αγκάλιασαν και φέτος την πρωτοβουλία διεξαγωγής του 2ου Συνεδρίου Επαγγελματικής Ασφάλισης, χωρίς την συνδρομή των οποίων η διοργάνωσή του θα ήταν αδύνατη. Επιπλέον, από το βήμα αυτό θέλω να ευχαριστήσω εγκάρδια την γραμματέα, την Εκτελεστική Επιτροπή και σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης, τα μέλη του οποίου συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξασφάλιση των αναγκαίων χορηγικών πόρων και στην άρτια προετοιμασία του Συνεδρίου.
Επίσης, θα ήθελα να αποδώσω τα εύσημα στους συνεργάτες μας, τον Όμιλο της ΕthosMedia, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο αυτής κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη και του στελεχιακού της δυναμικού που συνέβαλαν καθοριστικά και με υψηλό βαθμό επαγγελματισμού στη διευθέτηση κάθε οργανωτικού και διαδικαστικού θέματος του Συνεδρίου. Και νομίζω ότι αυτό πιστοποιείται από το σημερινό άριστο τελικό αποτέλεσμα που παρακολουθείτε στις οθόνες των ηλεκτρονικών σας υπολογιστών και την πολύ εύχρηστη και ευχάριστη πλατφόρμα LIVEON της ΕthosMedia.
Διότι δυστυχώς, ελέω της πανδημίας, δεν κατέστη εφικτή η φυσική παρουσία τουλάχιστον των ομιλητών του Συνεδρίου σε αυτόν τον υπέροχο επαγγελματικό χώρο τηλεοπτικών εκπομπών που φιλοξενεί τις εργασίες του 2ου Συνεδρίου μας, γεγονός που θα μεγιστοποιούσε το τελικό αποτέλεσμα κυρίως σε εικαστικό και διαδραστικό επίπεδο. Ωστόσο, είναι αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα η διασφάλιση της υγείας όλων μας. Ελπίζουμε του χρόνου το 3ο Συνέδριο να διεξαχθεί υπό κανονικές συνθήκες με φυσική παρουσία και με πολύ περισσότερες συμμετοχές.
Κυρίες και κύριοι Σύνεδροι,
Η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., στο βραχύ χρονικό διάστημα των μόλις 2,5 ετών λειτουργίας της έχει να επιδείξει έντονα στοιχεία παρεμβατικότητας, σύνθεσης και εξωστρέφειας καταγράφοντας ήδη πολύ σημαντικό έργο στο Ενεργητικό της. Αποκορύφωμα των προγραμματικών δράσεων της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. αποτελεί ασφαλώς το σημερινό 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης.
Στο πλαίσιο των καταστατικών της επιδιώξεων για προβολή, ανάδειξη και ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης η Ένωση από τη σύστασή της τον Ιούνιο του 2018 μέχρι σήμερα, έχει υλοποιήσει μία σειρά δράσεων προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πιο αναλυτικά:
- Εκδόθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) με παρέμβαση της Ένωσης η εγκύκλιος 1227 του 2018 για τη φορολογική μεταχείριση των εισφορών υπέρ Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης με την οποία επιλύθηκε ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τα ασφαλισμένα μέλη των Τ.Ε.Α. ως προς την φορολογική αντιμετώπιση των εισφορών τους από πλευράς των φορολογικών αρχών.
- Ξεκίνησε εντός της Ένωσης η λειτουργία Γραφείου Ενημέρωσης για σύσταση επαγγελματικού ταμείου με σκοπό την παροχή συμβουλευτικού πληροφοριακού υλικού των εν δυνάμει ενδιαφερόμενων κοινωνικών εταιρών (εργοδοτών και εργαζομένων διαφόρων επαγγελματικών ομάδων), για την ανάληψη και επιτυχή ολοκλήρωση των διαδικασιών σύστασης ΤΕΑ και αδειοδότησης από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
- Καταρτίστηκε και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. ένα τυποποιημένο σχέδιο Καταστατικού ΤΕΑ με τίτλο: «ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ Τ.Ε.Α. ΓΙΑ ΚΛΑΔΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ», βασισμένο στα πλέον πρόσφατα εγκεκριμένα από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές Καταστατικά επαγγελματικών ταμείων με σκοπό την υποβοήθηση και επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης από νέους ενδιαφερόμενους
- Η Ένωση συμμετέχει ενεργά την τελευταία διετία στις εργασίες της Επιτροπής Απασχόλησης Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
- Τον Μάρτιο του 2019 η Ένωση υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικού Αλφαβητισμού με σκοπό την προώθηση, μέσω κοινών δράσεων, του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης και της καλλιέργειας στην κοινή γνώμη της σημασίας της αποταμίευσης, της χρηματοοικονομικής γνώσης, της εκπαίδευσης και εν γένει του χρηματοοικονομικού και ασφαλιστικού αλφαβητισμού.
- Τον Μάιο του 2019 η Ένωση συνήψε Μνημόνιο Συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο «European Association of Paritarian Institutions» (AEIP). To περιεχόμενο της συνεργασίας περιλαμβάνει σειρά αμοιβαίως επωφελών προγραμματικών δράσεων, συνεργασιών και τεχνικής βοήθειας για την αποτελεσματική υλοποίηση των σκοπών των δύο φορέων.
- Τον Ιούλιο του 2019 η Ένωση εξέδωσε ενημερωτικό εγχειρίδιο με τίτλο: «Επαγγελματικά Ταμεία στην Ελλάδα: Αποτιμήσεις και Προοπτικές – Εγχειρίδιο θέσεων ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. για την οργάνωση και ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης στην Ελλάδα», με αποκλειστικό σκοπό την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου για τα θέματα της επαγγελματικής ασφάλισης και την έγγραφη αποτύπωση των θέσεων και προτάσεων της Ένωσης για το παρόν και το μέλλον των επαγγελματικών ταμείων στην χώρα μας.
- Στις 10.2.2020, η Ένωση υπέγραψε στρατηγικής σημασίας Μνημόνιο Συνεργασίας με το Χρηματιστήριο Αθηνών με σκοπό την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την προαγωγή ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος με επίκεντρο την προώθηση του ασφαλιστικού και χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού και την ανάδειξη της σημασίας που έχουν οι έννοιες της αποταμίευσης, της επένδυσης και της κεφαλαιαγοράς για την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία.
- Σημαντικό γεγονός για την Ένωση αποτέλεσε και η πρόσληψη του Γενικού μας Γραμματέα στην ειδική Επιτροπή Ενδιαφερομένων Μερών επί Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Σχημάτων (Occupational Pensions Stakeholder Group – OPSG) της EIOPA για θητεία τεσσάρων (4) ετών. Η τιμητική αυτή εξέλιξη παρέχει στην ΕΛΕΤΕΑ τη δυνατότητα της σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της λήψης πρωτογενούς πληροφόρησης και την υποβολή εποικοδομητικών παρεμβάσεων για τις εξελίξεις του κλάδου με ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων λειτουργίας της εγχώριας επαγγελματικής ασφαλιστικής αγοράς.
- Στις 15 Δεκεμβρίου 2020, η ΕΛΕΤΕΑ πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία ως προς τον αριθμό των συμμετεχόντων και τις απόψεις-συμπεράσματα που διατυπώθηκαν το 1ο Εxecutives’ Webinar με θέμα: «Σε ανοδική πορεία η επαγγελματική ασφάλιση. Συγκυρία και Ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης» με τη συμμετοχή υψηλών προσκεκλημένων ομιλητών. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ένωση με αφορμή την αδειοδότηση από τις εποπτικές αρχές το τελευταίο τρίμηνο του 2020, των επαγγελματικών ταμείων δύο (2) πολύ σημαντικών εκπροσώπων του χρηματοπιστωτικού τομέα της οικονομίας, της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών που εκπροσωπεί μεγάλες επαγγελματικές ομάδες από τους φορείς των συλλογικών επενδύσεων αλλά και της Τράπεζας Πειραιώς, που εκπροσωπεί ένα εκ των 4 συστημικών μελών του τραπεζικού μας συστήματος.
- Στις 14.1.2021 η ΕΛΕΤΕΑ προχώρησε στη σύναψη της 4ης στρατηγικής της συνεργασίας, αυτήν την φορά με το Ερευνητικό Εργαστήριο Κοινωνικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το Μνημόνιο Συνεργασίας αφορά την προώθηση της συνεργασίας των δύο φορέων ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία, τις υποδομές και τους ανθρώπινους πόρους τους, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να υλοποιηθούν δράσεις για την προβολή και ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης ως του δεύτερου πυλώνα ασφαλιστικής προστασίας. Οι μορφές της συνεργασίας περιλαμβάνουν την υλοποίηση καινοτόμων Μελετητικών και Ερευνητικών Προγραμμάτων σε ευρωπαϊκό, διακρατικό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, την προώθηση επιστημονικών εκδόσεων, τη διοργάνωση Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, την ανάπτυξη Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και την επιστημονική υποστήριξη οργανώσεων των κοινωνικών εταίρων, επιχειρήσεων, εργαζομένων και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.
- Τελευταία χρονικά δράση της Ένωσης αποτέλεσε η ενεργός συμμετοχή της στη διαβούλευση του κειμένου των Στρατηγικών Κατευθύνσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελληνικής Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Οικονομικών. Στο σχετικό υπόμνημα παρατηρήσεων, η ΕΛΕΤΕΑ υπογράμμισε την ανάγκη να αξιοποιηθούν οι πόροι του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης για την ενίσχυση του δεύτερου πυλώνα ασφαλιστικής προστασίας (Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης), ώστε να εξυπηρετηθεί αποτελεσματικά η επίτευξη του στρατηγικού στόχου 4.4. «Ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κεφαλαιαγορών». Επίσης, η ΕΛΕΤΕΑ, στο υπόμνημά της, ανέδειξε για πρώτη φορά την αδήριτη ανάγκη για τη χάραξη μίας Εθνικής Στρατηγικής ανάπτυξης του δεύτερου πυλώνα ασφαλιστικής προστασίας στη χώρα μας και την ισορροπημένη ανάπτυξη ενός βιώσιμου μοντέλου τριών πυλώνων στη χώρα μας.
Όλες οι ανωτέρω δράσεις συνοδεύτηκαν από σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων της Ένωσης με αρμόδιους φορείς, εποπτικές αρχές και γενικότερα πρόσωπα επιρροής για προώθηση των αιτημάτων του κλάδου και αναλυτική επικοινωνία των θέσεων και προτάσεων της Ένωσης για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Τ.Ε.Α.
Κλείνοντας την σύντομη ομιλία μου, θα ήθελα να υπογραμμίσω τα εξής.
Την τελευταία τριετία ο κλάδος της επαγγελματικής ασφάλισης στην Ελλάδα τελεί σε αναπτυξιακή τροχιά. Αυτό πιστοποιεί η σύσταση και λειτουργία 8 νέων επαγγελματικών ταμείων κατά τα έτη 2018-2020 και η επικείμενη αδειοδότηση εντός του 2021 τουλάχιστον άλλων 10 νέων Καταστατικών ΤΕΑ από πολύ σημαντικές επιχειρήσεις της ελληνικής οικονομίας αλλά και επαγγελματικές ενώσεις που εκπροσωπούν μεγάλες επαγγελματικές ομάδες.
Στις 31.12.2020 η ελληνική αγορά επαγγελματικής ασφάλισης αριθμούσε 25 επαγγελματικά ταμεία με συνολικό ενεργητικό που προσέγγιζε τα 1,7 δισ. ευρώ ή σε ποσοστό επί του ΑΕΠ μόλις 0,99%. Το δε ποσοστό των ενεργών ασφαλισμένων σε ΤΕΑ επί του συνόλου των απασχολουμένων ανέρχεται στο 4,92%.
Ήδη στο 2ο πυλώνα έχουν δραστηριοποιηθεί εισηγμένες εταιρείες και επιχειρήσεις που προέρχονται από πολύ δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας αλλά και πολυεθνικές εταιρείες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το αυξημένο έμπρακτο ενδιαφέρον που καταγράφεται σήμερα στην αγορά ε για ίδρυση και λειτουργία επαγγελματικών ταμείων από επιχειρήσεις και επαγγελματικούς φορείς προοιωνίζει ότι ο θεσμός εισέρχεται σε αναπτυξιακή φάση και η χρόνο με το χρόνο μεγέθυνσή του θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ωστόσο, την τρέχουσα συγκυρία υπάρχουν και θέματα που απασχολούν τον κλάδο της επαγγελματικής ασφάλισης και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και θεραπείας από πλευράς πολιτικής ηγεσίας.
- Κατ’ αρχήν, είναι αναγκαίο να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η εξειδίκευση του νέου θεσμικού πλαισίου των ΤΕΑ που απορρέει από την ενσωμάτωση των διατάξεων της ευρωπαϊκής οδηγίας IORPII στο εθνικό δίκαιο με την σύνταξη και έκδοση των αναγκαίων Υπουργικών Αποφάσεων από το Υπουργείο Εργασίας. Και θα ήταν ιδανικό και άκρως αποτελεσματικό εάν αυτή η διαδικασία της δευτερογενούς νομολογίας της ΙΟRPII μπορούσε να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης των εποπτικών αρχών με την ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. πριν την τελική δημοσίευση και εφαρμογή.
- Διότι δυστυχώς τον προηγούμενο χρόνο η τότε πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας επέλεξε την απλή, αυτούσια ενσωμάτωση του κειμένου της 2ης Οδηγίας για τα επαγγελματικά ταμεία στο εθνικό δίκαιο με την ψήφιση του Ν.4680/2020, με αποτέλεσμα να μετατεθεί χρονικά η αναγκαία εξειδίκευση των διατάξεων αυτής με δευτερογενή νομολογία αντί της ψήφισης ενός νομοσχεδίου που θα ενσωμάτωνε πρωτογενώς όλες τις αναγκαίες διατάξεις που θα λάμβαναν ολιστικώς υπόψιν τις ιδιαιτερότητες λειτουργίας των ελληνικών επαγγελματικών ταμείων.
- Η εμπειρία εφαρμογής κατακερματισμένης εποπτείας των ΤΕΑ από τρεις αρχές παρουσιάζει εμφανή προβλήματα δυσλειτουργίας, που διογκώνονται περαιτέρω με φαινόμενα υποστελέχωσης των αρμόδιων υπηρεσιών και χρήζει άμεσης επανεξέτασης. Η συνέχιση της υφιστάμενης αναποτελεσματικής κατάτμησης των εποπτικών αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας, την Εθνική Αναλογιστική Αρχή και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποτελεί καταγεγραμμένο πλέον εμπόδιο στην ταχεία ανάπτυξη του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης. Εξάλλου, η εφαρμογή των νέων απαιτήσεων προληπτικής εποπτείας της νέας κοινοτικής Οδηγίας IORPII αλλά και οι συστάσεις για εισαγωγή ενιαίας εποπτείας στον εγχώριο 2ο πυλώνα ασφάλισης από τον ίδιο τον Πρόεδρο της ΕIOPA κ. Gabriel Bernardino προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Φεβρουάριο του 2020 κατά την επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας, προϋποθέτει συνολική αναδιαμόρφωση της εθνικής νομοθεσίας που ρυθμίζει την άσκηση εποπτείας επί των ΤΕΑ. Αναμένουμε από την νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας πρωτοβουλίες για την προώθηση των κατάλληλων οργανωτικών κινήσεων συγκέντρωσης του μηχανισμού εποπτείας των εγχώριων φορέων επαγγελματικής ασφάλισης που θα ωθήσουν σημαντικά την αναπτυξιακή διαδικασία του θεσμού.
- Κρίνεται πλέον αναγκαία για την ώθηση του 2ου πυλώνα η θεσμοθέτηση της δυνατότητας σύστασης «πολύ-συμμετοχικών» – «πολύ-κλαδικών» επαγγελματικών ταμείων, στα πρότυπα λειτουργίας άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε., δυνατότητα που ήδη αναγνωρίζεται από τη νέα κοινοτική οδηγία των επαγγελματικών ταμείων. Η εν λόγω νομοθετική πρωτοβουλία θα συμβάλλει καίρια στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης.
Στο επίκεντρο του παρόντος συνεδρίου θα βρεθεί ασφαλώς το ζήτημα της Κεφαλαιοποίησης, που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα που η χώρα μας δίσταζε να κάνει επί δεκαετίες με υψηλό κόστος αλλά πλέον καθίστανται ως νέα Αναγκαιότητα κάτω από το βάρος των έντονων δημοσιονομικών και δημογραφικών πιέσεων που ασκούν η αυξημένη γήρανση του πληθυσμού και η υπογεννητικότητα. Ένα βήμα αναγκαίο για τη διασφάλιση αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης κατά τη συνταξιοδοτική περίοδο για τους εργαζόμενους που θα ολοκληρώσουν τον εργασιακό τους βίο στο απώτερο μέλλον αλλά και για την αντιμετώπιση των κινδύνων της μακροβιότητας.
Η δρομολόγηση από την Κυβέρνηση της εισαγωγής κεφαλαιοποιητικών στοιχείων στον 1ο πυλώνα δημόσιας επικουρικής ασφάλισης από το 2022 με τη δημιουργία νέου Δημόσιου Επικουρικού Ταμείου κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, συνιστά σημαντικό βήμα διαφοροποίησης του κινδύνου που διατρέχει διαχρονικά το σχεδόν μονοθεματικό διανεμητικό ασφαλιστικό μας σύστημα (σε ποσοστό 95%).
Η νέα αυτή ασφαλιστική μεταρρύθμιση συνεργατικά με την ήδη εξαγγελθείσα και εφαρμοζόμενη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και τη δρομολόγηση στοχευμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων στο 2ο και 3ο πυλώνα, μπορεί να οδηγήσει σε ένα βιώσιμο, ανταποδοτικό και πιο ισορροπημένο Ασφαλιστικό σύστημα που αφενός θα διατηρεί τον αναδιανεμητικό του ρόλο για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και θα αξιοποιεί παράλληλα τον συμπληρωματικό κεφαλαιοποιητικό αποταμιευτικό χαρακτήρα της επαγγελματικής και ιδιωτικής ασφάλισης, ήτοι το 2ου και του 3ου πυλώνα.
Διότι έχει καταδειχθεί εμπειρικά ότι και οι δύο αυτοί πυλώνες διασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών, μέσω του κεφαλαιοποιητικού τους χαρακτήρα, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη συμπληρωματικότητα των κρατικών παροχών με πρόσθετες παροχές/εισοδήματα που αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό για τους συμμετέχοντες ασφαλισμένους την αναπλήρωση των παροχών που λαμβάνουν από τον 1ο κρατικό πυλώνα ασφάλισης.
Επιπλέον, η ανάπτυξη τόσο του Νέου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης του 1ου πυλώνα με τον υποχρεωτικό-κεφαλαιοποιητικό του χαρακτήρα όσο και των αμιγώς κεφαλαιοποιητικών προαιρετικών πυλώνων, θα δημιουργήσουν μεσομακροπρόθεσμα μεγάλο όγκο αποθεματικών, μέσω της αποταμίευσης και της παραγωγικής αξιοποίησής τους, παρέχοντας πολύτιμους πόρους για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που είναι και το μεγάλο διαχρονικό ζητούμενο για τη χώρα μας.
Θα ήθελα τέλος από αυτό εδώ το βήμα να δηλώσω και δημοσίως στην νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ότι η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. θα είναι στο πλευρό της σε κάθε πρωτοβουλία που θα προάγει το θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης αλλά και στην παροχή εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα αρμοδιότητάς της προς υποβοήθηση του νομοθετικού και εποπτικού έργου. Τελικός στόχος και των δύο πλευρών θα πρέπει να είναι η δημιουργία ενός νέου, σύγχρονου θεσμικού πλαισίου με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που θα συμβάλλει ουσιαστικά στην διάδοση του θεσμού στην αγορά εργασίας και στην υιοθέτησή του από όσο το δυνατόν περισσότερες επαγγελματικές ομάδες – κοινωνικούς εταίρους.
Με αυτές τις σκέψεις, σας καλοσωρίζω στο 2ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης και εύχομαι οι διήμερες εργασίες του να αποβούν αποδοτικές για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του 2ου πυλώνα ασφάλισης σε όρους πληροφόρησης, προστιθέμενης αξίας και τελικών αποφάσεων και ενεργειών.