Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε σήμερα επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας στο 2,2% του ΑΕΠ, επικαλούμενο την άνοδο του προστατευτισμού και την απειλή του σκληρού Brexit, που εκθέτουν τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης σε σημαντικούς βραχυπρόθεσμους κινδύνους, κατά την εκτίμησή του.
Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός οργανισμός της Ουάσινγκτον, η προηγούμενη πρόβλεψη του οποίου για τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας ανάγεται στον Απρίλιο και ήταν πως θα ανερχόταν στο 2,5%, αναθεώρησε πάντως οριακά επί τα βελτίω την πρόβλεψή του για την γερμανική οικονομική ανάπτυξη το 2019, στο 2,1% από 2,0%.
“Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι είναι σημαντικοί, λόγω της αξιοσημείωτης ανόδου του προστατευτισμού παγκοσμίως, (του ενδεχομένου) ενός σκληρού Μπρέξιτ, ή της επανεκτίμησης των κινδύνων για το κρατικό χρέος στην ευρωζώνη, που θα οδηγούσαν σε νέες χρηματοοικονομικές πιέσεις και θα μπορούσαν να πλήξουν τις εξαγωγές και τις επενδύσεις της Γερμανίας”, αναφέρει έκθεση του ΔΝΤ.
Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε υψηλότερους δασμούς σε ευρύ φάσμα προϊόντων που εισάγουν οι ΗΠΑ και ήγειρε την απειλή παγκόσμιου εμπορικού πολέμου, ενώ το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συνεχίζουν να διαφωνούν για τους όρους του επικείμενου διαζυγίου και της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.
Το ΔΝΤ χαιρετίζει τα σχέδια της κυβέρνησης υπό την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ να αυξήσει τις δημόσιες επενδύσεις και να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, προσθέτει όμως ότι το Βερολίνο μπορεί να κάνει περισσότερα.
Επισημαίνοντας ιδίως την ταχεία γήρανση του πληθυσμού, το ΔΝΤ εισηγείται περαιτέρω αύξηση των δημόσιων επενδύσεων στις υποδομές και στην παιδεία, αλλά και τη δημιουργία περαιτέρω κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις. “Τέτοιου είδους μέτρα θα ενίσχυαν την αύξηση της παραγωγικότητας, θα ανύψωναν περαιτέρω την μακροπρόθεσμη παραγωγή, και θα μείωναν το μεγάλο πλεόνασμα του ισοζυγίου των τρεχουσών εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας”, ανέφερε.
Το πλεόνασμα μειώθηκε στο 8% του ΑΕΠ πέρυσι από 8,5% το 2016, αλλά αναμένεται να αυξηθεί ξανά στο 8,3% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με το Ταμείο.