«Η κρίση πάντα κρύβει και ευκαιρίες».
Η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση…
Aυτό ισχύει ειδικά για ορισμένους από τους πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ, την πλουτοκρατία που πρόσθεσε κάπου 308 δις. δολάρια στην περιουσία της από τις 18 Μαρτίου μέχρι τις 22 Απριλίου, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ινστιτούτου Πολιτικών Σπουδών, την ώρα που δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχαναν τις δουλειές τους…
Τζεφ Μπέζος – Amazon
Mε το ηλεκτρονικό εμπόριο να γνωρίζει μεγάλη άνθηση ειδικά τούτη την περίοδο λόγω των περιοριστικών μέτρων, η Amazon είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους της πανδημίας του κορωνοϊού, με τον ιδρυτή και αφεντικό της, Τζεφ Μπέζος, να προσθέτει δισεκατομμύρια δολάρια στην προσωπική του περιουσία. Ο 56χρονος Μπέζος ήταν ήδη ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη σε μεγάλο βαθμό χάρη στο μερίδιο (11%) των μετοχών του στην Amazon και σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων του Bloomberg υπολογίζεται ότι διαθέτει περιουσία άνω των 140 δις. δολαρίων, από κάπου 116 στις αρχές του χρόνου.
Η Amazon έχει διανύσει μεγάλη απόσταση από την ίδρυσή της πριν από 26 χρόνια στο Σιάτλ φθάνοντας στο ιλιγγιώδες 1.18 τρισ. δολάρια με το αφεντικό της, να υπόσχεται τον Φεβρουάριο ότι θα δωρήσει κάπου 10 δις. δολάρια από την περιουσία του για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ριντ Χάστινγκς – Νetflix
Εξίσου καλά τα πάει και το Netflix τούτη την περίοδο, που οι άνθρωποι είναι καθηλωμένοι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στα σπίτια τους και επί αρκετές ώρες μπροστά στις τηλεοπτικές τους οθόνες. Οι μετοχές του Netflix, που απέκτησε σχεδόν 16 εκατ. νέους συνδρομητές μεσούσης της καραντίνας, κατέγραψαν αύξηση άνω του 30% (!) από τις αρχές του χρόνου κι η περιουσία του ιδρυτή του, Ριντ Χάστινγκς, εκτοξεύτηκε από τα 4,24 δισ. δολάρια στα 5.20.
Ο 59χρονος δισεκατομμυριούχος, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών, έχει στην κατοχή του το 1% των μετοχών της εταιρείας που ίδρυσε το 1995. Συνολικά το Netflix διαθέτει πάνω από 180 εκατ. συνδρομητές ανά την υφήλιο και η αξία του (κάπου 187 δισ. δολάρια) ξεπερνά εκείνη της Disney.
Ερικ Γιουάν – Zoom
Θραύση λόγω της πανδημίας κάνει και η πλατφόρμα Ζoom, που επιτρέπει τη διεξαγωγή τηλεδιασκέψεων. Ο επικεφαλής της, ο Κινεζο-Αμερικανός επιχειρηματίας Έρικ Γιουάν, έχει στην κατοχή του το ένα πέμπτο της εταιρείας που ίδρυσε το 2011 και της οποίας οι μετοχές εκτοξεύθηκαν φέτος πάνω από 118%!
Έτσι, σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η περιουσία του 50χρονου από την Σαντόνγκ της Κίνας, που σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά και μηχανολογία, εκτινάχθηκε από τα 4 στα 7,88 δισ. δολάρια.
Πιερ Αντουράν – Andurand Commodities Fund
H πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού ωφέλησε τα μέγιστα τον Πιέρ Αντουράν, εκ των κορυφαίων διαχειριστών hedge funds, συνδεόμενων με το πετρέλαιο, που έχει την έδρα της οικονομικής του αυτοκρατορίας στο Λονδίνο. Το κύριο fund του 43χρονου Γάλλου, το Anduran Commodities Fund, είδε τα κέρδη του να εκτοξεύονται τον περασμένο μήνα κατα 63% καθώς πόνταρε στην πτώση των τιμών του πετρελαίου λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ένα δεύτερο fund του σημείωση άνοδο 153% τον Μάρτιο.
Ο Πιερ Αντουράν, πρώην επενδυτής της Goldman Sachs, προέβλεψε ότι οι τιμές του μαύρου χρυσού θα κλυδωνίζονται μέχρις ότου βρεθεί εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό. Το 2009 αγόρασε μια μεγάλη πολυτελή κατοικία στο κέντρο του Λονδίνου έναντι δέκα εκατ. λιρών, ενώ είναι απόφοιτος κορυφαίων γαλλικών και βρετανικών πανεπιστημίων, λάτρης του kick boxing και πρώην πρωταθλητής κολύμβησης.