Σε χαμηλό 16 μηνών κινείται το ρωσικό ρούβλι ενώ η Μόσχα αναγκάστηκε να ακυρώσει προγραμματισμένη δημοπρασία ομολόγων καθώς οι επενδυτές αντιδρούν με νευρικότητα στις πρόσφατες κυρώσεις των ΗΠΑ και στους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία έχουν βρεθεί στο επίκεντρο ισχυρών πιέσεων από την αρχή της εβδομάδας, στον απόηχο της ανακοίνωσης των ΗΠΑ για την επιβολή κυρώσεων σε φυσικά πρόσωπα και οντότητες στη Ρωσία. Το κλίμα επιδείνωσε περαιτέρω η επίθεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Μόσχα για την υποστήριξη που παρέχει στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Ασαντ.
Την Τρίτη, το ρούβλι υποχώρησε έως 4,4% έναντι του δολαρίου, μετά από βουτιά 4% την προηγούμενη μέρα. Το ρωσικό νόμισμα χάνει 1,7% σήμερα στα 63,75 ανά δολ.
Παράλληλα, οι αποδόσεις στα 10ετή κυβερνητικά ομόλογα σκαρφάλωσαν στο 7,6% που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο. Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανακοίνωσε ότι θα ακυρώσει την εβδομαδιαία δημοπρασία κυβερνητικών ομολόγων λόγω των “δυσμενών συνθηκών στην αγορά”.
Ρώσοι αξιωματούχοι υποβαθμίζουν πάντως αυτές τις εξελίξεις στις αγορές. Η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Elvira Nabiullina, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος χρηματοοικονομικής αστάθειας, επισημαίνοντας ότι η νομισματική πολιτική της τράπεζας έχει μειώσει το κίνδυνο ο πληθωρισμός να ενισχυθεί σημαντικά.
Η κεντρική τράπεζα μειώνει σταδιακά τα επιτόκια της τους τελευταίους μήνες καθώς ο πληθωρισμός έχει διολισθήσει κοντά στο 2%, αρκετά χαμηλότερα από τον επίσημο στόχο της τράπεζας στο 4%. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η τράπεζα θα πρέπει τώρα να επιβραδύνει το ρυθμό μείωσης των επιτοκίων.