Ιωάννης Κ. Δρυλλεράκης, Δικηγόρος, Διευθύνων Εταίρος, Δρυλλεράκης & Συνεργάτες
Τον εικοστό αιώνα, ο δικηγόρος, αν και ελεύθερος επαγγελματίας, απεκαλείτο λειτουργός της Θέμιδας και, υπό τις τότε συνθήκες, κατ’ ακριβολογία. Διότι, πράγματι, αποτελούσε αναγκαίο παράγοντα της απονομής δικαιοσύνης, προασπίζοντας τα δικαιώματα του πολίτη και διευκολύνοντας τους πελάτες του. Αυτό ήταν συνέπεια των κοινωνικών αναγκών. Παραβάσεις ποινικές υπήρχαν, διαφωνίες συνέβαιναν, αστικές διαφορές γεννιόνταν. Αυτά όμως εντός ενός ρυθμιστικού πλαισίου σχετικά απλού, που δεν ήταν κτήμα των ειδικών μόνο, αλλά περισσότερο των χρηστών ή των εφαρμοστών.
Αντίθετα, σήμερα, το δίκαιο είναι όχι μόνο εκτεταμένο σε κάθε περίπτωση, αλλά και η αντιμετώπιση των ζητημάτων που δημιουργούνται απαιτεί συνδυασμό με την ένταξή τους και τη συμβατότητά τους με άλλα κανονιστικά πλαίσια. Οι δέκα εντολές της Παλαιάς Διαθήκης αποτελούσαν το κανονιστικό πλαίσιο της εβραϊκής κοινωνίας ενώ οι δώδεκα πλάκες της αρχαίας Φαιστού ένα πλήρες ρυθμιστικό πλαίσιο της ελληνιστικής κοινωνίας της κρητικής Πολιτείας.
Σήμερα, δεν υπάρχει γνώση χωρίς εξειδίκευση και τα νομικά ζητήματα είναι πολύπλευρα και πολυσύνθετα, ώστε να απαιτούν την ανάμιξη πολλών ειδικών. Η ατομική δικηγορία περιορίζεται στην εξειδίκευση του δικηγόρου ενώ η πολυμερής σύνθεση της δικηγορικής εταιρείας επιτρέπει την ολόπλευρη αντιμετώπιση των θεμάτων από κάθε άποψη και προσέγγιση.
Επίσης, η τεχνολογική εξέλιξη διευκολύνει την επιστημονική εργασία του επαγγελματία. Προϋποθέτει όμως δαπάνες εξοπλισμού και γενικά παγίων πάσης φύσεως, περιλαμβανομένων και των ψηφιακών προγραμμάτων, κόστος το οποίο δικαιολογείται μόνο όταν υπηρετεί πολλούς χρήστες.
Επομένως, μια δικηγορική εταιρεία μπορεί να καλύψει τις παντός είδους και πάσης φύσεως νομικές ανάγκες μιας επιχειρήσεως ή και ενός πελάτη γενικότερα με την εσωτερική κατανομή ειδικοτήτων. Επίσης, με τη διαβάθμιση των μελών της με βάση την εμπειρία, την ικανότητα ή και την ηλικία ακόμα, ελαχιστοποιεί το κόστος παροχής υπηρεσιών, αφού ο ειδικός μελετά την υπόθεση, αλλά είναι γνώστης του ειδικού αντικειμένου, ενώ η κατανομή με βάση την εμπειρία και το επίπεδο επιτρέπει την ενασχόληση των νεότερων για τα απλά θέματα και τον περιορισμό των πλέον εμπείρων μόνο στα σοβαρά θέματα.
Επίσης, η δικηγορική εταιρεία όχι μόνο παρέχει λειτουργικά πλεονεκτήματα, αλλά και αποτελεί φυτώριο αναπτύξεως ανθρώπινου δυναμικού. Στην εταιρεία μας, το 90% των δικηγόρων προέρχονται από πτυχιούχους της Νομικής που ξεκίνησαν ασκούμενοι στα γραφεία μας και παρέμειναν σ’ αυτήν παρακολουθώντας τη μεγέθυνσή της. Αλλά και όσοι έκαναν λαμπρή καριέρα είτε στη δικηγορία, είτε στη δικαιοσύνη, είτε αλλού, θυμούνται πάντα τα εφόδια που αποκόμισαν από την πραγματική εξάσκηση κοντά μας.
Τέλος, η ύπαρξη αριθμού δικηγόρων επιτρέπει την κάλυψη των αναγκών του πελάτη σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή και όχι μόνο όταν είναι διαθέσιμος ένας συγκεκριμένος δικηγόρος. Ταυτόχρονα, η χορήγηση αδειών, η αντικατάσταση δικηγόρου και ο κάθε είδους συνδυασμός είναι υπόθεση ρουτίνας σε μια δικηγορική εταιρεία αντί αδιεξόδου που αντιμετωπίζει ο πελάτης όταν ο δικηγόρος του απουσιάζει ή είναι δεσμευμένος.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ (Αφιέρωμα Δικηγορικές Εταιρείες, Κυρέλα Πέτρου)