Εργώδεις οι διεργασίες για το εγχώριο banking, που μέσα σε λίγα 24ωρα δίνει “μάχες” σε τρία διαφορετικά μέτωπα. Ο στόχος όμως κοινός, προκειμένου να εξοικονομηθεί ζωτικός χρόνος και χώρος ώστε, σε πρώτη φάση, να επιτευχθεί η ορθολογικότερη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και δη αυτών, που δημιουργούνται λόγω πανδημίας Covid-19 και θα δημιουργούνται με την σταδιακή άρση του προστατευτικού πλαισίου αναστολών.

Ηδη το απόγευμα της προηγούμενης Τρίτης (13/10), πραγματοποιήθηκε, ακόμη ένας, κύκλος επαφών (μέσω τηλεδιάσκεψης) τραπεζιτών και εκπροσώπων των δανειστών με κύριο θέμα, την προώθηση αλλαγών στο “πτωχευτικό πλαίσιο”. Επιδίωξη τους η συναίνεση των ξένων, ώστε να τροποποιηθούν διατάξεις του σχετικού νόμου, που κατατέθηκε, την Δευτέρα, στην Βουλή.

Παράλληλα συνεχίζεται ο μετασχηματισμός της δομής των 4 συστημικών ομίλων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διεργασίες που σχετίζονται με το βάρος του αναβαλλόμενου φόρου, συνακόλουθα με τις τιτλοποιήσεις, την διαχείριση των NPLs, της εκκαθάρισης των στοιχείων ισολογισμού. Απώτερος στόχος, η όσο το δυνατόν ευρύτερη εξυγίανση των τραπεζών ώστε να καταστούν επενδυτικά ελκυστικές με προοπτική την προσέλκυση “ζεστού χρήματος”.

Και στο τρίτο (μέτωπο) τέλος, σε κεντρικό επίπεδο οι επαφές Αθηνών- Φρανκφούρτης, μεταξύ διοικητή της ΤτΕ και επικεφαλής του Εποπτικού Μηχανισμού για το project λειτουργίας του Asset Management Company.

Αυτά τα τρία μέτωπα-μάχες συναπαρτίζουν την κύρια διαδικασία/φάση αναδιάταξης του εγχώριου banking με την επόμενη- εξίσου σημαντική- να αφορά στον έλεγχο των κεφαλαιακών αντοχών τους. Και μία απώτερη, που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει μέχρι και συγχωνεύσεις μέσω εξαγορών, απορρόφησης της μίας από την άλλη.

Πηγή της ΕΚΤ σημείωνε στο XW, πως- μέχρι τώρα- οι όποιες ενέργειες σε επίπεδο συγχωνεύσεων περιορίζονται σε συγκεκριμένες (μεμονωμένες) περιπτώσεις (λ.χ Ισπανία) και αφορούν στην συνένωση δυνάμεων με υγιή στοιχεία ενεργητικού και όχι στη βάση της ενοποίησης προβληματικών χαρτοφυλακίων. Ανάλογο ζήτημα, δεν υπάρχει για το ελληνικό banking, τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες για την εξυγίανση των ισολογισμών (δραστική μείωση NPLs), την παραγωγή λειτουργικής κερδοφορίας, την επαναχρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Και το σημαντικό, μέχρι να ενισχυθούν κεφαλαιακά (με cash capital) οι όμιλοι.

Ηδη στην πιάτσα, αποτελεί κοινό…μυστικό, πως με τις συστημικές να αποτιμώνται σε λιγότερο από 4 δισ. και με τα NPLs 15 φορές περισσότερα είναι αδύνατη η προσέλκυση νέων κεφαλαίων/επενδυτών που δυνητικά θα μπορούσαν να βάλουν (σε τρέχοντες όρους) τουλάχιστον 4 με 5 δισ. ευρώ.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 20/10/2020