Δημήτρης Μαλλάς
Μερικές φορές είναι απαραίτητο να ακούσουμε κάποιον που είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε ως «εξωτερικό» παράγοντα προκειμένου να δούμε κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η κινητικότητα που υπάρχει όσον αφορά στο χώρο της καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια.
Δεν είναι λίγοι που νομίζουν ότι καινοτόμες επιχειρήσεις και ειδικά startups υπάρχουν κυρίως στην Αθήνα και ελάχιστες στη Θεσσαλονίκη. Όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική και όσοι βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα στη διάσκεψη της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών (ΕΕΝΕ) είχαν την ευκαιρία να το ακούσουν διά στόματος Geoffrey Pyatt, του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος έκανε ειδική αναφορά στην καινοτομία που υπάρχει εκτός Αθηνών. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε, φυσικά, σε δύο πρόσφατες ανακοινώσεις αμερικανικών εταιρειών (Pfizer, Cisco) για επενδύσεις σε ερευνητικά τεχνολογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, όμως, επεσήμανε ότι έχει δει και σε άλλες ελληνικές πόλεις να αναπτύσσονται καινοτόμες επιχειρήσεις. Και ανέφερε συγκεκριμένα την Πάτρα, τα Ιωάννινα και την Αλεξανδρούπολη. Με την τελευταία να αποτελεί μάλλον έκπληξη για όσους δεν γνωρίζουν ότι καλό γίνεται στην περιοχή της Θράκης.
Ενδεχομένως και τα Ιωάννινα να ήταν έκπληξη για πολλούς μέσα στο κοινό της διάσκεψης της ΕΕΝΕ, αλλά η πραγματικότητα είναι πως η περιφέρεια κινείται. Και όχι μόνο οι προαναφερθείσες πόλεις αλλά και το Ηράκλειο, τα Χανιά, η Λάρισα, ο Βόλος και η Ξάνθη. Προσπάθειες γίνονται, απλά θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερες και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να δει η κυβέρνηση αυτή την περίοδο που ετοιμάζει τα πλάνα της για την παροχή κινήτρων προκειμένου να ενισχύσει την καινοτομία. Το υπουργείο Ανάπτυξης κάνει λόγο για μεγαλύτερη σύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα μέσω technology transfer funds, το Equifund αρχίζει να «ανεβάζει» ρυθμούς, γενικώς τώρα ίσως να είναι η ώρα να δούμε λίγο πιο προσεκτικά τι γίνεται στην περιφέρεια. Και να το ενισχύσουμε.