Δημοφιλής δίαιτα, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τόσο στην Αμερική όσο, πλέον, και στην Ευρώπη και μας βάζει συχνά σε σκέψεις…
Από τη Γεωργία Καπώλη, Κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, ΜSc επιστημονική διευθύντρια του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας, www.logodiatrofis.gr, www.activekids.gr, www.care24.gr
Τι είναι η διαλειμματική νηστεία που ακούμε συχνά;
Η διαλειμματική νηστεία περιορίζει μέσα στην ημέρα ή την εβδομάδα –ή μερικές φορές και στα δύο χρονικά διαστήματα– τις ώρες και την ποσότητα του φαγητού μας. Ο περιορισμός των θερμίδων ή των ωρών πρόσληψης των γευμάτων μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη, όπως η απώλεια βάρους και ο μειωμένος κίνδυνος διαφόρων ασθενειών. Ωστόσο, τα επιστημονικά δεδομένα και οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της διαλειμματικής νηστείας στην υγεία των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας είναι ακόμα ελλιπή.
Πόσες θερμίδες καταναλώνουμε και κάθε πότε τρώμε;
- Στην εναλλακτική διαλειμματική νηστεία τρώμε κανονικά κάθε δεύτερη μέρα. Στις ενδιάμεσες μέρες, λαμβάνουμε μόνο το 25% των καθημερινών θερμιδικών αναγκών σε ένα μόνο γεύμα. Για παράδειγμα, αν προσλαμβάνουμε 1.800 kcal τη Δευτέρα, την Τετάρτη και την Παρασκευή, θα φάμε ένα γεύμα 450 kcal (και τίποτα άλλο) την Τρίτη, την Πέμπτη και το Σάββατο.
- Στην προσέγγιση 5:2, τρώμε κανονικά για 5 συνεχόμενες ημέρες. Τις άλλες 2 συνεχόμενες ημέρες, προσλαμβάνουμε καθημερινά μόνο 400-500 kcal την ημέρα.
- Στο μοντέλο 16:8, κάθε μέρα είναι η ίδια: τρώμε κανονικά μέσα σε μία 8ωρη περίοδο, όπως μεταξύ 9 π.μ.-5 μ.μ., και στη συνέχεια μεσολαβεί νηστεία για 16 ώρες.
Ποια είναι τα οφέλη;
“Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο περιοδικό Pharma PLUS Link ΕΔΩ“