Ανατέμνοντας τον ρόλο της Εκκλησίας, σήμερα, βλέπουμε ότι διατηρεί τον χαρακτήρα «κιβωτού» εκμετάλλευσης ακινήτων. Έναν ρόλο που τον υπηρετεί πιστά και στο πρελούδιο του 2024, συνεισφέροντας στην άνθηση του ποιοτικού real estate.
Άλλωστε είναι κοινός τόπος ότι η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει εμβληματικά ακίνητα, που οφείλουν να αξιοποιηθούν. Στο πλαίσιο αυτό, προχωρά στην προκήρυξη σχετικών διαγωνισμών για ορισμένα από τα φιλέτα που κοσμούν το χαρτοφυλάκιό της.
«Iερά» ακίνητα εντός του αστικού ιστού της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε σημεία υψηλής στρατηγικής σημασίας στην Αττική Ριβιέρα, μαγνητίζουν το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επενδυτών, οι οποίοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να εκκινήσουν την υλοποίηση projects πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Στην κατεύθυνση αυτή, η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών προκήρυξε μέσα στον Απρίλιο τέσσερις διαγωνισμούς, με στόχο την εκμετάλλευση ισάριθμων ακινήτων-«φιλέτα» σε Αττική και Θεσσαλονίκη.
Ο πρώτος, επαναληπτικός, διαγωνισμός αφορούσε την εκμετάλλευση, μέσω του συστήματος της αντιπαροχής, οικοπεδικής έκτασης επί των οδών Καποδιστρίου και Χειμάρας 26 στο Μοσχάτο, συνολικής επιφάνειας 294,05 τ.μ. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίστηκε η 13η Ιουνίου.
Αντίστοιχα, ο δεύτερος διαγωνισμός, καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών του οποίου ήταν η 13η Ιουνίου, εστιάστηκε στην αξιοποίηση, μέσω του συστήματος της αντιπαροχής, οικοπεδικής έκτασης επί της οδού Γρηγορίου Ξενοπούλου 18, στη Θεσσαλονίκη, συνολικής επιφάνειας 256,49 τ.μ.
Ο τρίτος αφορούσε την εκμετάλλευση, επίσης μέσω του συστήματος της αντιπαροχής, οικοπεδικής έκτασης επί των οδών Ξανθουλίδου 14 και Μαντούβαλου 2 στα Άνω Πατήσια, συνολικής επιφάνειας 382,76 τ.μ., με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών επίσης τη 13η Ιουνίου.
Τέλος, ο τέταρτος διαγωνισμός είχε να κάνει με την αξιοποίηση, μέσω του συστήματος της αντιπαροχής, μίας ακόμη οικοπεδικής έκτασης επί της οδού Ξάνθου 13, στις Αχαρνές, συνολικής επιφάνειας 740,33 τ.μ. Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είχε οριστεί, και σε αυτήν την περίπτωση, η 13η Ιουνίου.
Στην ίδια κατεύθυνση, διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση εκκλησιαστικών ακινήτων έχουν προκηρύξει η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη.
Προς αξιοποίηση βγήκε ένα από τα μεγάλα εκκλησιαστικά «φιλέτα» στην περιοχή Μεγάλο Καβούρι, πολύ κοντά στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και η Ιερά Μονή Ασωμάτων-Πετράκη απηύθυναν πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το ακίνητο των 45 στρεμμάτων «υπό τη μορφή σύστασης δικαιώματος επιφανείας επί μελλοντικώς ανεγερθησομένων ακινήτων» της εκκλησιαστικής-μοναστηριακής έκτασης, η οποία όμως παραμένει πολεοδομικώς ατακτοποίητη.
Πιο συγκεκριμένα, το ακίνητο είναι έκτασης 44.989 τ.μ., βρίσκεται στο Μεγάλο Καβούρι, επί των οδών Ακτής και Αρχιμήδους, και είναι πλήρους και αποκλειστικής κυριότητος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων-Πετράκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Για το ακίνητο δημοσιεύτηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, στην οποία ορίζεται να αξιοποιηθεί μόνο με την παραχώρηση δικαιώματος επιφανείας σε τρίτο, αποκλειομένων άλλων τρόπων αξιοποίησης, όπως π.χ. εκποίηση ή αντιπαροχή.
Στην ίδια λογική, προκρίνεται η διενέργεια πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση εκκλησιαστικού ακινήτου και, συγκεκριμένα, για την εκμίσθωση της αυτοτελούς ιδιοκτησίας, ενιαίου τριώροφου παραδοσιακού κτηρίου με διατηρητέες όψεις, που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Φιλοθέης 23 & Ναυάρχου Νικοδήμου 30, στην Πλάκα, στο κέντρο της Αθήνας.
Το προς εκμίσθωση ακίνητο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά είτε ως κατοικία είτε ως επαγγελματικός χώρος και συγκεκριμένα (μόνο) ως χώρος γραφείων, «ρητώς απαγορευμένης οποιασδήποτε άλλης χρήσεως, ήτοι, και όλως ενδεικτικώς, ως εμπορικό κατάστημα ή ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ή ως κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης», όπως επισημαίνεται σχετικά.
Ανοιχτός πλειοδοτικός διαγωνισμός δημοπρασίας «τρέχει» για την εκποίηση διαμερίσματος πολυκατοικίας επί της οδού Κυδαθηναίων 20 στην Πλάκα. Τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό του 1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, το Μητροπολιτικό Συμβούλιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών έχει προκηρύξει αντίστοιχο πλειοδοτικό διαγωνισμό για την εκποίηση ακινήτου που βρίσκεται επί της οδού Αγίας Βαρβάρας 22 στο Χαλάνδρι. Το ακίνητο είναι εμβαδού 292 τ.μ. και ως τιμή εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 450 χιλ. ευρώ.
Πλούσιο χαρτοφυλάκιο
Μεταξύ των ακινήτων-«φιλέτα» που έχει αξιοποιήσει η Εκκλησία περιλαμβάνεται και η έκταση στην οποία αναπτύσσει το νέο του ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη ο Όμιλος Electra Hotels and Resorts. Ο τελευταίος πλειοδότησε σε διαγωνισμό που διενήργησε η Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ) της Εκκλησίας της Ελλάδος και απέκτησε το ακίνητο στο οποίο θα κατασκευαστεί το καινούργιο, υψηλών προδιαγραφών, ξενοδοχείο.
Ο διαγωνισμός αφορούσε τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου, έκτασης 1,5 στρέμματος, που βρίσκεται πλησίον της ΧΑΝΘ, στη γωνία των οδών Τσιμισκή και Εθνικής Αμύνης, και η διάρκεια της παραχώρησης είχε οριστεί σε 49 χρόνια, με δικαίωμα παράτασης για 49 επιπλέον έτη.
Στο συγκεκριμένο ακίνητο θα αναπτυχθεί ένα ξενοδοχείο δυναμικότητας 165 δωματίων. Πρόκειται για το έβδομο που θα ενταχθεί στο χαρτοφυλάκιο του Ομίλου Electra Hotels and Resorts, ο οποίος σήμερα διαθέτει παρουσία, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, τη Ρόδο και την Κεφαλονιά.
Μερικά από τα πιο προβεβλημένα ακίνητα της Εκκλησίας είναι το Electra Metropolis επί της οδού Μητροπόλεως, που παλαιότερα στέγαζε το Υπουργείο Παιδείας, και το παραλιακό κέντρο Island στη Βάρκιζα.
Η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της –περίπου– χιλιάδες ακίνητα σε όλη τη χώρα, με το 41% εξ αυτών να είναι οικόπεδα, το 34% κτήρια ή διαμερίσματα και το 25% αγροτεμάχια.
Στην Εκκλησία ανήκουν περίπου 1.300.000 στρέμματα δασικών και γεωργικών εκτάσεων, καθώς και βοσκότοποι, ενώ το 48% των ακινήτων της βρίσκονται σε Αθήνα και Πειραιά, το 24% στη Θεσσαλονίκη και το υπόλοιπο σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα.
Μάλιστα, για τη βέλτιστη αξιοποίηση των ακινήτων της Εκκλησίας, στο παρελθόν υπήρχαν σκέψεις για την ίδρυση μιας ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας), η οποία θα επιφορτιζόταν με τη συγκέντρωση και τη διαχείριση του συνόλου της ακίνητης περιουσίας της Εκκλησίας, κάτι που μπορεί να μην πραγματοποιήθηκε, ωστόσο οδήγησε στην έκδοση σχετικού ΦΕΚ για τη θέσπιση κανονισμού γύρω από την εκμίσθωση, εκποίηση και εν γένει την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Στο ίδιο πλαίσιο, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών είχε προχωρήσει τις διαδικασίες για την πληρέστερη γεωχωρική και διοικητική τεκμηρίωση των εκκλησιαστικών ακινήτων τα οποία είναι καταχωρημένα στο Υποσύστημα Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας (ΔΕΑΠ) που διαθέτει η Αρχιεπισκοπή και το οποίο χειρίζεται η ΕΚΥΟ.
Στο ΔΕΑΠ είχαν καταχωρηθεί περίπου 13.300 εγγραφές ακινήτων, μέρος των οποίων ανήκει στην Αρχιεπισκοπή και τις ενορίες της. Την ευθύνη για τη διαχείριση και την αξιοποίηση των περισσότερων από τα ακίνητα αυτά έχει αναλάβει η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της οικονομικής υπηρεσίας ΕΚΥΟ.
Πηγή: Greek Tourism & Hospitality Awards