του Γιώργου Προκοπάκη
Η έννοια “διαχείριση κρίσης” (και ως κλάδος του μάνατζμεντ) μπήκε στη ζωή μας (για τον πλανήτη λέω) μετά από μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα τις δεκαετίες 1970-80.
Αφορά τις ενέργειες και τα επικοινωνιακά που μειώνουν τις επιπτώσεις στον “οργανισμό” (τον ατυχήσαντα φορέα) από αστοχία η οποία ευαισθητοποιεί την κοινή γνώμη.
Κάποιες από τις ενέργειες ενδέχεται να μειώνουν τις επιπτώσεις και για την κοινωνία.
Κατά τούτο, οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού δεν αφορούν την διαχείριση κρίσεων, αλλά τον επιτελικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων.
Η διαχείριση της συγκεκριμένης κρίσης, της Ελπίδας, γίνεται με τον πιο αναποτελεσματικό τρόπο. Την παρτίδα για τον “οργανισμό” σώζει η αντιπολίτευση με τους παραλογισμούς των μομφών.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως, από όλους τους δημοσιολογούντες, μόνον ο Στέφανος Κασιμάτης στα ΝΕΑ έδειξε το πρόβλημα – σε δύο κομμάτια, χτες και σήμερα.
Ο Στυλιανίδης έχει γίνει σάκκος του μποξ, ενώ ο επιχειρησιακός σχεδιασμός θέλει τη θέση του συντονιστική. Χωρίς αρμοδιότητες όλοι ζητούν ευθύνες. Κύρια ευθύνη του είναι ότι αποδέχθηκε, αυτός ένας ικανότατος policy maker, μια θέση συντονιστή χωρίς πραγματικές αρμοδιότητες.
Ας πρόσεχε!
Παρεπόμενο το πινγκ-πονγκ των ανακοινώσεων (και τα άλλα σχετικά σουσούμια) με την Αττική Οδό (την εταιρεία διαχείρισης του δρόμου).
Όποιος από τον “οργανισμό” φαντάζεται πως με κάτι τέτοια γίνεται διαχείριση κρίσης είναι βαθιά νυχτωμένος.
Ας το δούμε.
Η Αττική Οδός λέει πως κατέθεσε την άποψή της στις δύο συσκέψεις πριν την Ελπίδα να κλείσει το δρόμο στα βαρέα οχήματα από την Κυριακή το βράδυ.
Ρίχνει τη μπηχτή και ονοματίζει τους Χρυσοχοΐδη-Χαρδαλιά ως ασμένως συμφωνήσαντες στην ίδια εισήγηση ένα χρόνο πριν με τη Μήδεια – δεν υπήρξε πρόβλημα.
Ρίχνει και την ταβανόπροκα πως η απόφαση για περιοριστικά μέτρα στην κυκλοφορία είναι των αρχών. [Υπονοείται της Τροχαίας, όχι του Στυλιανίδη δηλαδή αλλά του Θεοδωρικάκου ο οποίος φροντίζει να βρίσκεται εκτός οποιουδήποτε κάδρου.]
Το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας απαντάει με οργισμένη ανακοίνωση.
Ψέματα (δεν λέει “ανακριβείς” αλλά “ψευδείς”) λέει η Αττική Οδός.
Συμφώνησαν, λέει, όλοι να μη γίνει η απαγόρευση και να επανεκτιμηθεί η κατάσταση τη Δευτέρα το πρωί.
Το Υπουργείο ΔΕΝ είχε βγάλει ανακοίνωση επί δύο ημέρες με την πληροφορία που αναπαρήγαν οι πάντες πως ο ίδιος ο Στυλιανίδης αντέδρασε στην ιδέα κατά τις συσκέψεις “για να μη διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα”.
- Ανεξαρτήτως αυτού, η τελική “απόφαση” της σύσκεψης της Κυριακής δεν σημαίνει πως η Αττική Οδός ψεύδεται – μπορεί να σημαίνει πως το Υπουργείο ψεύδεται και προσπαθεί να βοηθήσει στην αποποίηση ευθυνών της κυβέρνησης.
Ελπίζω να υπάρχουν πρακτικά.
Το Υπουργείο δεν λέει ούτε κουβέντα για τα κρίσιμα ζητήματα:
(α) ποιος έχει την αρμοδιότητα να κλείσει το δρόμο στα βαρέα οχήματα,
(β) τι έβγαλε η επαναξιολόγηση της κατάστασης τη Δευτέρα το πρωί,
(γ) πότε βγήκε και από ποιον απαγορευτικό για τις νταλίκες.
Το Υπουργείο κάνει διαχείριση κρίσης συσκοτίζοντας.
Το κουφό είναι η αναφορά στο διχίλιαρο και στην παραίτηση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Αττική Οδός.
Αφού, λέει, δέχτηκε να πληρώσει αποζημίωση, αναγνωρίζει την ευθύνη.
Η δε παραίτηση την επιβεβαιώνει.
Ας μας εξηγήσει κάποιος, πώς γίνεται μια επιχείρηση να πληρώνει αποζημίωση αυτοβούλως χωρίς να έχει διασφαλίσει πως δεν απαλλάσσεται άλλων υποχρεώσεων.
Με τι επιχειρήματα έπεισε ο πρωθυπουργός τον (παραιτηθέντα) Διευθύνοντα Σύμβουλο να αποζημιώσει αυτοβούλως, ενώ ο προϊστάμενος της Τροχαίας (που φαίνεται να έχει την αρμοδιότητα έκδοσης απαγορευτικού) Θεοδωρικάκος και ο έχων την αρμοδιότητα της παραχώρησης της Αττικής Οδού, Καραμανλής καλούν τους πολίτες να ενάγουν την Αττική Οδός
Ο πέραν της μητσοτάκειας αποζημίωσης;
Υπάρχουν δεκάδες λόγοι για αποζημίωση από αθώο του αίματος (όπως διατείνεται ότι είναι η Αττική Οδός .
Τα δικαστικά έξοδα για την αντιμετώπιση 4.000 μηνύσεων και 4.000 αγωγών είναι πολλαπλάσια του κόστους της διχίλιαρης αποζημίωσης είναι ένας προφανής λόγος.
- Η δε παραίτηση του ΔΣ της Αττική Οδός μπορεί να σχετίζεται ακριβώς με το διχίλιαρο – τους όρους που συμφωνήθηκαν.
Όλα αυτά καταδεικνύουν πως όσο δεν αναγνωρίζεται το εκ σχεδιασμού μπάχαλο στη διαχείριση της έκτακτης κατάστασης και στις αρμοδιότητες θα παίζεται παιγνίδι στις πλάτες των πολιτών.
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας δεν έχει καμιά αρμοδιότητα να σταλεί ένα τιμημένο εκχιονιστικό στο δήμο μου, Αγία Παρασκευή.
Υποθέτω πως και ο Δήμαρχος μας είχε διαβεβαιώσει τις αρχές “το ‘χω”.
Ας μας πει ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας πως προστατεύονται οι πολίτες από ανθρώπους σε θέσεις ευθύνης που απλώς “δεν το ‘χουν”.
Αν το ‘χει κι αυτός βέβαια.