Περισσότερο από τις ευρωπαϊκές επωφελούνται οι ελληνικές τράπεζες από τις αυξήσεις επιτοκίων λέει η Deutsche Bank που υπολογίζει αύξηση περίπου 15% στα καθαρά επιτοκιακά έσοδά τους (NII).
Προβλέπει επίσης ότι θα αυξηθεί εντυπωσιακά η κερδοφορία τους (RoTE) ήδη από φέτος, ενώ από 8% έως και περίπου 10% θα αυξηθεί η κερδοφορία τους το 2023 και από 9% και άνω το 2024. Για το λόγο αυτό κι έτσι ανεβάζει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες από 68% έως και 90% σε σχέση με τις τιμές της αγοράς στην αρχή της εβδομάδας. Η Εθνική Τράπεζα είναι η επιλογή που προτιμά η Deutsche Bank αλλά θεωρεί ως σημαντικά φθηνότερη μετοχή και πιο ισορροπημένη επιλογή την Alpha Bank.
Πάντως η Deutsche Bank, βρίσκει θετικά σημεία σε όλες τις ελληνικές τράπεζες μάλιστα ο οίκος ανησυχεί, ότι οι επενδυτές που θα θελήσουν να πάρουν ρίσκο θα κοιτάξουν περισσότερο τράπεζες όπως οι ισπανικές και οι ιταλικές με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά και σενάριο με τις ελληνικές, ενώ συγκριτικά οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώρια υψηλότερης κερδοφορίας, είναι ελαφρώς φθηνότερες.
Η Deutsche Bank σχολιάζει, ότι ενώ η πολιτική αστάθεια και οι λαϊκίστικες επιλογές για τραπεζικό φόρο συζητούνται σε αυτές τις χώρες η Ελλάδα έχει μια σταθερή κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, που έχει λάβει ορθόδοξες οικονομικές αποφάσεις οι οποίες συμβάλλουν στην ισχυρή ανάκαμψη της χώρας. Από την άλλη δεν λείπουν και οι αιχμές της για τις τράπεζες, αν και δεν αλλάζουν την εικόνα, καθώς οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές κι να μειώθηκε η ψαλίδα με τις ευρωπαϊκές, προφανώς δεν ευθύνονται επειδή βελτιώθηκαν οι ισολογισμοί της.
Η Deutsche Bank προβλέπει για τα καθαρά επιτοκιακά έσοδα των 4 τραπεζών:
*Θα κυμανθούν από 1,2 δις. ευρώ έως και 1,4 δις. ευρώ για κάθε μία από τις τράπεζες φέτος.
*Θα κυμανθούν από 1,4 δισ. ευρώ έως και άνω του 1,5 δισ. ευρώ το 2023 για κάθε μία από τις τράπεζες
*Θα κυμανθούν από 1,5 δισ. ευρώ έως και πάνω από 1,6 δισ. ευρώ το 2024 για κάθε μία από τις 4 συστημικές τράπεζες.
Σχετικά με τα περιθώρια κερδοφορίας (RoTE) που βλέπει ο οίκος, σημειώνεται ότι ήδη φέτος λόγω χαμηλής βάσης σύγκρισης από πέρυσι -όταν οι τράπεζες εκκαθάρισαν τα κόκκινα δάνεια κι έχασαν έσοδα από τόκους- η κερδοφορία (ROTE) αναμένεται να εκτιναχθεί από 13,5% έως και 17,5% για τις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τη Eurobank να προηγείται.
Τι τιμές στόχους βάζει ο οίκος και γιατί:
*Τα 5,10 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας με σύσταση αγοράς, την οποία διατηρεί ως κορυφαία επιλογή, λόγω της εξαιρετικής κεφαλαιακής της επάρκειας και της συνολικής σταθερής ποιότητας του ενεργητικού της.
*Τα 1,55 ευρώ για την Alpha Bank με σύσταση αγοράς για την οποία συνεχίζει να εκτιμά ότι είναι το πιο ισορροπημένο trade με βάση το προφίλ ρίσκου και ανταμοιβής.
*Τα 1,60 ευρώ για την Piraeus Bank, με σύσταση διακράτησης καθώς επωφελείται επίσης από τις καλύτερες προοπτικές κερδοφορίας λόγω της ενίσχυσης του καθαρού εσόδου από τόκους (NII) κι επειδή έχει σημειώσει σημαντική βελτίωση.
*Τα 1,45 ευρώ για την Eurobank με σύσταση διακράτησης, καθώς ξεχωρίζει τις επιδόσεις της (ο οίκος αναμένει 17,5% RoTE φέτος, 9,8% του χρόνου και 10,3% το 2024 τα υψηλότερα στον κλάδο) όπως και τη σταθερότητά της, αλλάβ εκτιμά ότι συγκρίνεται πλέον με πολλές τράπεζες της Νότιας Ευρώπης.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνότερες από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά ότι οι διαφορές στους πολλαπλασιαστές κερδών και στις τιμές αγοράς έναντι της λογιστικής αξίας έχουν πρόσφατα μειωθεί σχετικά ως αποτέλεσμα των βελτιώσεων που παρατηρήθηκαν.
Ωστόσο εκτιμά ότι το P/E θα διαμορφωθεί στο 4,7 και 4,3 για την ΕΤΕ το 2023 και το 2024, στο 3,8 και 3,1 αντίστοιχα για την Alpha Bank, στο 2,9 και 2,1 για την Piraeus Bank και στο 4,9 και 4,5 για τη Eurobank το 2023 και το 2024. Είναι πολύ χαμηλά ήδη από φέτος.
Επίσης οι τιμές προς λογιστική αξία (ενσωματωμένη καθαρή αξία ενεργητικού προς τιμή P/TNAV), εκτιμώνται ότι είναι και θα παραμείνουν αρκετά κάτω από το 50% φέτος αλλά και το 2023 και το 2024.
Νίκος Κωτσικόπουλος