Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών δημοσιοποίησε τον Δείκτη Επιχειρηματικών Προσδοκιών για τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο Δείκτης διαμορφώθηκε στις 104,5 μονάδες έναντι 105,9 μονάδων τον Αύγουστο. Η πτώση οφείλεται στα ζητήματα προστατευτισμού και επιβολής δασμών, τα οποία διαμορφώνουν ένα περιβάλλον αβεβαιότητας και αναδιάταξης του παγκόσμιου ανταγωνισμού.
- «Πρόκειται για μια αρκετά ρευστή περίοδο όσον αφορά το παγκόσμιο εμπόριο, που επηρεάζει τις εξωστρεφείς ελληνικές βιομηχανίες, με τρόπο που δεν μπορεί ακόμα να αξιολογηθεί με ακρίβεια» γράφει η έκθεση του ΙΟΒΕ.
Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση, καθώς αυτές (σ.σ. εξαγωγές) των βιομηχανικών προϊόντων κινήθηκαν τον Ιούλιο ανοδικά κατά 19,5%.
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη προσδοκιών στη βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε ελαφρώς, όπως και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες, με το δείκτη όμως, στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να φανερώνει διόγκωσή τους .
Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +23 (από +21) μονάδες, με το 31% (από 29%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής το επόμενο τρίμηνο.
Ο δείκτης στις προβλέψεις για την απασχόληση κινήθηκε χαμηλότερα τον Σεπτέμβριο, σε σχέση με τον Ιούλιο (στη -1 από +9 μον.), με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 10% (από 15%), έναντι ενός 11% (από 6%) που αναμένει κάμψη της.
Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε στις +9 (από +4) μονάδες, με το 84% (από 81%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.