Καθώς το ξέσπασμα του κορωνοϊού, με ολόκληρες χώρες να βρίσκονται σε lockdown, επηρέασε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία, υπάρχουν τομείς που υποδεικνύουν πιθανότητα γρήγορης ανάκαμψης, όπως είναι η περίπτωση της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Αν και ο όγκος της δραστηριότητας του στόλου μειώθηκε κατά δεκάδες εκατοστιαίες μονάδες από τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, οι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτών της Corinth Capital, αναμένουν ότι ο κλάδος θα φτάσει σύντομα στα προηγούμενα επίπεδα.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020, το τμήμα της αγοράς των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς προϊόντων μειώθηκε σχεδόν στο 20% όσον αφορά τις νέες παραγγελίες. Η δραστηριότητα των δεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, καθώς ο OPEC+ μείωσε την προμήθεια πετρελαίου και η πανδημία του κορωνοϊού «χτύπησε» τις ευρωπαϊκές χώρες. Επίσης, η µεταφορά ξηρού χύδην φορτίου μέσω πλοίων μειώθηκε απότομα κατά σχεδόν 75%.
Η εξέλιξη της ναυτιλιακής αγοράς επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τα αποθέματα των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο μεγαλύτερος όμιλος, ο Moller-Maersk, έχασε μεταξύ 19ης Φεβρουαρίου και 19ης Μαρτίου περισσότερο από το 40% της αγοραίας αξίας του. Παρόμοια τάση ακολούθησαν και άλλοι σπουδαίοι παίκτες της ναυτιλιακής αγοράς, όπως η Mediterranean Shipping Company Greece (MSC), η China COSCO και ούτω καθεξής.
Κρίσιμο ρόλο στην πορεία ανάκαμψης θα παίξει η ανάκτηση της ζήτησης στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι επτά από τα δέκα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στον κόσμο βρίσκονται στην Κίνα. Η κοντινή Σιγκαπούρη και η Νότια Κορέα έχουν επίσης μεγάλα λιμάνια. Καθώς τα μέτρα κατά της πανδημίας έχουν χαλαρώσει σε αυτό το μέρος του κόσμου, μπορούμε να πούμε ότι η ναυτιλία είναι έτοιμη να μεταφέρει εμπορεύματα από τη μια γωνία του κόσμου στην άλλη.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Corinth Capital, μπορούμε να περιμένουμε ταχεία οικονομική ανάπτυξη και ζήτηση αγαθών, πράγμα που συνεπάγεται την αυξανόμενη ζήτηση για την ικανότητα των ναυτιλιακών εταιρειών. Οι ίδιες προσδοκίες παρατηρούνται στα χρηματιστήρια καθώς η τιμή της μετοχής των προαναφερόμενων ναυτιλιακών εταιρειών άρχισε πρόσφατα να ανακάμπτει. Οι μετοχές του Ομίλου Moller-Maersk διαπραγματεύονται μόλις πέντε τοις εκατό κάτω από το επίπεδο προ πανδημίας και σχεδόν 20% κάτω από το επίπεδο των αρχών του τρέχοντος έτους. Τα αποθέματα MSC είναι οκτώ έως δέκα τοις εκατό κάτω από τα επίπεδα του Ιανουαρίου.
Πρέπει να επικεντρωθούμε στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες, καθώς η Ελλάδα παραμένει κυρίαρχη δύναμη στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η αξία των ελληνικών πλοίων ανήλθε σε αξία άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του 2019 και η δεύτερη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο – η Mediterranean Shipping Company Greece – έχει επίσης ελληνική καταγωγή. Ο μόνος κύριος κίνδυνος είναι η πιθανότητα του δεύτερου κύματος της πανδημίας που θα μπορούσε ενδεχομένως να επιβραδύνει την ανάκαμψη ολόκληρης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.