Οι ακριβές τιμές στα καύσιμα και την ενέργεια γενικότερα, είναι πιθανό να υποχωρήσουν απότομα στα μέσα του 2022 εκτιμά το Citigroup στο βασικό σενάριο έρευνας που εκπόνησε. Ωστόσο βλέπει πιθανό να επιμείνουν οι αυξημένες τιμές ακόμα και το 2023 πριν υποχωρήσουν, ασκώντας πληθωριστικές πιέσεις.
Η αμερικανική τράπεζα, εκτιμά ότι η εκτόξευση των τιμών αλλά και η αστάθεια στη μεταφορά του φυσικού αερίου αιφνιδίασαν αγορές και κυβερνήσεις, παρά τις συζητήσεις για την ενεργειακή μετάβαση. Οι αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και οι έντονες διακυμάνσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών άλλων ενεργειακών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής ενέργειας, την τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα, του πετρελαίου/πετρελαϊκών προϊόντων και των βιοκαυσίμων. Παράλληλα θα έχουν σημαντικές μακροοικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς η άνοδος των τιμών προκαλεί ανησυχίες για πληθωριστικές και άλλες επιπτώσεις πολιτικής.
Ενώ το σοκ των τιμών της ενέργειας, εκτός από το ότι αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη και πιθανό πλήγμα για τους ισολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μπορεί να προκαλέσει πολιτικές προκλήσεις, δεν θα οδηγήσει πάντως σε σημαντικές αναθεωρήσεις μεσοπρόθεσμα, των προβλέψεων για τον πληθωρισμό, σημειώνει η Citi.
Εάν ο μεσοπρόθεσμος πληθωρισμός αυξηθεί περισσότερο από το αναμενόμενο, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αλλάξουν νωρίτερα την πολιτική τους.
Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εισαγόμενο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με την εξάρτηση από το φυσικό αέριο να έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία, και έτσι πολλές κυβερνήσεις έχουν στραμμένο το βλέμμα στις άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες μιας περαιτέρω αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.