Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τις αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά μέσω των προγραμμάτων που έχει ανακοινώσει.
Μέσα από το Έκτακτο Πρόγραμμα Πανδημίας (PEPP) η ΕΚΤ έχει αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 10 δισ. ευρώ
Η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης με κριτήριο την αξία των ομολόγων που έχει αγοράσει μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος η ΕΚΤ. Προηγούνται στην κατάταξη μεγαλύτερες οικονομίες όπως η Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αυστρία.
- Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αξιολογεί αυτό το διάστημα τον αντίκτυπο του έκτακτου προγράμματος PEPP ύψους 1,35 τρισ. ευρώ το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο ως απάντηση στην κρίση που προκάλεσε η πανδημία, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στη χρονική επέκτασή του καθώς και σε σημαντικές αλλαγές και για τα άλλα προγράμματα αγοράς ενεργητικού τα οποία διεξάγει.
Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αυτής θα συζητηθούν σε βάθος στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στα τέλη Οκτωβρίου.
- Στους 6 μήνες που έχει ενεργοποιηθεί το PEPP, η κεντρική τράπεζα έχει αγοράσει περισσότερα από 10 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα, συμβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό στη σημαντική υποχώρηση των αποδόσεών τους, με το 10ετές από το 4,1% που είχε εκτοξευθεί τον Μάρτιο να έχει σημειώσει «βουτιά» της τάξεως του 74% και στο 1,08% σήμερα, ενώ το spread διαμορφώνεται στις 160 μονάδες βάσης και σχεδόν 300 μ.β. χαμηλότερα.
Η ΕΚΤ έτσι έχει «καλύψει» και με το παραπάνω ολόκληρη την εκδοτική δραστηριότητα του ελληνικού Δημοσίου φέτος, η οποία μετά τις τέσσερις εξόδους στις αγορές (15ετές, 7ετές, 10ετές, επανέκδοση 10ετούς) διαμορφώνεται στα 10 δισ. ευρώ – μη λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τα έντοκα γραμμάτια τα οποία επίσης αγοράζει η ΕΚΤ.
- Με δεδομένο ότι έως τον Ιούνιο του 2021, όταν και πιθανώς λήξει το PEPP, η ΕΚΤ θα έχει αγοράσει συνολικά 27 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα (ποσό ίσο με το 16% του ελληνικού ΑΕΠ), σημαίνει πως θα καλυφθεί έτσι σημαντικό μέρος (αν όχι ολόκληρη) της εκδοτικής δραστηριότητας και του 2021