Ο δανεισμός του δημοσίου με μόλις 7 δισ. ευρώ φέτος με εκδόσεις κι επανεκδόσεις ομολόγων, έναντι αρχικής πρόβλεψης για δανεισμό 12 δισ. ευρώ που ήδη δεν ήταν μεγάλο ποσό, δίνει και το μέτρο για το φετινό σχεδιασμό του δανεισμού του δημοσίου, που θα είναι περιορισμένη.

Αυτό αναφέρει άλλωστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού: «η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων, ήτοι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022».

Υπάρχουν λόγοι που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση και οι οποίοι πάντως έχουν εξυπηρετήσει για την ώρα τη μείωση του χρέους της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι φέτος επιτυγχάνεται μείωση του χρέους στο 169,1% ως προς το ΑΕΠ ενώ στο προσχέδιο υπολογίζεται περαιτέρω μείωση στο 161,6% του ΑΕΠ το 2023.

Οι λόγοι είναι:

*Η απότομη μεγάλη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων με τις αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες, οι οποίες αναμένεται από τις αγορές να συνεχιστούν.

*Τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου.

*Οι ανάγκες για μικρό δανεισμό περί τα 7-8 δισ. ευρώ ετησίως που θα διατηρήσουν την επαφή των ελληνικών τίτλων με τις αγορές, καθώς υπολογίζεται ότι από ελλείμματα η Ελλάδα θα περάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα.

Από την άλλη, η πίεση για δανειακές ανάγκες έχει έρθει λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού. Παράλληλα υπάρχει και η πρόωρη εξόφληση των δανείων της χώρας που αλλάζουν το προφίλ για να επιτευχθεί το αξιόχρεο.

Έτσι εξοφλήθηκε πρόωρα το  δάνειο του ΔΝΤ ύψους 1.186,7 εκατ. ευρώ στις αρχές Απριλίου του 2022, ενώ σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ευρωπαϊκών δανείων του Greek Loan Facility (GLF), ύψους 2.645 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί φέτος έως το τέλος του έτους.

ΝΑΚ